Skocz do zawartości

Blue Max Pfalz - Encore Models 1/32

Artur D.

Rekomendowane odpowiedzi

Blue Max Pfalz

Parę lat emu na znanym portalu aukcyjnym kupiłem model nie znanej mi firmy Encore Models. Kupiłem w ciemno, nie wiedząc nic na ten temat. Jak model dotarł do mnie okazało się że w środku są wypraski Rodena, blaszka Eduarda, odlewy żywiczne nie wiadomego pochodzenia oraz kalkomanie Microscale, zatem straszny miks. Głównym impulsem było nietypowe, fikcyjne bo filmowe malowanie z kultowego już filmu pt. Blue Max, który szybko znalazł się na moim dysku. Obejrzałem go i byłem oczarowany sekwencjami powietrznych walk. Jeśli przymkniemy oko na przerobione Tiger Mothy, to film ogląda się fajnie. Ale wróćmy do modelu, który poleżał wyjątkowo krótko w magazynku trafił na mój stół montażowy. Na początku uważnie przejrzałem instrukcję i wyłapałem błędy, które skonsultowałem z instrukcją WnW i naniosłem potrzebne poprawki, o których zapomniał producent. Następnym krokiem był wybór odpowiedniej maszyny, bo trzeba wiedzieć ze w filmie latała dwa Pfalze, nieznacznie różniące się pomiędzy sobą. Obejrzałem niezliczoną ilość fragmenty filmu by wyłapać wszystkie różnice pomiędzy maszynami i chyba udało się.

pf01.jpg

pf02.jpg

pf03.jpg

pf04.jpg

pf05.jpg

pf06.jpg

pf07.jpg

pf08.jpg

pf09.jpg

pf10.jpg

pf11.jpg

pf12.jpg

pf13.jpg

pf14.jpg

pf15.jpg

pf16.jpg

pf17.jpg

pf18.jpg

pf19.jpg

pf20.jpg

pf21.jpg

pf22.jpg

• Like 19

Napisano (edytowane)

Ten pilot dziś już nigdzie nie poleci...

Duży plus za epokę, kolejny za naciągi (walka wygląda na wygraną) i za ogólną prezencję. Figurki, w porównaniu z samolotem - figurkowe, nic by się nie stało gdyby ich zabrakło - to oczywiście moje zdanie. Wiem, że chciałeś odtworzyć klimat filmu. 

Technicznie trudno się przyczepić, zresztą po co. Pfalz jaki jest, każdy widzi - fajny, nawet w fikcyjnym malowaniu.

Może tylko zdjęcia robiłbym bez lusterka. Jest lotniskowe tło, które ma - jak rozumiem - stworzyć iluzję rzeczywistości. Lustro, rzadko będące podłożem dla samolotów, ten realizm nieco rozmywa. Dwa grzyby w barszcz (przepraszam niektórych kolegów) - sam rozumiesz.

Mam jednak nadzieję, że na tym jednym aeroplanie nie poprzestaniesz.

Edytowane przez zaruk

Bardzo fajny model. Podoba mi się. :super:

Co do zdjęć to ja mam wrażenie że nie wykorzystałeś w całości potencjału tego modelu no chyba, że takie było Twoje założenie. Mam tutaj na myśli brak tradycyjnych zdjęć na jednolitym tle i zdecydowanie za mało zdjęć szczegółów. Co do zdjęć na lusterku to są fajne ale to chyba nie lusterko? :wojo: