Dudzio Posted June 6, 2024 Share Posted June 6, 2024 Przedstawiam ostatnio skończony przeze mnie okręt: USS Hornet podczas sławnego rajdu pułkownika Doolittla. Zestaw Trumpetera nie stanowi już dzisiaj wyznacznika jakości, niestety miałem problem ze spasowaniem niektórych elementów kaduba u burt. Model waloryzowałem zestawem blaszek od Tom's Modelwork (nie polecam - szczególnie ze względu na beznadziejną instrukcję) oraz dodatkowymi samolotami (w zestawie były tylko dwa B25). PS. Nie jest łatwo zrobić zdjęcia na jednolitym tle takiemu wielkiemu modelowi 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikemc Posted June 6, 2024 Share Posted June 6, 2024 Fajny. Podoba się. Gratuluję pracy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamo722 Posted June 6, 2024 Share Posted June 6, 2024 Okręt fajny tylko chyba scenka nierealistyczna. Jakbyś na dziobie dał startujący B25 i nie dodawał tych samolocików myślę że byłoby lepiej No chyba że to załadunek i wyładunek na rajd w porcie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dudzio Posted June 6, 2024 Author Share Posted June 6, 2024 Dzięki:) Bombowce oczywiście w tym momencie nie wystartują, ale z tego co widziałem na zdjęciach, to resztę samolotów czasem podczas rejsu wyciągali z hangarów na pokład: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamo722 Posted June 6, 2024 Share Posted June 6, 2024 Z tego co widać to wszystkie samoloty są przymocowane do pokładu. Może to jest transport pomiędzy portami . Nie wiem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szydercza Gała Posted June 8, 2024 Share Posted June 8, 2024 Samoloty zazwyczaj sa przymocowane do pokładu, chyba że akurat maja startować.... Czysty taki, samoloty też, choc nawet na pierwszym fotogramie powyżej widąć że ten B-25 juz swoje przeżył. No i nie pomalowałeś w końcu tych ramek widzę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dudzio Posted June 8, 2024 Author Share Posted June 8, 2024 Z weatheringiem nie chciałem przesadzić - czytałem gdzieś, że Hornet bezpośrednio przed rajdem na Tokio był odmalowany (miał jakiś szybki remont). Ramek samolotów nie malowałem - chciałem zdążyć na Babarybę, a uznałem, że w pośpiechu to tylko pogorszę sytuację w porównaniu z czystymi ramkami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szydercza Gała Posted June 8, 2024 Share Posted June 8, 2024 Zdążanie na ... to ZUO. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
socjo1 Posted June 8, 2024 Share Posted June 8, 2024 Ogólnie przyjemny, choć niektóre detale nieco rażą uproszczeniami. Maski do malowania sam sporządziłeś? Tak czy owak gratulacje, bo skończyć takiego wielgusa to sztuka sama w sobie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dudzio Posted June 8, 2024 Author Share Posted June 8, 2024 Maski to własne babranie z taśmą tamiya i nożyczkami fryzjerskimi 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts