ksc Napisano 9 Czerwca Share Napisano 9 Czerwca Po dłuższej przerwie od modelarstwa postanowiłem rozpocząć kolejny zestaw zwyczajowo nie kończąc poprzednich. Tym razem trafiło na temat z okresu zimnej wojny, MiG-15 UTI. Model planuję wykonać w standardowym srebrnym malowaniu i będzie reprezentować najwcześniejszą wersję, która była używana w LLP. Jak zwykle przez lata udało mi się uzbierać szereg dodatków: Mam też stosik literatury, na której będę opierać pracę: Zestaw wymaga sporo pracy. Na początek zajmę się sekcją ogonową, w której oprócz zbyt małej średnicy kadłuba mamy chyba najbardziej widoczny błąd - nieprawidłowy kąt usterzenia pionowego. Do korekty wstępnie planowałem wykorzystać bułgarski zestaw korekcyjny firmy Cold War Studio, w którym kąt jest bliższy oryginałowi, ale niestety nadal nie jest odpowiedni. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 9 Czerwca Share Napisano 9 Czerwca Będzie ciekawie, zasiadam . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 9 Czerwca Share Napisano 9 Czerwca (edytowane) A nie latwiej przeszczepić ogon z Bronco? Wyjdzie chyba taniej niż te bulgarskie zestawy mocno dyskusyjnej jakości. Sam się naciąłem na nie do miga-17 i do miga -21bis i słabiutkie to jest jak nie wiem co. co do planów z minirepliki to sprawdź sobie czy nie rozjechały się w druku. Coś kiedyś w nich grzebałem i niektóre rysunki musiałem w fotoszopie skalować. Edytowane 9 Czerwca przez Qz9 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 10 Czerwca Share Napisano 10 Czerwca Pozwolę sobie pobawić się w podgladacza. Mam Uti Trumpka w planach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziu_82 Napisano 10 Czerwca Share Napisano 10 Czerwca Ja też podglądam, bo sam teraz walczę z MiGiem 15 Bis z Tamiya. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 11 Czerwca Share Napisano 11 Czerwca Zasiadam. Podglądam. Trzymam kciuki za udany projekt. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksc Napisano 12 Czerwca Autor Share Napisano 12 Czerwca W dniu 10.06.2024 o 00:04, Qz9 napisał: A nie latwiej przeszczepić ogon z Bronco? Wyjdzie chyba taniej niż te bulgarskie zestawy mocno dyskusyjnej jakości. Sam się naciąłem na nie do miga-17 i do miga -21bis i słabiutkie to jest jak nie wiem co. co do planów z minirepliki to sprawdź sobie czy nie rozjechały się w druku. Coś kiedyś w nich grzebałem i niektóre rysunki musiałem w fotoszopie skalować. Pewnie i łatwiej, ale już posiadam te zestawy i trzeba zjeść tę żabę. Bułgaria chyba nigdy nie była potentatem modelarskim, więc dla mnie te żywice to trochę egzotyka. Potwierdzam niestety, że plany trochę rozjechały się w druku, te na których prezentuję kadłub skopiowałem w powiększeniu 101%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 12 Czerwca Share Napisano 12 Czerwca (edytowane) Bardziej chodzi o to, że on bardzo ambitnie te zestawy robi ale umiejętności manualne słabe (bo to ręczna robota) i wyglądaja oraz pasują bardzo średnio delikatnie mówiąc. z drugiej strony obejrzeaLem sobie trumpka i pomimo wszystkich ułomności Bordera to jednak łatwiej przeszczepić kabinę z trumpka do bordera Bryła bordera trzyma wymiary a i kąty skrzydeł, usterzenia też sa ok. Ale jak walczysz to bądx jak Tommie Lee Jones w Ściganym Edytowane 12 Czerwca przez Qz9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksc Napisano 6 Lipca Autor Share Napisano 6 Lipca Przednia część kadłuba w odróżnieniu od tylnej wydaje się być w miarę poprawna wymiarowo. Ponieważ planuję odsłonić silnik, czeka mnie praca nad wlotem powietrza, który będzie widoczny i doświetlony. Muszę więc usunąć z elementów kadłuba wszystkie ślady po wypychaczach i miejscami pogrubić lub odchudzić ścianki. Wszystko na bazie danych z planów opublikowanych w MR. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi