tenzan Napisano 4 Czerwca Share Napisano 4 Czerwca (edytowane) Heloł. Na tapecie znalazł się short-run AZ-Model, Typ 99 Sokei, znany bardziej jako Kawasaki Ki-48 Lilly. Lekki bombowiec japoński, konstrukcja zdecydowanie w cieniu takich maszyn jak Ki-21 Sally, czy G4M Betty. Samolot ten odegrał jednak swoją rolę w walkach na Dalekim Wschodzie, początkowo z powodzeniem wspierając ofensywę japońską. Jednakże było to możliwe dzięki słabości sił przeciwnika, jak też dzięki temu, że maszyny te w początkowej fazie walk mogły liczyć na skuteczną eskortę własnych myśliwców. Gdy jej zabrakło, to Typ 99 dzielił los innych bombowców lekkich, które miały pecha trafić na nowoczesne wrogie myśliwce - szanse na przetrwanie były mierne, zwłaszcza, że pierwsze wersje Ki-48 podążały ścieżką wytyczoną dla bombowców przez japoński przemysł lotniczy: brak opancerzenia, brak samouszczelniających się zbiorników paliwa, słabe uzbrojenie obronne. Pomimo, że samolot ten nie był najpopularniejszym z latadeł Cysorza, to AZ Model uraczył nas tą maszyną w skali 1:48, nawet w kilku wersjach. Od razu zaznaczę, że są kontrowersje względem szklarni bombardiera, powiadają, że kształt jej ma mało wspólnego z oryginałem. Sam model to typowy short-run, toteż powalczyć zapewne będzie trzeba. Ja wziąłem na warsztat wczesną wersję Ki-48-I, dumam nad malowaniami - czy pozostać w odcieniach szarości, a może coś łaciatego? Się zobaczy... Na początek pudło i zawartość. Jako, że szklarnia obfita, to wesprę się maskami Montexu. Producent dorzucił trochę żywicy, cylindry silników mają spore nadlewki, natomiast zbiorniki paliwa i oleju są OK. Boli, że nie ma żywicy z ożebrowaniem wnętrza kadłuba, toteż całość środka wygląda nieco goło i niewesoło. Niby człowiek mógł sam zrobić, ale kurna - ta złota myśl dopadła mnie dopiero jak skleiłem kadłub. Zacząłem od wycinanki i przymierzania: O dziwo pasowało wszystko w miarę. Wnętrze psiknąłem tamiyowskim XF-71 (cockpit green). Wiem, że on dedykowany to IJN, a nie maszyn armii, ale robiłem nieco researchu i znalazłem kolorowe zdjęcie wraku Ki-48 wczesnych wersji. Wnętrze było w kolorze wypisz wymaluj takim jak oferuje Tamiya. No i ten kolor akurat był pod ręką, to postanowiłem spróbować... Potem bezbarwny błysk, wash, składanie w całość, dodałem pasy od Edka, żeby choć trochę wzbogacić wnętrze. Od razu dodam, że jak wkleimy elementy wnętrza wedle instrukcji AZ Model to kadłuba nie złożymy w całość. Sama instrukcja też miejscami przypomina wstawianie czegoś 'na oko', brakuje też oznaczeń, gdzie co dokładnie ma być na samym plastiku. Ale w końcu short-run a nie jakieś tam topowe wypusty. Po iluś tam próbach w końcu udało się poukładać wnętrze, że złożyłem połówki kadłuba bez bólu, a układ instrumentów, radia i innych dupereli wyglądał w miarę sensownie. Na koniec skleiłem kadłub i dwa kawałki stały się jednym, Ku mej wielkiej uldze wszystko pasowało, nie powstały szpary, szczeliny, nie trzeba było dopychać, szlifować, zapychać rowów. Tu muszę przyzna, że AZ Model bardzo miło mnie zaskoczył Ciekawe, co będzie dalej - się zobaczy. C.D.N. Edytowane 4 Czerwca przez tenzan Niepotrzebne jedno zdjęcie 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 5 Czerwca Share Napisano 5 Czerwca Spoglądam bo temat ciekawy. Trzymam kciuki za dalszą bezproblemową robotę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 5 Czerwca Share Napisano 5 Czerwca (edytowane) Ja też się melduję. Żeby nie było, że z pustymi rękami... Edytowane 5 Czerwca przez zaruk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 5 Czerwca Share Napisano 5 Czerwca (edytowane) Dysponuję także cyfrową wersją monografii z serii Aircam Aviation Series Ospreya, gdybyś potrzebował pisz na PW. Edytowane 5 Czerwca przez zaruk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano 6 Czerwca Share Napisano 6 Czerwca Temat ciekawy, szkoda że to AZ a nie inny czeski producent go zrobił. Kiedyś do niego była blaszka i korekta szklarni na początku kadłuba. Kolorek do wnętrza mogłeś kupić z AK , zdecydowanie lepiej by wyglądał. POWODZENIA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenzan Napisano 15 Sierpnia Autor Share Napisano 15 Sierpnia W dniu 5.06.2024 o 08:44, zaruk napisał: Ja też się melduję. Żeby nie było, że z pustymi rękami... A pięknie dziękuję za materiał fotograficzny, przyda się do malowania (chyba, że zdecyduję się na jednolitym, szary kolor). Zacząłem męczyć powoli skrzydła i stateczniki, na sucho nawet pasują do kadłuba. Mam nadzieję, że wstępne przymiarki potwierdzą się w dalszym klejeniu . Natomiast trzeba będzie jakoś dokleić skrzydła do kadłuba, ponieważ powierzchnia do klejenia jest niewielka, a jakoś to musi się trzymać 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 15 Sierpnia Share Napisano 15 Sierpnia (edytowane) 53 minuty temu, tenzan napisał: Mam nadzieję, że wstępne przymiarki potwierdzą się w dalszym klejeniu . Podziwiam pracę nad tak ciężkimi modelami, skrzydła chyba nie w tą stronę . Edytowane 15 Sierpnia przez barszczo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 15 Sierpnia Share Napisano 15 Sierpnia 19 minut temu, barszczo napisał: skrzydła chyba nie w tą stronę . przeciez jeszcze nie wiesz, w ktora strone chce poleciec.... Samolot fajny, model wymagajacy - zycze powodzenia ! ( i czekam na maskowanie nosa ... ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi