JollyMonk Napisano 27 Maja 2024 Napisano 27 Maja 2024 Cześć wszystkim! Przedstawiam społeczności model pierwszego brytyjskiego myśliwca odrzutowego. Chciałem odzwierciedlić w swojej twórczości rozwój lotnictwa odrzutowego na świecie. Zwykle nie staram się mieć w swojej kolekcji samolotów projektowych. Ale tutaj jest raczej wyjątek od reguły, kiedy pojawiła się chęć zbudowania modelu podobnego do tego, który był w dzieciństwie. Samolot ten nie wszedł do produkcji i okazało się, że powstały tylko dwa takie urządzenia. Postanowiłem odtworzyć dokładnie ten, który odbył swój pierwszy lot w maju 1941 roku ze starym brytyjskim kamuflażem (Dark Earth/Dark Green) i odpowiednimi oznaczeniami. Sam model jest bardzo prosty, jednak w niektórych miejscach części nie pasowały do siebie zbyt dobrze. Więcej szczegółów na temat budowy można znaleźć tutaj. Wykorzystałem wszystkich dodatków tego producenta: zestaw fototrawiony, koła z żywicy, rurkę Pitota, lampę próżniową i maski do niej. W rezultacie mogę powiedzieć, że zamontowałem tablicę przyrządów z zestawu, koła w zestawie również są bardzo dobre, chociaż użyłem żywicznych. I choć oryginalna, plastikowa owiewka z zestawu też jest dobra, to przez vacuumform canopy widać lepiej wnętrze kokpitu i dlatego warto było się przy niej pobawić. O maskach nie ma nic do powiedzenia - są doskonałej jakości i bardzo ułatwiają życie modelarzowi. Po raz pierwszy w tym modelu użyłem emalii ARCUS. To było moje pierwsze doświadczenie z emaliami i popełniłem kilka błędów: w szczególności muszą być cieńsze, jak radzili mi koledzy. Ale planuję kontynuować pracę z tymi emaliami w innych modelach. Uważam, że nie miałem wystarczającego doświadczenia jako modelarz, aby w pełni ujawnić ich właściwości. Chciałbym również zauważyć, że żółte obramowanie znaków identyfikacyjnych na kadłubie jest zbyt blade i nie pasuje do żółtej farby eksperymentalnego brytyjskiego samolotu. Bardziej wymagający modelarze będą musieli albo dopasować farbę do kalkomanii, albo poszukać innej kalkomanii. I na koniec dodam, że żeby połączyć czasy bardzo chciałem mieć na swojej półce obok modelu tego Pioneera figurkę z zestawu DFZ/NOVO/FROG. Choć figurka ta jest nieco przewymiarowana, udało mi się (moim zdaniem) z sukcesem sfotografować ją obok samolotu. Życzę wszystkim miłego oglądania i powodzenia w naszym hobby! 15 Cytuj
barszczo Napisano 27 Maja 2024 Napisano 27 Maja 2024 Bardzo fajny modelik. Dużo pracy, efekt bardzo dobry. Podoba się . 1 Cytuj
Adamo722 Napisano 27 Maja 2024 Napisano 27 Maja 2024 Ciężko z takiego modelu coś wycisnąć ale tobie się udało Podoba się 1 Cytuj
Baas ArK Napisano 27 Maja 2024 Napisano 27 Maja 2024 Walczył, walczył i wywalczył. Stan muzealny, że tak powiem. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi