Jump to content

MiG-15 UTI Midget Trumpeter 02805 1:48

Recommended Posts

Posted

Po dłuższej przerwie od modelarstwa postanowiłem rozpocząć kolejny zestaw zwyczajowo nie kończąc poprzednich. Tym razem trafiło na temat z okresu zimnej wojny, MiG-15 UTI. Model planuję wykonać w standardowym srebrnym malowaniu i będzie reprezentować najwcześniejszą wersję, która była używana w LLP.

Jak zwykle przez lata udało mi się uzbierać szereg dodatków:

MiG-15UTI_001.thumb.jpg.bbd0cc4627183a8a3aab14b0d4cf8784.jpg

Mam też stosik literatury, na której będę opierać pracę:

MiG-15UTI_002.thumb.jpg.b31a2755dffd20d0d64a41530b9bb5ac.jpg

Zestaw wymaga sporo pracy. Na początek zajmę się sekcją ogonową, w której oprócz zbyt małej średnicy kadłuba mamy chyba najbardziej widoczny błąd - nieprawidłowy kąt usterzenia pionowego. Do korekty wstępnie planowałem wykorzystać bułgarski zestaw korekcyjny firmy Cold War Studio, w którym kąt jest bliższy oryginałowi, ale niestety nadal nie jest odpowiedni.

MiG-15UTI_003.thumb.jpg.fd50c5cd30d1637eb1688dca74eb5fc3.jpg

• Like 6
Posted (edited)

A nie latwiej przeszczepić ogon z Bronco? Wyjdzie chyba  taniej niż te bulgarskie zestawy mocno dyskusyjnej jakości. Sam się naciąłem na nie do miga-17 i do miga -21bis i słabiutkie to jest jak nie wiem co.

co do planów z minirepliki to sprawdź sobie czy nie rozjechały się w druku. Coś kiedyś w nich grzebałem i niektóre rysunki musiałem w fotoszopie skalować. 

Edited by Qz9
  • Like 1
Posted
W dniu 10.06.2024 o 00:04, Qz9 napisał:

A nie latwiej przeszczepić ogon z Bronco? Wyjdzie chyba  taniej niż te bulgarskie zestawy mocno dyskusyjnej jakości. Sam się naciąłem na nie do miga-17 i do miga -21bis i słabiutkie to jest jak nie wiem co.

co do planów z minirepliki to sprawdź sobie czy nie rozjechały się w druku. Coś kiedyś w nich grzebałem i niektóre rysunki musiałem w fotoszopie skalować. 

Pewnie i łatwiej, ale już posiadam te zestawy i trzeba zjeść tę żabę. Bułgaria chyba nigdy nie była potentatem modelarskim, więc dla mnie te żywice to trochę egzotyka.

Potwierdzam niestety, że plany trochę rozjechały się w druku, te na których prezentuję kadłub skopiowałem w powiększeniu 101%.

Posted (edited)

Bardziej chodzi o to, że on bardzo ambitnie te zestawy robi ale umiejętności manualne słabe (bo to ręczna robota) i wyglądaja oraz pasują bardzo średnio delikatnie mówiąc. z drugiej strony obejrzeaLem sobie trumpka i pomimo wszystkich ułomności Bordera to jednak łatwiej przeszczepić kabinę z trumpka do bordera :) Bryła bordera trzyma wymiary a i kąty skrzydeł, usterzenia też sa ok.   Ale jak walczysz to bądx jak Tommie  Lee Jones w Ściganym 😉 

Edited by Qz9
  • 4 weeks later...
Posted

Przednia część kadłuba w odróżnieniu od tylnej wydaje się być w miarę poprawna wymiarowo. Ponieważ planuję odsłonić silnik, czeka mnie praca nad wlotem powietrza, który będzie widoczny i doświetlony. Muszę więc usunąć z elementów kadłuba wszystkie ślady po wypychaczach i miejscami pogrubić lub odchudzić ścianki. Wszystko na bazie danych z planów opublikowanych w MR.

MiG-15_przekroje.png

MiG-15_przekroje_2.png

• Like 1