robertmodelarz Napisano 25 Lutego Share Napisano 25 Lutego Po krótkim modelarskim urlopie czas powrócić do sklejania modeli. Dziś na warsztat trafiają wypraski z zestawu firmy Trumpeter numer katalogowy 05522 Soviet T-64BV Mod.1985 skala 1/35. Inspiracją do budowy właśnie tego modelu, jest oczywiście druga rocznica napaści Rosji Sowieckiej na Ukrainę. Czołg zostanie wykonany w zasadzie prosto z pudła, może dodam tylko metalowe plecione liny firmy Eureka XXL. Nie pilnuję, żadnych ingerencji w bryłę modelu. Przyjemność sklejania na pierwszym miejscu!!!! W budowie będę korzystał z warsztatów zacnych formowych modelarzy tj. kolegów FAHR, Kamila K. i copycat. Zawartość pudełka: 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 25 Lutego Share Napisano 25 Lutego Pod konkretny egzemplarz robisz? Od razu zwracaj uwagę na przednią płytę i boczne segmenty era do przeróbki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 25 Lutego Share Napisano 25 Lutego Podziękował. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 25 Lutego Autor Share Napisano 25 Lutego Godzinę temu, FAHR napisał: Pod konkretny egzemplarz robisz? Od razu zwracaj uwagę na przednią płytę i boczne segmenty era do przeróbki. Przeczytałem uważnie relacje z budowy T-64 BV oraz przejrzałem sporo materiału zdjęciowego i filmowego z walk na Ukrainie. Budowa wersji po modernizacji wymaga sporo rzeźbienia i dorobienia lub przerobienia: błotników, pancerza era na przodzie wieży, demontażu reflektora podczerwieni lub przeniesienia go na przeciwną stronę i tak jak pisałeś poprawić należy płytę i boczne segmenty era do przeróbki. Mój model to luźna interpretacja - coś na kształt i podobieństwo uwiecznionego na zdjęciu czołgu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 26 Lutego Share Napisano 26 Lutego W modelu masz lufę 125 mm z płaszczem , większość ukraińskich ich nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 26 Lutego Share Napisano 26 Lutego Będę podglądał jako ze niebawem sam ruszam z tym modelem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 26 Lutego Autor Share Napisano 26 Lutego Jama posprzątana: Pierwsze skromne początki sklejania. Godzinę temu, bulik58 napisał: W modelu masz lufę 125 mm z płaszczem , większość ukraińskich ich nie ma Dziękuję za info, ale nie zamierzam wydawać majątku za doskonała toczoną lufę firmy Aber 35L-250 125 mm 2A46 - lufa do T-64 & T-72A bez osłony termicznej 14 minut temu, halset napisał: Będę podglądał jako ze niebawem sam ruszam z tym modelem. Również będę obserwował postępy w pracach nad czołgiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek78555 Napisano 26 Lutego Share Napisano 26 Lutego Kibicuje ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 28 Lutego Autor Share Napisano 28 Lutego Lecimy od dołu do góry: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 28 Lutego Share Napisano 28 Lutego Robert, jakbyś chciał i jeśli jeszcze nie wybrałeś swojego pierwowzoru to mam 4 fotki fajnego wozu, z każdej strony jest "sfocony". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 28 Lutego Autor Share Napisano 28 Lutego 26 minut temu, FAHR napisał: Robert, jakbyś chciał i jeśli jeszcze nie wybrałeś swojego pierwowzoru to mam 4 fotki fajnego wozu, z każdej strony jest "sfocony". Jest zgoda na fotorelację!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 28 Lutego Share Napisano 28 Lutego Wg mnie super egzemplarz na model, nie ma na nim nudy, lufa w siatce, więc odpada dylemat osłony termicznej. Przemyśl temat. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 28 Lutego Autor Share Napisano 28 Lutego Pomysł jest przedni na pewno na moim wozie pojawia się barwy narodowe Ukrainy, natomiast wykonanie "Hessian Tape" chyba przekracza moje manualne umiejętności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 28 Lutego Share Napisano 28 Lutego AK robi fajne siateczki maskujące - może nie do końca takie jak ta (choć może są - nie pamiętam), ale skoro projekt relaksacyjny i z pudełka, to po co się przejmować typem siatki? Na swoim GT-MU wykorzystałem taką i układała się całkiem fajnie. Można podmalować, podkleić, uformować, co tylko dusza zapragnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 28 Lutego Share Napisano 28 Lutego 27 minut temu, robertmodelarz napisał: Pomysł jest przedni na pewno na moim wozie pojawia się barwy narodowe Ukrainy, natomiast wykonanie "Hessian Tape" chyba przekracza moje manualne umiejętności. Przez oczka siatki z jakiejś gazy przyciągasz paseczki pocięte z taśmy maskującej tamiya i malujesz na dowolny kolor. Dość pracochłonne ale łatwe. https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://m.youtube.com/watch%3Fv%3D_ZJVt5fCXzI&ved=2ahUKEwiv5oqh986EAxVcRvEDHbwfD20QwqsBegQIDhAG&usg=AOvVaw05f7pT9XPpBUfUSrxFtLnI 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 29 Lutego Share Napisano 29 Lutego Wywołałeś wilka z lasu, to Ci teraz nie odpuścimy. Dasz radę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 6 Marca Autor Share Napisano 6 Marca Dziękuję bardzo za materiały pomocne przy samodzielnym wykonaniu siatki maskującej. Jak skombinuję materiały to podejmę próbę jej wykonania. Na razie mały progres w budowie modelu- pierwsze kostki pancerza reaktywnego trafiły na swoje miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 6 Marca Share Napisano 6 Marca (edytowane) Nie wiem czy zdecydowałeś się na ten wóz z pod rzuconych przeze mnie zdjęć, ale jeśli tak, to on najprawdopodobniej nie ma tej dodatkowej płyty pod kostkami. Edytowane 6 Marca przez FAHR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 7 Marca Autor Share Napisano 7 Marca (edytowane) 10 godzin temu, FAHR napisał: Nie wiem czy zdecydowałeś się na ten wóz z pod rzuconych przeze mnie zdjęć, ale jeśli tak, to on najprawdopodobniej nie ma tej dodatkowej płyty pod kostkami. Widziałem ,że jej nie ma. Bardziej bojowo wygląda z tą płytą. Sklejam wg instrukcji. Edytowane 7 Marca przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 9 Marca Autor Share Napisano 9 Marca (edytowane) Dla modelarzy mających w planach wykonanie modelu czołgu T-64 BV w wersji ukraińskiej 2017, jest gotowy projekt w postaci wydruku 3D. Poniższe fotki pokazują zakres zmian: https://cults3d.com/en/3d-model/game/1-35-t-64bv-m-2017-update-set-for-trumpeter-05522 Niestety nie mam gdzie wydrukować tych elementów i buduję swój model tak jak napisałem prosto z pudła. Jest też lufa bez osłony termicznej: https://cults3d.com/en/3d-model/art/soviet-tanks-t-64-t-72-t-80-main-gun-2a46m-without-thermal-jackets Podstawy anten: https://cults3d.com/en/3d-model/art/soviet-tank-antenna Edytowane 9 Marca przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 9 Marca Share Napisano 9 Marca Panie Kierowniku złoty , ale te podstawy do anten nie podchodzą pod T-64BV mod. 2017 , w tym pojeździe anteny są ,, job twoju m.ć ,, jak mawiają rosjanie , i patrząc na ostatnią fotkę mogą mieć już gładkie przednie płyty bez wzmocnienia . Nie sprawdzałem od kiedy Ukraina montuje ten nowszy wzór anten ale można spotkać na rosyjskich wozach podobne gniazda + anteny starego wzoru . Nie na wszystkich pojazdach montowano chyba też tej nawigacji , jedyną fotkę jaką znam z tym grzybkiem nawigacyjnym jest poniżej, ale opisany jest ten pojazd jako command tank. Na dole parę filmików o zmodernizowanych pojazdach YouTube T-64BV Mod 2017 - Ukraine's Extremely Powerful Variant, Equivalent To Russia's T-72B3 - YouTube GREAT, Ukrainian Army Receives a modernized T-64 tanks! - YouTube YouTube Ukraine revives old man T-64, adds remote control feature - YouTube T-64BV mod.2022 filmik o wersji dowódczej , prawdopodobnie we wersji T-64BV mod. 2022 Attention: Ukrainian T-64BVK Command MBT is Superior to the Russian T-90K 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 10 Marca Autor Share Napisano 10 Marca Panie Kierowniku wszystko się zgadza, dziękuję bardzo za bogaty materiał poglądowy, Również i taką antenę można kupić: https://cults3d.com/en/3d-model/game/ukrainian-t-64bv-mode-2017-aerial-mount-and-light 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 10 Marca Share Napisano 10 Marca 2 godziny temu, robertmodelarz napisał: Panie Kierowniku wszystko się zgadza, dziękuję bardzo za bogaty materiał poglądowy, Również i taką antenę można kupić: https://cults3d.com/en/3d-model/game/ukrainian-t-64bv-mode-2017-aerial-mount-and-light Czy to już wszystko do T-64 BV czy kierownik chowa coś jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 11 Marca Autor Share Napisano 11 Marca W dniu 10.03.2024 o 13:14, bulik58 napisał: Czy to już wszystko do T-64 BV czy kierownik chowa coś jeszcze Z szafy wypadły już wszystkie trupy. Miał być w pixele i na zeszłorocznej BABARYBIE zakupiłem w promocji zestaw HATAKA HTK-AS112 Modern Ukrainian Army AFV. Acrylic Set. Red Line Jednak zdecydowałem się na jednobarwne zielone malowanie. Z uwagi na ekrany burtowe i doklejane kostki pancerza reaktywnego - model trzeba malować na raty. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 11 Marca Share Napisano 11 Marca 2 minuty temu, robertmodelarz napisał: Z szafy wypadły już wszystkie trupy. Miał być w pixele i na zeszłorocznej BABARYBIE zakupiłem w promocji zestaw HATAKA HTK-AS112 Modern Ukrainian Army AFV. Acrylic Set. Red Line Jednak zdecydowałem się na jednobarwne zielone malowanie. Z uwagi na ekrany burtowe i doklejane kostki pancerza reaktywnego - model trzeba malować na raty. Ciekawym jak ci wyjdzie, masz tu Robert duże pole do popisu , ukraińskie pojazdy są albo w miarę czyste i dobrze utrzymane albo upierd ...e po lufę i z brakującym wyposażeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi