barszczo Napisano 5 Marca Share Napisano 5 Marca No i stało się, zamiast kończyć rozgrzebane projekty, wyciągam kolejne pudełko ze składziku. Friedrich praktycznie na finiszu, a na warsztat trafia kolejna Foka, tym razem wersja A-5 bez zewnętrznych działek MgFF: Dość już mam tych niemieckich szarości, więc malowanie wybrałem trochę nietypowe: dwa odcienie zielonego i biała 4, czyli maszyna porucznika Waltera Novotnego z 1./JG54, lotnisko Orzeł, lato 1943 roku: Poniżej dwa zdjęcia właściciela w swoim samolocie. Krawędź natarcia skrzydła jest dość mocno zmęczona, będzie zabawa: , 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 5 Marca Share Napisano 5 Marca Fajne kamo, chętnie popatrzę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 6 Marca Share Napisano 6 Marca O, mam tą Fokę w kolejce, więc będę podglądać! A wiadomo że wyjdzie klasa jak to u Ciebie w standardzie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polosss Napisano 9 Marca Share Napisano 9 Marca Będzie co oglądać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 9 Marca Autor Share Napisano 9 Marca 36 minut temu, Polosss napisał: Będzie co oglądać Oby . A tymczasem pierwsze ciachy, wnętrze praktycznie przygotowane do malowania: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polosss Napisano 9 Marca Share Napisano 9 Marca (edytowane) To w tym jest taka atrapa silnika? Robiłem od Eduarda A8 i inaczej to pamiętam Inna sprawa, że tam i tak nic nie widać. Edytowane 9 Marca przez Polosss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 9 Marca Autor Share Napisano 9 Marca 3 minuty temu, Polosss napisał: To w tym jest taka atrapa silnika? Robiłem od Eduarda A8 i inaczej to pamiętam Inna sprawa, że tam i tak nic nie widać. Tylko atrapa. I nie zamierzam z tym walczyć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polosss Napisano 9 Marca Share Napisano 9 Marca 1 minutę temu, barszczo napisał: Tylko atrapa. I nie zamierzam z tym walczyć . Spoko. Jak nie otwierasz osłon silnika to nie ma sensu z tym nic robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 17 Marca Autor Share Napisano 17 Marca No to grunta czas zacząć: 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 23 Marca Autor Share Napisano 23 Marca Zmalowane, teraz brudzenie i składanie do kupy: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 24 Marca Share Napisano 24 Marca Komora podwozia malowana oddzielnie ze względu na wygodę czy konieczność? Jakieś niespodzianki tam przy składaniu są? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 24 Marca Share Napisano 24 Marca IMHO - w foczkach do komory podwozia po sklejeniu jest trochę trudny dostęp. Jak chcesz to ładnie zmalować i ocieniować to raczej wcześniej Ale niech się autor wypowie, ja tu tylko oglądam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 24 Marca Autor Share Napisano 24 Marca 3 godziny temu, Thalgonis napisał: Ale niech się autor wypowie, ja tu tylko oglądam Ale trafiłeś w sedno. Taką technikę zastosowałem już dawno temu na Dorze od Edwarda, sprawdziła się też na nowych Fokach. Komory są ładnie zdetalowane i żeby to dobrze wymalować, trzeba atakować z różnych kierunków. Niespodzianek przy składaniu nie ma, wszystko pasuje bardzo dobrze . 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 24 Marca Autor Share Napisano 24 Marca Wnęki ufajdolone, można sklejać skrzydła: 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 25 Marca Share Napisano 25 Marca Dołączam do podglądaczy, cały czas mnie kusi jakas 48'mka i 109'ka edkowa wyglada dobrze. A szczególnie w dobrym wykonaniu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 16 Kwietnia Autor Share Napisano 16 Kwietnia Zaczynamy zabawy w kokpicie: 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 19 Maja Autor Share Napisano 19 Maja Sumienie ruszyło, kokpit poskładany, można sklejać kadłub w całość: 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 20 Maja Share Napisano 20 Maja No wreszcie! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 22 Maja Share Napisano 22 Maja Ale mocowanie pasów za fotelem to nie tak było w oryginale, pasy wchodziły za fotel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rod190 Napisano 27 Maja Share Napisano 27 Maja W dniu 22.05.2024 o 14:59, RogerM napisał: Ale mocowanie pasów za fotelem to nie tak było w oryginale, pasy wchodziły za fotel. Czy mógłbyś rozwinąć tą informację, jakieś zdjęcie, rycina? Pytam ponieważ ta kwestia bardzo mnie zainteresowała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 27 Maja Share Napisano 27 Maja Tu masz to czego potrzebujesz: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rod190 Napisano 27 Maja Share Napisano 27 Maja 36 minut temu, RogerM napisał: Tu masz to czego potrzebujesz Pytałem ponieważ znalazłem taką rycinę Podpis pod zdjęciem które przedstawiłeś w tamtym warsztacie brzmi: „Dwa elementy uprzęży naramiennej zamontowano na tylnym górnym pancerzu kokpitu, tuż przed i pod opancerzonym zagłówkiem.” Ten opis również pasuje do tej ryciny. Czy jesteś pewien że na drugim zdjęciu jest kompletny kokpit? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 27 Maja Share Napisano 27 Maja Zauważ, że nawet porównując rysunek do modelu widać, że mocowania były niżej. Nie wiem (musiałbym poszukać) czy fotel miał regulację wysokości (wg mnie powinien mieć) lub czy były różne wysokości oparcia w poszczególnych wersjach, seriach produkcyjnych. Same "pętelki" wydają się być na tym samym poziomie sporo poniżej krawędzi płyty za fotelem: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 28 Maja Autor Share Napisano 28 Maja 13 godzin temu, RogerM napisał: Nie wiem (musiałbym poszukać) czy fotel miał regulację wysokości (wg mnie powinien mieć) Miał, miał. Pasy są zamocowane ciut za wysoko, ale już zostawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 1 Czerwca Autor Share Napisano 1 Czerwca Składamy powoli do kupy, jaszcze skrzydła do wklejenia i można gruntować: 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi