WPR Napisano 8 Stycznia 2024 Napisano 8 Stycznia 2024 (edytowane) Dzień dobry, Pojazd wzorowany z grubsza na tym zdjęciu: Zestaw to Dragon 6497 bez żadnych dodatków - całkiem przyjemny zestawik. W końcu zmobilizowałem się, żeby pomalować w miarę umiejętności załoganta i zamknąć temat. Warsztat: Edytowane 8 Stycznia 2024 przez WPR 15 Cytuj
robertmodelarz Napisano 9 Stycznia 2024 Napisano 9 Stycznia 2024 20 godzin temu, WPR napisał: W końcu zmobilizowałem się, żeby pomalować w miarę umiejętności załoganta i zamknąć temat. Umiejętności są całkiem spore. Wóz 1 Brygady Pancernej zacnie wygląda- widać dowództwo jest zadowolone!!!!! 1 1 Cytuj
chorąży Napisano 9 Stycznia 2024 Napisano 9 Stycznia 2024 Podoba mi się i brawo za niszową tematykę .. 1 Cytuj
TAW Napisano 9 Stycznia 2024 Napisano 9 Stycznia 2024 Ja mam trochę mieszane odczucia względem tego modelu bo patrząc z jednej strony jest absolutnie poprawny i czepiać by się można jedynie na siłę, ale z drugiej strony jest tu sporo niewykorzystanego potencjału. Więcej śmiałości w działaniu i byłby model jak złoto bo w tym momencie wydaje mi się niedokończony w brudzeniu - brakuje mi tu czegoś co przyciągnie wzrok. A jeśli miał być w miarę czysty w zamyśle to przy jednokolorowym malowaniu warto iść odważniej w zróżnicowanie kolorów rozjaśnianiem paneli, modulacją czy przełamującym kolor bazowy filtrowaniem olejami. Kolor washa też wpada mi trochę w rdzę albo wietnamską ziemię i przez to wydaje mi się, że jest tego koloru za dużo bo rdza powinna być raczej dodatkowym smaczkiem, a nie przejmować inicjatywę. Za to na wielki plus i ukłony z mojej strony za malowanie figurki. Na tym niewielkim kawałku twarzy zdaje się dziać więcej niż na modelu. I bardzo fajny pomysł na rozbite szkiełko lampy 1 Cytuj
WPR Napisano 9 Stycznia 2024 Autor Napisano 9 Stycznia 2024 Dzięki za miłe słowa. 3 godziny temu, chorąży napisał: Podoba mi się i brawo za niszową tematykę .. Niszowa tematyka? Zawsze mi się wydawało, że polskie teciaki to temat przeorany - chyba, że nie złapałem ironii. 55 minut temu, TAW napisał: Dzięki za tak długi i w gruncie rzeczy pochlebny komentarz. Trafnie podsumowuje to jak czuję się w ogólnie pojętym "weatheringu" - tak jak pisałem w warsztacie - to jest zawsze jeden eksperyment i nigdy nie wiem jaki będzie efekt końcowy. Na pewno miał to być w zamyśle czysty wóz. Wash wyszedł rzeczywiście dość brązowy choć nigdy nie miał wyglądać jak rdza. Pewnie powinienem użyć ciemniejszej farby olejnej. Ogólnie nie chciałem z niczym przesadzić stąd ostatecznie efekt wyszedł może nudny? Nawet jeżeli całość nie jest świetna to i tak jest to w mojej opinii najlepszy technicznie model jaki udało mi się do tej pory wykonać. Może następnym razem uda się zrobić lepiej - a może nie. 1 Cytuj
WPR Napisano 10 Stycznia 2024 Autor Napisano 10 Stycznia 2024 Jeżeli chodzi o malowanie twarzy to z gruuuubsza korzystałem z tego poradnika: https://www.planetfigure.com/threads/painting-skin-face-basic-level-sbs.124485/?fbclid=IwAR1zca_r6x3dEwZI3RAkkzWnwOgWCg_4QxKZOMWzllRb8TddLVfO8bxTzHc Może komuś się przyda. Cytuj
Konrad-Ciba Napisano 10 Stycznia 2024 Napisano 10 Stycznia 2024 Dobra, estetyczna robota. Co do figurki już się wypowiadałem. Pozdrawiam. 1 Cytuj
Bartosz Ciesielski Napisano 11 Stycznia 2024 Napisano 11 Stycznia 2024 ładnie czysto sklejone figura bardzo fajnie zmalowana 1 Cytuj
Pioter317 Napisano 29 Stycznia 2024 Napisano 29 Stycznia 2024 piękny model. też bedę chciał kiedyś zrobić taki. Skąd wziąłeś osłonę jarzma karabinu maszynowego? bo chyba w tym modelu tego elementu nie ma. Cytuj
WPR Napisano 30 Stycznia 2024 Autor Napisano 30 Stycznia 2024 9 godzin temu, Pioter317 napisał: piękny model. też bedę chciał kiedyś zrobić taki. Skąd wziąłeś osłonę jarzma karabinu maszynowego? bo chyba w tym modelu tego elementu nie ma. Wielkie dzięki. Zgadza się jarzmo wziąłem z jakiejś starej ramki chyba od zvezdy. Cytuj
Michal_G Napisano 30 Stycznia 2024 Napisano 30 Stycznia 2024 Fajna robota. Absolutne drobiazgi: - antena radiostacji by się przydała (na zdjęciu oryginału mogła nie wyjść) - "kurica" raczej nie w tym kształcie skrzydeł w 1 DP / 1 BPanc - za ostre końcówki - liny holownicze i belka do wyciągania z błota klimatu by dodały. Ale całość bardzo pozytywna, o tych co "od Lenino (czy od Sielc) do Berlina" ostatnio mocno się zapomina (a nie powinno tak być). 1 Cytuj
PitersonL Napisano 5 Lutego 2024 Napisano 5 Lutego 2024 i reflektor do naprawy, któż to wam tak uszkodził frontowe światlo obywatelu kierowco? naprawić, biegiem marsz! 1 Cytuj
WPR Napisano 6 Lutego 2024 Autor Napisano 6 Lutego 2024 W dniu 30.01.2024 o 12:20, Michal_G napisał: - "kurica" raczej nie w tym kształcie skrzydeł w 1 DP / 1 BPanc - za ostre końcówki Dzięki za zwrócenie uwagi. Rzeczywiście zupełnie bezrefleksyjnie podszedłem do kalkomani z zestawu firmy Dragon. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi