Liteonit1 Napisano 5 Października 2008 Autor Share Napisano 5 Października 2008 No panowie wiem o co chodzi tyle, że niewiem jak to zrobić. Chętnie poczytam wasze propozycje jak to wykonać z tymi felgami. Zrobiliście mi chrapkę na te felgi... PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 5 Października 2008 Share Napisano 5 Października 2008 proste: strugasz wykałaczkę tak na tip top ostrość, potem delikatnie nabierasz na nią czarnej farby i wpuszczasz farbę w te wnęki.. nie wiem jak inni ale ja to tak robię pracuj dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 8 Października 2008 Share Napisano 8 Października 2008 jak tam hellcat bo cisza zapadła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Liteonit1 Napisano 8 Października 2008 Autor Share Napisano 8 Października 2008 Hellcat stoi ponieważ mam sporo pracy... W weekend napewno coś porobie i wtedy napewno dodam na foruma A tymczasem ... cisza radiowa. PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 8 Października 2008 Share Napisano 8 Października 2008 Ja mam takie pytanie w kwesi technicznej czy model ten to przepak italeri ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Liteonit1 Napisano 8 Października 2008 Autor Share Napisano 8 Października 2008 W żadnym wypadku. To jest "czysty" Revell z 2002 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 8 Października 2008 Share Napisano 8 Października 2008 W żadnym wypadku.To jest "czysty" Revell z 2002 roku. nie był bym tego taki pewien... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Liteonit1 Napisano 15 Października 2008 Autor Share Napisano 15 Października 2008 Miałem mało czasu na robotę samolotu, ale za to dam wam sporą ilość zdjęć z tego co do tej pory zrobiłem Oto i one: Niewiem czy o to wam chodziło, ale tak to zrobiłem :P Po wklejeniu kabiny i sklejeniu kadłuba... Po doklejeniu tylnych stateczników i szpachlowaniu... Po sklejeniu obu płatów... Narazie jest tyle zrobione. Gdy cos znajdę czasu to pokażę wam co zrobiłem :P Puki co.. DIS MIST! PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 15 Października 2008 Share Napisano 15 Października 2008 No jakoś Ci to idzie. Do przodu Tylko zwróć uwagę na grzbiet kadłuba - linie podziału rozjechały Ci się co najmniej o 1 mm. Wygląda to paskudnie. Zaszpachluj je mniej więcej do połowy wysokości kadłuba (patrząc od góry) cyjanoakrylem, a potem wytrasuj na nowo. Bez tej drobnej operacji bedzie wygladał kiepsko. Aha, i przypadkiem NIE MALUJ GO kolorem Lufthansa Blue - nie ma NIC WSPÓLNEGO z barwą rzeczywistą. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Liteonit1 Napisano 16 Października 2008 Autor Share Napisano 16 Października 2008 Aha, i przypadkiem NIE MALUJ GO kolorem Lufthansa Blue - nie ma NIC WSPÓLNEGO z barwą rzeczywistą. Po pierwsze nawet nie mam takowej po drugie.. czy ty mnie uważasz za amatora modelarstwa? Z dobieraniem kolorów akurat nie mam problemów:D Pomaluje go humbrolem o numerze 104 naturalnie aerografem Peas all ! ! ! PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 16 Października 2008 Share Napisano 16 Października 2008 Napisałem to, bo ktoś tak w tym wątku sugerował. Bez nerw proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beuzebub Napisano 16 Października 2008 Share Napisano 16 Października 2008 Piękny model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 20 Października 2008 Share Napisano 20 Października 2008 Dajesz dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 21 Października 2008 Share Napisano 21 Października 2008 Napisałem to, bo ktoś tak w tym wątku sugerował. Bez nerw proszę Smile ja :P a i jeszcze NERWÓW xD ale to taka drobnostka co do czarnych kołpaków to jest fajnie dokładnie tak to sobie wyobraziłem u Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Liteonit1 Napisano 22 Października 2008 Autor Share Napisano 22 Października 2008 Następna część roboty, ale niestety nie zbyt obszerna. Przedewszystkim zająłem się wycięciem tylnych części ruchomych czyli tylnych stateczników. Ponieważ robię to po raz pierwszy w życiu niewiem czy to dobrze zrobiłem. Tak to wyszło: Tu wszystkie części które będą w pozycji opadniętej (do dołu skierowane) To wszystko co mam dziś do pokazania. Wszelkie rady mile widziane PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 22 Października 2008 Share Napisano 22 Października 2008 To teraz musisz na Tip-top wyprowadzić krawędzie ruchomych i nieruchomych elementów w miejscu rozcięcia. Dopiero wtedy będziesz mógł połączyć o w całość. Element tego typu (klapa w Migu 29) przyklejałem Tamiya Extra Thin Cementem, ale możesz użyć Kropelki czy innego cyjano-gluta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Liteonit1 Napisano 30 Października 2008 Autor Share Napisano 30 Października 2008 No i wreszcie kolejna część budowy Hellcat'a Najpierw po kolei co się działo : Zrobiłem z drucików okablowanie goleni... ( pierwszy raz w życiu) teraz pytanko... jak zrobić żeby te kable efektownie wyglądały? Czekam na odpowiedzi... Silnik oczywiście pomalowany standardowo (jak u mnie) czarnym Humbrolem 33 Matt oraz Szary myszaty też Humbrol 79... następnie pomalowałem bezbarwnym błyszczącym Następnie doszła osłona silnika i dość sporo szpachli na nierówności jak i w szparki... obecnie jest wszystko wyszlifowane na git... Zrobiłem też tylne stateczniki w pozycji opadniętej. Ponieważ robiłem to pierwszy raz w życiu prosiłbym was o ocenę jak mi wyszło i co mógłbym jeszcze poprawić. Model jak widać powoli nabiera kształtów. . . Następnie będę malował wnęki podwozia. Po wnękach nareszcie malowanie całości Jak cos bedzie zrobione naturalnie dodam . . . Wszelkie zastrzeżenia mile widziane :P PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 30 Października 2008 Share Napisano 30 Października 2008 przy takim szpachlowaniu na twoim miejscu na skrzydłach naklejałbym taśmę albo jakiekolwiek inne coś żeby Ci szpachla nie powłaziła w linie podziału blach... ach, jeszcze silnik. jakbyś go zdrybrushował srebrnym albo jakimś stalowym toby nabrał życia a tak wygląda jak jednolita czarna bryła.. tyle sugestii ode mnie, na razie jest nieźle ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 30 Października 2008 Share Napisano 30 Października 2008 Chyba za mocno wychyliłeś stary wysokości. Masz jakieś zdjęcia potwierdzające tak duży kąt? Ale spoko, ja też z deka za mocno wychyliłem w moim Messerku. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Liteonit1 Napisano 31 Października 2008 Autor Share Napisano 31 Października 2008 Chyba za mocno wychyliłeś stary wysokości. Masz jakieś zdjęcia potwierdzające tak duży kąt? Słuchaj. Ja no niby patrzyłem na parę zdjęć i kąt jakiś tam był. Dokładnie niewiem jak to powinno być, ale myślę że to aż tak nie razi i bedzie dobrze. Teraz juz nic nie będe ruszał bo będzie jeszcze gorzej niż jest... przy takim szpachlowaniu na twoim miejscu na skrzydłach naklejałbym taśmę albo jakiekolwiek inne coś żeby Ci szpachla nie powłaziła w linie podziału blach... Co do lini podziałowych jest już ok. Są głębokie jak było na początku. Nie ma paniki :D PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil zoszak Napisano 1 Listopada 2008 Share Napisano 1 Listopada 2008 Patrząc na ogólny wzgląd na model powiem szczerze że "stara ACADEMY" wypuściła lepszego "piekielnego kota"... Tak mi się przynajmniej wydaje... Bo nie jestem w stanie do końca ocenić modelu Revella tylko po zdjęciach... Ale wydaje mi się że mam racje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Liteonit1 Napisano 2 Listopada 2008 Autor Share Napisano 2 Listopada 2008 Patrząc na ogólny wzgląd na model powiem szczerze że "stara ACADEMY" wypuściła lepszego "piekielnego kota"... Tak mi się przynajmniej wydaje... Bo nie jestem w stanie do końca ocenić modelu Revella tylko po zdjęciach... Ale wydaje mi się że mam racje Może i ci się wydaje, ale ja mam inne zdanie. Model jest dobrze zrobiony, a mianowicie wypraski są dość dokładne. Myślę, że gdy porównałem oba modele ( jeden już jest zrobiony przez mojego tatę) to doszedłem do wniosku, że jednak to Revell wypóścił (i tu pozwól, że Cię zacytuję) "lepszego "piekielnego kota"..." Taka jest to prawda mój drogi kolego... :D PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Liteonit1 Napisano 15 Listopada 2008 Autor Share Napisano 15 Listopada 2008 No i wreszcie następna cześć Hellcat'a Samolot jest już pomalowany odpowiednim kolorem i jestem z tego powodu zadowolony. Ale to wy ocenicie czy jest tak jak powinno byc Tak to wyglądało pokolei: Dorobiłem kawałek kabiny i zakleiłem z tyłu taśmą aby zabezpieszyć środek kokpitu Dosyć sporo szpachli poszło wokół podkadłubowych belek uzbrojenia ponieważ niedochodziły do reszty modelu i były "moim zdaniem" kiepsko odlane. A tu model tuż po malowaniu. Teraz sie pochwalę.. Pierwszy raz malowanie mi wyszło tak dobrze... hehe ;P Tu już nałożyłem kalkomanię. Co do kalkomanii to źle zrobiłem malując błyszczącym lakierem. Tyle że się potem samolot nie błyszczał... Nie posłuchałem się mojego forumowego kolegi i wyszło jak wyszło... wystąpiło srebrzenie się kalek... Myślę że tego aż tak nie widać chociaż kiepsko to wygląda i nie jestem z tego powodu zadowolony Ale obiecuję poprawę To jest śmigło... jak zresztą widać i jest pomalowane (jak wszystko) aerografem lakierem matowym... To tyle na teraz... Teraz muszę dokończyć kabinę pilota na cacy, podwozie, dokleić antenkę i szybki wraz z celownikiem i .... Galeria. Komentujcie PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 15 Listopada 2008 Share Napisano 15 Listopada 2008 Wygląda extra! Srebrzące się kalki mają dużo mniejszą przyczepność, wiec mimo polakierowania... uważaj. Aha, poszukaj błędów w szlifowaniu/szpachlowaniu. Nie mówię, ze masz to poprawić, już nie warto, ale popracuj nad tym przy następnym modelu. Masz świetne tempo i nie mogę się doczekać następnego Twojego modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 15 Listopada 2008 Share Napisano 15 Listopada 2008 Prawda, bardzo ładna powłoka Ci wyszła. Ah no z tej relacji podebrałem te pasy, chociaż ja zrobiłem je nieco inaczej w moim Fokkerku, nawiasem mówiąc zapraszam do mojej relacji. Pracuj dalej i dawaj galeryjkę pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi