Skocz do zawartości

Faun L900 + Sd. Ah. 115 Das Werk 1/35

Evildead

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo fajny zestaw i projekt. Malowanie moim zdaniem jest dobrze wykonane. Nie ważne jaką technikę modulacji zastosowano, ważne że model jest zróżnicowany i widać bryłę. Ja tam może i odważniej bym rozjaśniał, zwłaszcza że dalsze etapy spowodują że to ściemnieje. Jednak faktycznie gdybyś nie malował na raz, ale każdy pomalował oddzielnie, inną mieszanką do modulacji, i udałoby się uzyskać troszkę inne efekty, wyszło by ciekawiej. Ale jestem na tak. 

• Like 1
  • Thanks 1

10 minut temu, SFModel napisał:

Bardzo fajny zestaw i projekt. Malowanie moim zdaniem jest dobrze wykonane. Nie ważne jaką technikę modulacji zastosowano, ważne że model jest zróżnicowany i widać bryłę. Ja tam może i odważniej bym rozjaśniał, zwłaszcza że dalsze etapy spowodują że to ściemnieje. Jednak faktycznie gdybyś nie malował na raz, ale każdy pomalował oddzielnie, inną mieszanką do modulacji, i udałoby się uzyskać troszkę inne efekty, wyszło by ciekawiej. Ale jestem na tak. 

Dzięki :), no na pewno komuś kto uwielbia malowanie i może się wykazać odpowiednim kunsztem a Ciebie do takich zaliczam miał by tu raj , praktycznie cztery modele, można pewnie poszaleć,  ja jednak wyjmując aero po przerwie liczyłem bardziej na to że by tego nie schrzanić, a już chciałem mieć ten etap za sobą, bo to jednak dosyć męczące, w ogóle operowanie dosyć spora ciężarówką nie było zbyt wygodne, ważne że dalej ruszyło, i to mnie cieszy Pozdro :)

• 2 weeks later...

Pomalowałem drewno na przyczepie, na razie się błyszczy bo po lakierze,  myślę taką jedną  wersję bym zostawił jak bym robił dwie, aczkolwiek prawdopodobnie na początku wojny i przed malowano ją w całości na 7021 więc chyba dam na to chipping fluid i  pomaluje deski na 7021 i dam trochę przetarć do koloru drewna, tak chyba będzie poprawniej, oczywiście jak ktoś ma jakiś pomysł, obiekcje to można pisać

IMG_20241001_083911.jpg

Edytowane przez Evildead
  • Like 8

• 3 weeks later...

Coś tam dalej, w sumie zostało cały zestaw  pobrudzić, przykurzyć gąsienice, koła 66.thumb.jpg.0db1d14f59de34ea8ae56fb22e63e70a.jpg22.thumb.jpg.ab7cb908c41ab819d1df9b1e00b18a1c.jpgitp, figurkę znalazłem taką, choć w w Polsce i na początku wojny częściej widywano załogę w czarnych beretach, to jaki widać szaro zielone furażerki też były.

• Like 1

10 minut temu, patrykd napisał:

Nie wyszedł troszkę za ciemny ten pojazd z tą naczepą?

Modelarsko raczej tak, ale to świadomy wybór, chciałem możliwie zbliżyć się do tego koloru bo przejadło mi się rozjaśnianie na siłę itd, mój i tak wyszedł  jaśniejszy, a że może temu mniej efektownie no to cóż taki wybór :).

shopping.jpg

Edytowane przez Evildead

Przyczepa pobrudzona  na niej 38t, skończone Pz 2 , dodane głownie kurz i efekty ziemiste, może i trochę mnie poniosło, ale wrzesień 39 r był suchy i upalny więc tego kurzu też na pewno musiało być  sporo.

11.jpg

22.jpg

33.jpg

• Like 6

• Super Moderator

I ja na "tak", dokładnie obstawiam że tak było, szary bardzo ciemny ale pokryty kurzem wyglądał na dużo jaśniejszy, bardzo fajnie.

453409736_1956227271495279_7519369596320395988_n.thumb.jpg.edceb74f8eb05e2e566902fecf1c0d14.jpg452381505_1950661398718533_846782768208065929_n.thumb.jpg.da8de63bec257dda8b888d24823299c5.jpg

• Thanks 1

30 minut temu, Greif napisał:

I ja na "tak", dokładnie obstawiam że tak było, szary bardzo ciemny ale pokryty kurzem wyglądał na dużo jaśniejszy, bardzo fajnie.

Dokładnie :) , tak to na fotach wygląda, sam kolor był bardzo ciemny i tyle, to wszechobecny kurz dawał efekt rozjaśnienia, a to że jeden czy drugi modelarz wymyślił że jasno szary i reszta stara się kopiować że niby ładnie bo jasny, bo taka moda...,także nie ma co się bać tego koloru, robić zgodnie jak prawdopodobnie było i tyle.

13 minut temu, patrykd napisał:

Czym kurzyłeś?

Różne efekty,  głownie pigmenty typu dust, earth ze dwa rodzaje, jedne na mokro z wodą, część wcierane, większe grudy fixowane , do tego oleje taki mix dust z buff 3/1 coś na zasadzie filtra gdzieniegdzie, coś takiego.

• Super Moderator

Ponoć jeden z lepszych na rynku pod kątem zgodności koloru. Ale Tamiya czy Gunze też jest w miarę poprawny. Real Color też jest ok ale on w pełnym macie, więc trzeba błyszczącego dodać lub malować po.