Skocz do zawartości

Focke-Wulf Fw-190A-5 - Eduard 1:48

barszczo

Rekomendowane odpowiedzi

No i stało się, zamiast kończyć rozgrzebane projekty, wyciągam kolejne pudełko ze składziku. Friedrich praktycznie na finiszu, a na warsztat trafia kolejna Foka, tym razem wersja A-5 bez zewnętrznych działek MgFF:

IMG_20240305_193145.jpg.48d4c90bfc951f37f4ea5be336a04db3.jpg

Dość już mam tych niemieckich szarości, więc malowanie wybrałem trochę nietypowe: dwa odcienie zielonego i biała 4, czyli maszyna porucznika Waltera Novotnego z 1./JG54, lotnisko Orzeł, lato 1943 roku:

IMG_20240305_193105.jpg.239850e97735884927fc125a8b71ff72.jpg

Poniżej dwa zdjęcia właściciela w swoim samolocie. Krawędź natarcia skrzydła jest dość mocno zmęczona, będzie zabawa:

001.JPG.0f232a8341d470f6083811570dc0ae04.JPG,

002.JPG.ff422e78debf23121e4e7cb739972c73.JPG

• Like 1

Napisano (edytowane)

To w tym jest taka atrapa silnika? Robiłem od Eduarda A8 i inaczej to pamiętam :)

Inna sprawa, że tam i tak nic nie widać.

Edytowane przez Polosss

3 minuty temu, Polosss napisał:

To w tym jest taka atrapa silnika? Robiłem od Eduarda A8 i inaczej to pamiętam :)

Inna sprawa, że tam i tak nic nie widać.

Tylko atrapa. I nie zamierzam z tym walczyć :niemam:.

• 2 weeks later...

IMHO - w foczkach do komory podwozia po sklejeniu jest trochę trudny dostęp. Jak chcesz to ładnie zmalować i ocieniować to raczej wcześniej :)  Ale niech się autor wypowie, ja tu tylko oglądam :szczerbol:

• Thanks 1

3 godziny temu, Thalgonis napisał:

Ale niech się autor wypowie, ja tu tylko oglądam :szczerbol:

Ale trafiłeś w sedno. Taką technikę zastosowałem już dawno temu na Dorze od Edwarda, sprawdziła się też na nowych Fokach. Komory są ładnie zdetalowane i żeby to dobrze wymalować, trzeba atakować z różnych kierunków. Niespodzianek przy składaniu nie ma, wszystko pasuje bardzo dobrze wink4.

• Like 1
  • Thanks 1

• 3 weeks later...
  • 1 month later...
W dniu 22.05.2024 o 14:59, RogerM napisał:

Ale mocowanie pasów za fotelem to nie tak było w oryginale, pasy wchodziły za fotel.

Czy mógłbyś rozwinąć tą informację, jakieś zdjęcie, rycina?

Pytam ponieważ ta kwestia bardzo mnie zainteresowała.

36 minut temu, RogerM napisał:

Tu masz to czego potrzebujesz

Pytałem ponieważ znalazłem taką rycinę 

IMG_1830.jpeg.1ab12aa25841ccd19b853b8ca90a9af0.jpeg

Podpis pod zdjęciem które przedstawiłeś w tamtym warsztacie brzmi:

„Dwa elementy uprzęży naramiennej zamontowano na tylnym górnym pancerzu kokpitu, tuż przed i pod opancerzonym zagłówkiem.”

Ten opis również pasuje do tej ryciny. 
Czy jesteś pewien że na drugim zdjęciu jest kompletny kokpit?

Zauważ, że nawet porównując rysunek do modelu widać, że mocowania były niżej. Nie wiem (musiałbym poszukać) czy fotel miał regulację wysokości (wg mnie powinien mieć) lub czy były różne wysokości oparcia w poszczególnych wersjach, seriach produkcyjnych. Same "pętelki" wydają się być na tym samym poziomie sporo poniżej krawędzi płyty za fotelem:

ta152h0-1998-011.jpg.webp

ta-152h-0-1997-009.jpg.webp

362.jpg

368.jpg

• Thanks 1

13 godzin temu, RogerM napisał:

Nie wiem (musiałbym poszukać) czy fotel miał regulację wysokości (wg mnie powinien mieć)

Miał, miał. Pasy są zamocowane ciut za wysoko, ale już zostawiam wink4.