Boros Napisano 11 Października 2008 Share Napisano 11 Października 2008 Chodzi o farbę o nr h 315 (FS 16440) maluje za pomocą pędzla kiedy ją nakładam na model wychodzą takie smugi o straszne grubej fakturze po wyschnięciu zasycha po kilki sekundach i wygląda to straszne nie chce zepsuc modelu więc zwracam się o pomoc.Czy ja rozcięczyć jak tak to czym i w jakich proporcjach?I jeszcze jedno pytanie czym mogę ją zastąpic model do którego ma zostac użyta to F-14 A z zestawu Hasegawa.Dziękuje za odp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 11 Października 2008 Share Napisano 11 Października 2008 Z tego co udalo mi sie przeczytac na paru forach to Gunze jest idealne do aerografu, ale nie pod pedzel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 12 Października 2008 Share Napisano 12 Października 2008 Z tego co udalo mi sie przeczytac na paru forach to Gunze jest idealne do aerografu, ale nie pod pedzel. Dokładnie, do pedzla seria H sie nie nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 12 Października 2008 Share Napisano 12 Października 2008 Zgadza się, Gunze to farby głównie przeznaczone do aerografów. Można jednak próbować malować pędzlem w ten sposób, że lekko rozcieńczoną farbę (2:1) nakładamy bardzo cienkimi warstwami na model. Zrobiłem dziś taki eksperyment i po dziesięciokrotnym malowaniu udało mi się uzyskać prawie jednorodny kolor na całej powierzchi. Do rozcieńczania użyłem roźcieńczalnika Gunze, ale można też użyć XY-20 Tamiya'i lub próbować z wodą. Ważne jest poczekanie na całkowite wyschniecię poprzedniej warstwy, przy malowaniu takimi cienkimi warstwami czas schnięcia to około 20 minut. Malować należy pojedyńczymi pociągnięcia pędzla. Dodatkowy kłopot z H315 Gunze to to, że jest ona farbą błyszczącą - matowymi maluje się łatwiej. Co do odpowiedników to z tego co miałem pod ręką najlepiej chyba wychodzi A45 Pactry. Na zdjęciu poniżej (wszyskie farby są wodne): H315 - Gunze - Gray FS16440 A43 - Pactra - Gull Gray FS36440 UA43 - Lifecolor FS16515 H40 - Humbrol - Pale Grey 4692 - Model Master - Gloss Gull Gray FS16440 A45 - Pactra - Camouflage Gray FS36622 R371 - Revell - Light Grey Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boros Napisano 12 Października 2008 Autor Share Napisano 12 Października 2008 Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedz zgodnie z tym co napisałes zmienię farbę na Pectre nie chce zepsuc modelu malując gunze bo będzie wyglądał tragicznie.Jeszcze raz dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baldigozz Napisano 12 Października 2008 Share Napisano 12 Października 2008 Moje doświadczenia z Gunze H są takie, że farbą tą daje się malować pędzlem. Do rozcieńczania używałem jednak chyba alkoholu. Problem zaczyna się wraz z używaniem firmowego rozcieńczalnika, a przynajmniej Leveling Thinnera. Ja używam go głównie do Gunze C ale rozcieńcza on też ładnie serię H, akryle Tamiyi, a nawet Vallejo. Jest tylko jeden problem. To jest mocny w działaniu specyfik i przy malowaniu pędzlem słabo się sprawdza, nawet wtedy gdy wydawałoby się, że stara warstwa jest dawno wyschnięta. I tak potrafi ją rozpuścić. Natomiast przy aerografie jest wręcz idealny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek14 Napisano 26 Października 2008 Share Napisano 26 Października 2008 A farby z serii C nadają się pod pędzel ??A może nie odtłuściłeś powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi