Andrzej_LK Napisano 14 Października 2008 Autor Share Napisano 14 Października 2008 zamysł był taki - grupka żołnierzy z dywizji Hermannn Goering podjechała sobie Prockiem do czołgu i machnęła mu napis na wieży... Krupp jest w malowaniu tejże dywizji i pomyslałem, że można go wkomponować. wiem, że kompozycja jest gorzej niż średnia ale jakoś nic lepszego na razie do głowy mi nie przychodzi. druga opcja to czołg solo i do tego kilku żołnierzy. powoli nawet zaczynam się zastanawiać, czy nie byłoby to ładniejsze? a Ty, Czaku co być zrobił? jasne, Rafale, już rozumiem. stąd moje mieszane odczucia. ale jak pierwszą warstwę się utrwali fixerem to po wyschnięciu można jeszcze położyć trochę na sucho lub mokro. efekty miejscami mi się nawet podobają. skala 72 coś takiego wybaczy, na większych powierzchniach faktycznie byłby problem. zamiast thinnera po prostu biorę wamod i działa. człowiek się cały czas uczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 14 Października 2008 Share Napisano 14 Października 2008 dużo zmieniłaby głowa szofera, skręcona w strone typa z wodogłowiem, tym bardziej że ma sie tam cos dziać. KW, porzucony, stoi krzywo natomiast protezer skręcony lekko ku niemu, bądź równolegle do brzegu ramki. Zółwik, czy na pace jest rusznica p.panc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 14 Października 2008 Share Napisano 14 Października 2008 druga opcja to czołg solo i do tego kilku żołnierzy Mimo, iz bardzo oklepana to w swej prostocie piekna i pewnie latwiejsza. Chociaz z ciezarowka tez mozna poprobowac. Zrobic KW pochylonego w rowie lub jakas roznice wysokosci pomiedzy pojazdami. W sumie to fajny kontrast wielkosci mozna zrobic porownujac ciezarowke z kolosem. Moze wywalic kierowce. Jedno jest pewne kompozycja to nie latwa sprawa, a w dodatku kluczowa w budowie dioramki. Pozdrawiam. Ps. Nie ma to jak KW i dwie krowy Jak chcesz to jeszcze sporo "bydla" mi zostalo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 15 Października 2008 Autor Share Napisano 15 Października 2008 chciałbym jednak trzymać się zdjęć dlatego różnica poziomów nie wchodzi w grę - tam było płasko jak na stole... on nawet do rowu nie wjechał... na samochodzie jest ckm a nie rusznica, te Procki tak miały. i tak jeszcze przybędzie kilku żołnierzy idących od Procka w kierunku czołgu (jeśli wybiorę ten wariant). póki co wyjeżdżam na tydzień więc będę miał trochę czasu na myślenie. to racja, zrobić model to nie problem, natomiast ładnie to skomponować... po krowy może się kiedyś zgłoszę, kto wie? dziękuję za wszelkie głosy i opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 25 Października 2008 Autor Share Napisano 25 Października 2008 miałem dłuższą przerwę - mały wyjazd i dużo pracy. przeprowadziłem trudne negocjacje z lewą gąską. trzeba było zastosować drutowanie: po długich perswazjach w końcu siadła ale trzeba będzie ją troche podmalować i schować druty. zmieniłem koncepcję - KW wystapi solo a prace gruntowe ograniczę do symbolicznego minimum. na tym etapie wygląda to tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 25 Października 2008 Share Napisano 25 Października 2008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 26 Października 2008 Share Napisano 26 Października 2008 No, to jest to!(ale na trzeciej focie jakoś zgiąłbym gąskę od strony zachodniej, bo lekko nienaturalnmie leży) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balu Napisano 26 Października 2008 Share Napisano 26 Października 2008 Będziesz jakoś różnicował podłoże, bo teraz trochę płasko wygląda i ludków dodaj Fajny patent z tym drucikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 26 Października 2008 Autor Share Napisano 26 Października 2008 Paweł, a która strona jest zachodnia bo mi kompas nie działa :-) można prościej - nad drugim kołem, za czwartym kołem... wiesz chyba, jak zachowują się gumisie.... niestety, ale chyba lepszego efektu już nie będzie. trochę się jeszcze zmieni jak wszystko przykleję do podstawki, teraz jest tak na 97%. to co na podstawce to dopiero grunt do gruntu. cały czas zastanawiam się jak to zrobić technicznie - na piasek z lakierem czy żywicę akrylową. jeszcze nie wiem. oczywiście, że będzie zróżnicowany grunt (chociaż bez przesady) i lej po wybuchu miny. ludki pojawią się najwcześniej pewnie za parę miesięcy bo ostatnio z czasem cienko... pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 26 Października 2008 Autor Share Napisano 26 Października 2008 Paweł, a która strona jest zachodnia bo mi kompas nie działa :-) można prościej - nad drugim kołem, za czwartym kołem... wiesz chyba, jak zachowują się gumisie.... niestety, ale chyba lepszego efektu już nie będzie. trochę się jeszcze zmieni jak wszystko przykleję do podstawki, teraz jest tak na 97%. to co na podstawce to dopiero grunt do gruntu. cały czas zastanawiam się jak to zrobić technicznie - na piasek z lakierem czy żywicę akrylową. jeszcze nie wiem. oczywiście, że będzie zróżnicowany grunt (chociaż bez przesady) i lej po wybuchu miny. ludki pojawią się najwcześniej pewnie za parę miesięcy bo ostatnio z czasem cienko... pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 26 Października 2008 Share Napisano 26 Października 2008 Bardzo dobra decyzja z postawienie samego KW. Taki minimalizm artystyczny, ktory bardzo lubie. Swoja droga to ta ciezarowka choc pieknie zrobiona, to sama w sobie wielkiego uroku nie posiada, oczywiscie moim zdaniem A jesli chodzi o gaski, to chodzi o ta zerwana zaraz za pierwszym kolem, tak mi sie wydaje i to ten maly kawalek mozna cos troszke zmienic. Pozatym realizacja zerwanej gasienicy doskonala, tez musze kiedys cos tak zrobic. Milo sie oglada Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 27 Października 2008 Share Napisano 27 Października 2008 Paweł, a która strona jest zachodnia bo mi kompas nie działa :-) :] Na trzeciej focie, drugie koło. patrząc od przodu. Gdybyś mógł ją tam lekko ułóżyć, byłoby całkiem wyczepiście, ale i tak podziwiam co ty wyprawiasz z tymi gumisiami. Zazdroszczę :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 1 Listopada 2008 Autor Share Napisano 1 Listopada 2008 oczywiście Paweł, że masz rację z tą gąsienicą. zmotywowałeś mnie do działania. mastodont wreszcie siadł w piasku, teraz muszę chwycić za farby i pigmenty. niby nic, trochę piasku ale mnie wymęczyło. eksperymentowałem z żywicą akrylową i milliputem. efekty jakie widać, ale praktycznie wszystko będzie jeszcze podmalowane albo podbarwione pigmentami. na szczęście udało mi się uniknąć efektu czołgu unoszącego się nad podłożem no i co, lepiej po zachodniej stronie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 1 Listopada 2008 Share Napisano 1 Listopada 2008 No, Żółwik widzę, że szykuje sie kolejny "zbieracz złomu",pierwszoklasnie, pierwszoklaśnie Sensej, pierwszoklaśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 2 Listopada 2008 Share Napisano 2 Listopada 2008 (edytowane) Oooooo tak, to jest to! Wygląda przepięknie. no i co, lepiej po zachodniej stronie? Znacznie Edytowane 2 Listopada 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 2 Listopada 2008 Share Napisano 2 Listopada 2008 świetny jest kolor KW, no to niszcz teraz tego bydlaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 5 Listopada 2008 Autor Share Napisano 5 Listopada 2008 niszczyć? już się robi! później jeszcze kółka, które odpadły, będę się starał także dorobić trochę bambetli, które wypadły z zasobników. tylko z czasem na sklejanie ciężko... wszelkie uwagi mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balu Napisano 5 Listopada 2008 Share Napisano 5 Listopada 2008 tylko z czasem na sklejanie ciężko... No, ale to słaba wymówka, bo samo malowanie Ci zostało Mi się podoba, ale mam nadzieję, że jeszcze trochę go obijesz i porysujesz i jakoś zróżnicujesz boczną powierzchnie wieży(choć to może być wina fotek) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 5 Listopada 2008 Autor Share Napisano 5 Listopada 2008 Toż to tak naprawdę dopiero początek... plamy, rysy, obicia, rainsy, kurze, pyły i wszystko inne jeszcze będzie, tak samo jak graffiti na wieży... tym bardziej że sporo tych śladów na czołgu, zwłaszcza wieży było. tylko trochę czasu skołować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 5 Listopada 2008 Share Napisano 5 Listopada 2008 Faktycznie jest coraz lepiej. Rowniez mam nadzieje. ze jeszcze go troche zroznicujesz. Pobaw sie olejami, pigmentami woda i bialym spirytusem. Dla mnie to najfajniejszy etap budowy modelu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 6 Listopada 2008 Share Napisano 6 Listopada 2008 Przepiękny. Mam tylko pytanie o powierzchnie modelu. Jest lekki połysk (widać na jażmie). Celowo? A może będziesz go jeszcze matowił? No i czy będzie jakaś trawa bo wygląda jak Afryka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
subgrafik Napisano 7 Listopada 2008 Share Napisano 7 Listopada 2008 Mi tez sie bardzo podoba i tez czekam na wiecej .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 10 Listopada 2008 Autor Share Napisano 10 Listopada 2008 Panowie, dziekuję za porady i zainteresowanie. niestety ostatnio przedawkowałem z pracą... starałem się w ciągu ostatnich dni odtworzyć zniszczenia lewej strony wieży, z efektem umiarkowanym. wszystko będzie oczywiście zmatowione, przewiduję też troszeczkę zieleni... ale wszystko w swoim czasie. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 10 Listopada 2008 Share Napisano 10 Listopada 2008 tak sobie myślę i Wiesz co dla super kontrastu pod tą wywaloną skrzynką daj kolor metalu a na obrzeżach minię - raczej nie malowano błotnika a potem spawano skrzynkę. Da to super efekt i ożywi wraka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 10 Listopada 2008 Share Napisano 10 Listopada 2008 Mastodont jest wspaniały. Czekam na dalszy postęp prac. Czy będą jakieś ślady spalenizny? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi