Kudacior Napisano 13 Grudnia 2023 Share Napisano 13 Grudnia 2023 Po nieudanym projekcie t-80, które wynikło z wad fabrycznych modelu postanowiłem zrobić kolejną ms’ke. Zacząłem robić kadłub i muszę przyznać że było warto zapłacić 260 pln, ruchome zawieszenie, wszystko pasuję idealnie. W przypadku trumpetera płaci się 30 pln mniej ale mode jest tragiczny. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 14 Grudnia 2023 Share Napisano 14 Grudnia 2023 10 godzin temu, Kudacior napisał: No niestety ,T-80 w wydaniu Trupka nie jest najwyższych lotów, wymagają dużo samozaparcia i chęci . Szkoda że większość starszych modeli Tiger Models zniknęła z półek sklepowych a nowych nie widać w ogóle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 14 Grudnia 2023 Share Napisano 14 Grudnia 2023 11 minut temu, bulik58 napisał: No niestety ,T-80 w wydaniu Trupka nie jest najwyższych lotów, wymagają dużo samozaparcia i chęci . Szkoda że większość starszych modeli Tiger Models zniknęła z półek sklepowych a nowych nie widać w ogóle. Czy to tylko moje subiektywne wrażenie czy trumpek ma średniej jakości modele? W jednym, który kupiłem plastik wydaje się jakiś wręcz miękki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnrambo Napisano 14 Grudnia 2023 Share Napisano 14 Grudnia 2023 Różnie to bywa u nich. Jedne modele są słabe inne jak np "goździk" bardzo dobre . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudacior Napisano 14 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2023 (edytowane) Co do jakości trumpetera u nich to jest loteria. Możesz trafić na model przyzwoity albo na totalne badziewie. Niedawno sklejałem mske od trumpetera i jak kadłub był dobry to wieża to była taka tragedia, dosłownie trzeba było ucinać (skracać) większość części bo "wchodziły na siebie". W dodatku plastik tak kruchy, że przy wycinaniu z ramek potrafił nawet popękać w niektórych miejscach. Edytowane 14 Grudnia 2023 przez Kudacior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudacior Napisano 14 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2023 59 minut temu, bulik58 napisał: No niestety ,T-80 w wydaniu Trupka nie jest najwyższych lotów, wymagają dużo samozaparcia i chęci . Szkoda że większość starszych modeli Tiger Models zniknęła z półek sklepowych a nowych nie widać w ogóle. Mnie się udało dorwać ostatnią sztukę jaka została chyba w sklepie w Polsce bo nigdzie indziej w żadnym sklepie internetowym nie widziałem. No cóż, zostało tylko zamawiać z chińskich stronek takich jak hobbyeasy ale tam za paczkę płacisz tyle co za model i do tego dostawa trwa nawet 2 tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudacior Napisano 14 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2023 Podwozie w sumie prawie skończone, zostały gąsienice i pancerz siatkowy 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 14 Grudnia 2023 Share Napisano 14 Grudnia 2023 6 godzin temu, LuckyStrike napisał: Jak już napisano prędzej Trumpeter ma wzloty i spadki , bywają problemy z jakością plastyku użytego w produkcji np. nadwozi jak i traków. Próbowałem skleić traki do BMP-1 to była tragedia, z podobnego (brązowe) materiału kleiłem do BREM-1 bez problemu , za to tragedia z instrukcją bez dokumentacji nie wiem czy nie wylądował by w śmieciach. Trumpeter wykorzystuje często formy jednego modelu przy produkcji całej rodziny np.T-80 , nie bacząc na to że wiele elementów nie pasuję do danej wersji , podobnie jest z modelem T-72 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 14 Grudnia 2023 Share Napisano 14 Grudnia 2023 Łomatko ale warsztacik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudacior Napisano 15 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2023 Najbardziej czasochłonna i najmniej przyjemna część składania modelu czyli gąsienice skończone. Użyłem gąsek od zestawu terminatora z meng bo mają lepszy odlew niż te od tigera a w dodatku te od tigera mają jakiegoś „grzyba” na sobie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 15 Grudnia 2023 Share Napisano 15 Grudnia 2023 (edytowane) Moje gąski Terminatora z Tiger Model też miały resztki tego "smaru", ale mycie szczoteczką