Skocz do zawartości

Dzbanek ale nie z Miniartu, Republic P-47M Thunderbolt 1:48 Tamiya

Polosss

Rekomendowane odpowiedzi

Położyłem podkład plus jakieś szlifowanie i lekka polerka. Potem na całość srebro. Góra będzie przykryta kolorem, natomiast dół zostaje. Chyba jeszcze zrobię polerkę dołu i położę kolejną warstwę srebra.

image.jpeg

20240210_215257.jpg

20240210_215345.jpg

20240210_215453.jpg

20240210_215559.jpg

• Like 2

• 2 weeks later...

Zrobiłem mieszankę z propozycji tamki z instrukcji xf-1:1 + xf-17:1 + xf-2:1. Wyszedł taki ciemny szary a powinien być raczej bardzo ciemny granat, prawie czarny. Co myślicie? ktoś ma jaką miksturę pod tę maszynę?

20240221_183841.jpg

20240221_183916.jpg

20240221_183928.jpg

61st FS malował swoje M-ki  MAPowskim kolorem Night. Tym samym co spody nocnych bombowców RAF.

Farba była czarna, matowa. Ze względu na swój skład, w określonym oświetleniu, mogła ewentualnie wykazywać jakiś związek z niebieskim, ale nie była to farba granatowa.

Edytowane przez greatgonzo
  • Thanks 1

Będę obserwował zaczynam swojego za 2 tygodnie .Co do malowania to gdzieś wyczytałem że było to inygnia blue (albo jakoś tak) w każdym razie taki  kolor jak tło do gwiazd.    dla mnie tak to też wygląda  na zdjęciach

11 godzin temu, greatgonzo napisał:

Zmień źródło lektur.

Jakby to ująć część lektur kupuje  w księgarniach,część czytam dzięki uprzejmosci przyjaciół, część ściągam z internetu, to tyle co do źródła.Zrobiłem mała kwerendę po materiałach. Inajbardziej prawdopodobny kolor to Night  BS 381c nr642 (taki sobie czarno niebieski) . W załączeniu materiały i cytat

20240226_072445.jpg

20240226_072601.jpg

Przepraszam Cię za poprzedni wpis. To jest temat, który zgłębiam od kilkunastu lat. Oczywiście, nie czyni to moich informacji z definicji prawdziwymi, ale kiedy mam do czynienia z polemiką podpartą argumentem  'gdzieś czytałem' , to trudno to traktować poważnie.

Powyższy Twój wpis niewiele się różni od poprzedniego.  Po co jest ta lista wydawnictw? Przeczytałeś te piętnaście pozycji o P-47 i po analizie wysnułeś wniosek, że najbardziej prawdopodobnym kolorem jest Night 642 wg BS381C?

Ze zdecydowanej większości tych książek (przynajmniej kilkunastu) nie da się tego zrobić, ani w ogóle określić jakim kolorem swoje Thunderbolty malował 61st FS. Albo nie ma tam o tym informacji, albo informacje są zdawkowe, lub przestarzałe.

BS381C cierpi na podobny problem co FS. To jest powojenny standard, w dodatku nie będący systemem kolorystycznym. Wielokrotnie korygowany. Dzisiejszy Night to prawdopodobnie efekt korekty z 1964 roku. W każdym razie różni się od wojennego Night, który swoją drogą też  przeszedł zmianę w owym czasie.

Najdziwniejsze jest to, że załączony przez Ciebie cytat (byłoby niegłupio dodać skąd) opisuje niezgodności BS381C Night z jego wojennym odpowiednikiem.

Być może nie o źródła lektur tu chodzi, ale nie będę zgadywał o co, bo może mi znów wyjść złośliwie.

Edytowane przez greatgonzo

6 godzin temu, greatgonzo napisał:

Najdziwniejsze jest to, że załączony przez Ciebie cytat (byłoby niegłupio dodać skąd) opisuje niezgodności BS381C Night z jego wojennym odpowiednikiem.

Sorry winetou. Kolor Night został zatwierdzony do urzytku w 1936 i  sądzę że się nie zmieniał..  Ponieważ  BS nie jest kolornikiem a normą ,więc precyzuje skład farby a nie jej odcień,dlatego też może występować jako niebiesko-czarny ,purpurowo-czarny ,brązowo-czarny.sadze ze głównym czynnikiem decydującym o odcieniu jest sądzą. Co do fragmentu o niezgodności to nie wiem gdzie on wstepuje. ,,próbka  MAP z czasów wojny dla Night potwierdzą podobny bardzo głeboki niebiesko czarny odcień ,,  ( 4linia tekstu) chyba że  mój angielski jest dużo gorszy niż myslałem . Problem z kolorem jest dokładnie taki sam jak z cocpit green nie ma wzorca żadnym kolorniku bo proporcje i jakość materiału nie były zbyt precyzyjnie okreslone .moje gdzieś czytałem dotyczy tego że od dawna nie zajmowałem się lotnictwem II wojny  (tak z10 lat) I zaczynam gromadzić materiały od nowa. Jeszcze coś poszukam o56 FG bo temat zaczal mnie ciekawić mam do zrobienia P-47,i P -61 więc na razie zajmuje się tylko tymi dwoma samolotami

Etap za który nie przepadam - kalki. Zawsze wtedy musi mi się coś spierd..... Kilka poprawek trzeba będzie zrobić. Kalki tamki niby grube ale bardzo delikatne. Może kwestia czasu 2005 rok. Zostały jeszcze napisy eksploatacyjne

20240305_210135.jpg

20240305_210207.jpg

20240305_210227.jpg

20240305_210317.jpg

Pytanie:

1 - jasny niebieski pasek,

2 - ciemnoniebieski pasek

Instrukcja od Tamki też twierdzi, że przy otwartych wylotach nr 2 kalkomanii jest z ciemnym paskiem ale jak już są zamknięte to i 1 i 2 maja jasny pasek niebieskiego? O co chodzi? Na oryginalnym zdjęciu też tak jest choć jest koloryzowane. Czy to co proponuje instrukcja będzie prawidłowe? Wiem, że to w sumie pierdoła 😉

pytanie.jpg

161642308_1739555642894153_1325658388613536825_n.png

1. Tak.

2. Tak.

Wynika to z konstrukcji tych drzwi, które otwierając się wsuwały się jednocześnie do kadłuba. Wygląda na to, że samolot pomalowano z zamkniętymi drzwiami , gdy te zakrywają cały wylot kanału intercoolera. Niemal cały, ale brakujący pasek zamaskowano (na innej M-ce z 61st FS widać jasnoniebieską obwódkę na małym, nieosłoniętym kawałku kanału).

Stąd też wnętrze kanału pozostawione w NMF.

• Thanks 1

• 2 weeks later...

Kalki skończone i zabezpieczone lakierem. Zastanawiam się teraz jaki wash dać. Na spód pewnie pójdzie szary ale nie wiem co zrobić z górą. Może jakieś sugestie?

Lakier schnie więc zabrałem się za podwozie. 

20240317_174321.jpg

20240317_180612.jpg

• Like 2

Na zdjęciu są dość wyraźne, choć może to tylko odbicie światła. W mojej ocenie lakier nie powinien mocno ich zgasić, ale Ty w naturalnym świetle najlepiej ocenisz.