Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Po zabawie w konkursie na PWM postanowiłem odreagować czymś szybkim ,łatwym i przyjemnym.  Okazało się że przyjemny jest tylko temat , reszta to jak zwykle - za dużo wnikam. 

Mają być 2 szt , 

image.jpeg.272bc918ae472d67d942575b1cd642a3.jpeg

2.jpg

Napisano

To drugie malowanie przykuwa mą uwagę. Od zawsze podobały mnie się te zdezelowane zera w ciapki, pochowane gdzieś na filipinach czy malajach. Może sobie kiedyś sprawie takie w mniejszej skali. Zasiadam na grzędzie.

Napisano

Musiałem na chwilę zrobić przerwę z wstawianiem zdjęć.  Kokpit gotowy do brudzenia . Edkowe blaszki przemalowane , ma 2 w jednym . Taki sam kolor jak reszta wnętrza i zdecydowanie ładniejszy nadruk.

image.jpeg

6.jpg

7.jpg

• Like 5
Napisano (edytowane)

Jeszcze odnośnie przemalowywania i kolorystyki wnętrza producenta . Co blaszka to inny kolor. 1 z lewej przemalowana. Zaznaczam że wszystkie są do mitsubishi , w gornym rogu po prawej stronie qanita. 

image.jpeg

Edytowane przez Marek K
Napisano
17 godzin temu, Lipa napisał:

To drugie malowanie przykuwa mą uwagę. Od zawsze podobały mnie się te zdezelowane zera w ciapki, pochowane gdzieś na filipinach czy malajach.

Sorry, nie mogłem się powstrzymać, może właściciel wątku wybaczy mi kiedyś jego lekkie zawłaszczenie, ale popełniłem kiedyś tego właśnie Eduarda we wspomnianym camo (choć w niezbyt zdezelowanej wersji). Pochwalę się małą fotką poniżej, może zasugeruje twórcę do podążenia w tym kierunku, a może wręcz przeciwnie 😁.

Póki co, Twój projekt zapowiada się fajnie, kupuję popcorn.

P3221749.jpg

• Like 4
Napisano

Fajny jest , ale tak z uprzejmości donoszę że przy wytarciach brakuje mi typowej dla IJN podkładowki . Przy tym modelu zastanawiam się też nad kolorem wnętrza i lotek.  Może ktoś ma zdjęcie tego zawodnika . 

• Thanks 1
Napisano
2 godziny temu, Marek K napisał:

Fajny jest , ale tak z uprzejmości donoszę że przy wytarciach brakuje mi typowej dla IJN podkładowki .

Dzięki i zapewne masz rację. Nie mam żadnych zdjęć tego egzemplarza i dowodów na to czy i jak był on zagruntowany. Jak widać, brak tej wiedzy mnie nie powstrzymał (😁), ale oczywiście  to tylko "artystyczna wizja". Z niecierpliwością czekam na dalsze odcinki Twojego dzieła!

Napisano
7 godzin temu, kelly9mm napisał:

Sorry, nie mogłem się powstrzymać, może właściciel wątku wybaczy mi kiedyś jego lekkie zawłaszczenie, ale popełniłem kiedyś tego właśnie Eduarda we wspomnianym camo (choć w niezbyt zdezelowanej wersji). Pochwalę się małą fotką poniżej, może zasugeruje twórcę do podążenia w tym kierunku, a może wręcz przeciwnie 😁.

Póki co, Twój projekt zapowiada się fajnie, kupuję popcorn.

P3221749.jpg

Bardzo ładny. To jest zdezelowany samolot. Brudny, spłowiały kamuflaż i obity przy kabinie. Mam dwa zera w 1/48, z których zmyłem kiedyś farbę.... Prawdopodobnie są z tamyi. Zastanawiałem się czy by ich jakoś nie ukończyć ale... Od samego patrzenia się nie chce. Rycie linii podziału, dorabianie zgubionych elementów.... Do tego nie ma ich gdzie postawić:haha:

DSC01164.JPG.a706bd6628a27bcff0e65a77ad8a4e29.JPG

• Sad 1
Napisano
5 godzin temu, Marek K napisał:

przy wytarciach brakuje mi typowej dla IJN podkładowki

A ja bym poprosił Kolegę o jakieś, choćby skrótowe, omówienie tematu podmalówki.

Czy tylko Zera Marynarki, czy inne (bombiki) też...

Wówczas, zamiast rozkminiać ten enigmat będę miał dane z pewnego źródła. Zawczasu dziękuję.

Napisano

Zapewne chodzi Ci o B5N2 z PH. W tym czasie one w większości były srebrne i przed nalotem na szybkiego dostały camo. Co grupa lotniskowcow to inaczej. 

Z tym podkładem widziałem sporo samolotow na pływakach  ( jake, emily, pete,rufe ) . Jeśli chodzi o zero to wszystkie z 1 lat wojny , powiedzmy tak-jednobarwne camo ( temu ciężko jest zobaczyć podrapany taki samolot) .  Poźniej to nawet aotake nie zawsze dawano do wnętrza , oszczędności , czas życia i przeznaczenie zrobiły swoje. 

Napisano
40 minut temu, Marek K napisał:

Zapewne chodzi Ci o B5N2 z PH.

Raczej z czerwca 1942. Się trochę zaniepokoiłem, bo żadnych czerwieni - poza pulpetami - nie przewidywałem.

Napisano

Hej.  Uważaj przy montażu płata z kadłubem, tam jest trochę gimnastyki, u mnie nie poszło gładko ale może to z mojej winy, może wcześniej gdzieś lekko coś uciekło i później było już mocno pod górkę...

• Thanks 1
Napisano
25 minut temu, RogerM napisał:

Hej.  Uważaj przy montażu płata z kadłubem, tam jest trochę gimnastyki, u mnie nie poszło gładko ale może to z mojej winy, może wcześniej gdzieś lekko coś uciekło i później było już mocno pod górkę...

Dzięki za ostrzeżenie, każdy komentarz mile widziany. W moim przypadku jest bez problemu. Klocki LEGO.  Kadłub ze skrzydłami nie przyklejony , zdjęcie do proby.

11.jpg

12.jpg

13.jpg

• Like 1
Napisano

Teraz nastąpi dłuższa przerwa . Będzie uzupełnianie nitow i polerka całego modelu. Niestety powierzchnia edkowych modeli ma bliżej dragona niż hasegawy.  

• 3 weeks later...
Napisano

W  modelu prawie się nic nie zmieniło bo utknąłem przy silniku. Na razie przegrywam z montowaniem kabli ( 2 podejścia i lipa).  Obejrzałem sporo zdjęć silnika sake i chciałbym się zapytać znawcow tematu o kolorystykę cylindrow.  Całe srebrne, całe czarne czy doł czarny a gora srebrna. 

image.jpeg

WW-Ii-Imperial-Japanese-Army-Navy-SAKAE-21-ENGINE-SPARK-PLUG-A6M-Zero-RARE-394344020119-7.jpg

Napisano

Na moje oko góra metal, dół czarny. Oczywiście, jeśli mam na myśli właściwy silnik (znawcą nie jestem, więc się wypowiedziałem, ale czy dobrze to nie wiem).

1501687762_Sakae12_3.thumb.jpg.1c49a5ddc3ddbb25c7294e9299397d31.jpg

1185405179_Sakae12_4.thumb.jpg.cfb27365a3c507eb4de2cae74f9248a8.jpg

1776093662_Sakae12_5.thumb.jpg.46ed1c8293249015d5ca9f6042b43edf.jpg

• Like 3
Napisano
6 godzin temu, Marek K napisał:

chciałbym się zapytać znawcow tematu

... oj ale to pan tu robisz za znawcę.

Dobra, jak masz możliwość druku to pan Gronczewski udostępnia plik; silnik razem z okablowaniem.

Pomalował podobnie do instrukcji Eduarda, ja też. Pocieszam się że finalnie mało co widać kolor i moje nieudolne kable. :mrgreen:

https://pme.org.pl/2023/03/15/a6m2b-zero-model-21-akagi-kokutai-masao-taniguchi-eduard-1-48/

Napisano
2 godziny temu, marek d napisał:

... oj ale to pan tu robisz za znawcę.

Dobra, jak masz możliwość druku to pan Gronczewski udostępnia plik; silnik razem z okablowaniem.

Pomalował podobnie do instrukcji Eduarda, ja też. Pocieszam się że finalnie mało co widać kolor i moje nieudolne kable. :mrgreen:

https://pme.org.pl/2023/03/15/a6m2b-zero-model-21-akagi-kokutai-masao-taniguchi-eduard-1-48/

Napisano

Ależ Marku , panowie to przed wojną byli.  Fajnie że pokazałeś link , bo moim zdaniem ten silnik pomalowany jest od czapy. 

Zdecydowanie popieram to co napisał zaruk !

A wydruk jest super , mam go więc wiem co mowię.  Natomiast malowanie tego to jest nie lada wyzwanie.  

• 2 weeks later...
Napisano
W dniu 12.04.2024 o 12:20, Marek K napisał:

W  modelu prawie się nic nie zmieniło bo utknąłem przy silniku. Na razie przegrywam z montowaniem kabli ( 2 podejścia i lipa).  Obejrzałem sporo zdjęć silnika sake i chciałbym się zapytać znawcow tematu o kolorystykę cylindrow.  Całe srebrne, całe czarne czy doł czarny a gora srebrna. 

image.jpeg

WW-Ii-Imperial-Japanese-Army-Navy-SAKAE-21-ENGINE-SPARK-PLUG-A6M-Zero-RARE-394344020119-7.jpg

IMG_20240425_142318_edit_224285604545462.jpg

IMG_20240425_142415_edit_224265891354320.jpg

• Like 2
Napisano

Co do książek to mam inne zdanie,  zbyt wiele osob chce zaistnieć w temacie i bardzo często mijają się z rzeczywistością.  Oczywiście wszystkie komentarze mile widziane bo chciałbym aby ktoś czasami skorzystał z tej wiedzy i nie robił  błędów  przy budowie A6M. 

Męki z silnikiem wychodzą na prostą.

image.jpeg.40d4c38e0623594cee65976ded9fbd1a.jpegimage.jpeg.beae7fe91006af97515484d08c4437a6.jpeg

22.jpg

29.jpg

• Like 3
Napisano

Ten ostatni obrazek to  pomalowany gotowiec . Mam nadzieję że kiedyś będzie dostępny w  mniejszej cenie i nikt nie będzie musiał się męczyć z edkowym silnikiem.