do zębów wodą z płynem do naczyń (jak i wszystkich ramek) pomogły się tego pozbyć. Edytowane 15 Grudnia 2023 przez Tap-chan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudacior Napisano 16 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2023 Wieża prawie skończona, zostały zasobniki z tyłu, optyka dowódcy i właz dowódcy. Wychodzi na to że jutro zakończę sklejanie, czyli 4 dni sklejania… 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 16 Grudnia 2023 Share Napisano 16 Grudnia 2023 Nie idź na tempo ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudacior Napisano 16 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2023 6 minut temu, Paweł Czarnocki napisał: Nie idź na tempo ...... Nie idę, po prostu dużo przy modelu siedzę, robie wszystko najdokładniej jak się da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 16 Grudnia 2023 Share Napisano 16 Grudnia 2023 Parę fotek oryginału dla łatwiejszego klejenia: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudacior Napisano 16 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2023 10 minut temu, robertmodelarz napisał: Parę fotek oryginału dla łatwiejszego klejenia: Dzięki, może się przydadzą chociaż ja mam ms a nie wersję m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudacior Napisano 16 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2023 I tak się w sumie zastanawiam czy wersja ms też ma powłokę anty pośilzgową? Żadne zdjęcia mski z 2011 i 2012 nie są na tyle dobrej jakości żeby zobaczyć czy jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 16 Grudnia 2023 Share Napisano 16 Grudnia 2023 (edytowane) Godzinę temu, Kudacior napisał: I tak się w sumie zastanawiam czy wersja ms też ma powłokę anty pośilzgową? Żadne zdjęcia mski z 2011 i 2012 nie są na tyle dobrej jakości żeby zobaczyć czy jest Może to się przyda-warsztat kolegi X-Bandit- antyslip jest wyrażanie widoczny- wersja 2016: Edytowane 16 Grudnia 2023 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 16 Grudnia 2023 Share Napisano 16 Grudnia 2023 (edytowane) 3 godziny temu, robertmodelarz napisał: Może to się przyda-warsztat kolegi X-Bandit- antyslip jest wyrażanie widoczny- wersja 2016: To jest pierwsza wersja MSki pokazana w 2011 roku. Ta wersja nie miała antyslipa. Dopiero wersja z 2016 go ma. Obie wersje łatwo od siebie odróżnić bo mają inaczej kryte moduły ERA na bokach wieży. Edytowane 16 Grudnia 2023 przez x_bandit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 16 Grudnia 2023 Share Napisano 16 Grudnia 2023 Jeśli szukasz referencji to tu masz kilka całkiem dobrych zdjęć: https://www.dishmodels.ru/wshow.htm?p=2149 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudacior Napisano 16 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2023 (edytowane) 34 minuty temu, x_bandit napisał: Jeśli szukasz referencji to tu masz kilka całkiem dobrych zdjęć: https://www.dishmodels.ru/wshow.htm?p=2149 Dzięki wielkie Edytowane 16 Grudnia 2023 przez Kudacior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudacior Napisano 16 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2023 Teciak sklejony, co do samego modelu mogę powiedzieć że nie było żadnych problemów z wyjątkiem paru błędów w instrukcji. Do tego producent daje metalowe tuchę a to dużo świadczy o firmie. Oczywiście trzeba jeszcze przykleić antenę, zbiorniki na paliwo i osłony boczne ale to dopiero po malowaniu. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudacior Napisano 17 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2023 Model zmalowany już bazą, jako podkład mr surfacer 1500 czarny. I tak wiem, że mski nie występują w zielonym camo ale w poprzednim warsztacie wspominałem, że nie przepadam za kamuflażem z expo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 17 Grudnia 2023 Share Napisano 17 Grudnia 2023 Idziesz jak nóż przez masło , ale tak jest gdy nie ma się tych problemów co z BVM. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kudacior Napisano 20 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2023 Nałożyłem trochę pinwasha z mocno rozcieńczonej farby akrylowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi