Skocz do zawartości

GasPatch Me-163 Komet w 1/72!

wuwumaster

Rekomendowane odpowiedzi

Po wielu latach od ukazania się dotąd najlepszego Kometa w 72, czyli Academy, wreszcie nowy zestaw w królewskiej skali - od GasPatch Models:

Screenshot_20240622-213630.thumb.png.7267918f2af632916268b7a09c4d9c45.png

Info wg: Scale Aircraft Modelling 2024-07.

Znając i posiadając rewelacyjny zestaw w 1/48 można być pewnym nowej jakości  w skali 1/72, ja już szykuję zaskórniaki i miejsce na półce 😉

Pozdr ww 

Edytowane przez wuwumaster
  • Like 3

• 1 month later...

Wklejam za kolegą barszczo z wątku o nowościach w 1/72:

----------

No to Komet od GasPatcha w dość ciekawej formule:

002.JPG.9d9b7749b2ce3389c35455194e5fe635.thumb.jpeg.114d6d1b0be1885e72b31c07c6293fe3.jpeg

Więcej do obejrzenia tutaj:

https://www.gaspatchmodels.com/products/messerschmitt-me163b-komet-1-72.html

-------------

Widać że Gaspacze eksploatują dobre zbadanie tego samolotu, mały Komet - pod względem detalu, podziału na części, prezentacji w instrukcji - opracowany w sposób b. podobny do większego brata - co zapowiada koleiny kapitalny zestaw, wiadomo inna technologia (stąd prawdopodobnie cena na poziomie dużego brata). Dla mnie duży krok milowy w temacie pchły*. 

Zostaje czekać aż się u nas pokaże.

Pozdr ww 

* Wie ein Floh, aber oho! 😉badge01.jpg.5479536887a3114547c2f55b174b465d.jpg 

• Like 1

Godzinę temu, barszczo napisał:

Półmilowe wink4.

Lub ćwierć milowe 😂

Spoko, złapali mnie - to tak jak z potocznym określeniem godzina czasu - a czego innego? ziemniaków? 😉

Pozdr ww 

• Haha 2

• 3 weeks later...

Update:

W sieci zaczynają się pojawiać inboxy i foty detalu, tu np Hylerscale:

https://www.hyperscale.com/2024/reviews/kits/gaspatch72317reviewjm_1.htm

Jak dla mnie to robi to wrażenie, czekam na swój egzemplarz.

Pozdr ww 

• 3 months later...

To jest pełny wydruk 3D. Tylko oszklenie to plastyk.

Cena taka sama jak za ten w 1/48.

Jak wydruk 3D to trochę inna bajka.

Więcej uwagi itp.

• 4 months later...

Właśnie przyszła do mnie przesyłka z Grecji. Ok. 10 dni do UK. Sumaryczny koszt i czas dostawy podobny jakbym kupował w brytyjskim mojehobby/superhobby.

Nie jestem specjalnym fanem Luftwaffe ale ten zestaw to niemal must have dla drugowojennych siedemdwójkowców. Przynajmniej ja uważam, że wypada zmierzyć się z tematem zestawu full 3D print w tej skali. Takiego zestawu, bo chyba nie było do tej pory modelu (lotniczego) w 1/72 tak zdetalowanego już w pudełku. Niektóre wystające detale oraz osobne części są naprawdę mikroskopijne. To narzuca zupełnie inną dyscyplinę przy budowie, bo ew. ręczne odtwarzanie uszkodzonych (lub zagubionych!) elementów będzie trudno osiągalne przy tym poziomie precyzji i szczegółowości. Na dodatek trzeba uzupełnić warsztat, bo tradycyjne kleje CA oraz szpachlówki moga się nie sprawdzić. Zastanawiam się, czy żywica utwardzalna UV nie będzie tu pomocna.

Napisano (edytowane)

Oglądałem relację z budowy i rekomendowany jest szybkoschnący, rzadki i mocno wiążący klej CA. Taki odpowiednik cienkiego kleju Tamki. "Zestaw klejów CA o odpowiedniej gęstości" to szerokie pojęcie. Są lepsze i gorsze. Też kleiłem żywiczne modele i używałem takiego CA jaki miałem pod ręką. Było OK, ale nigdy nie kleiłem zestawu z taką ilością drobnicy i z precyzyjnym pasowaniem krawędzi.

Edytowane przez HKK

Napisano (edytowane)

Ja mojego Gaspaczowego małego Kometa mam już jakiś czas na półce w kolejce do budowy, obowiązki domowe nie pozwoliły się jeszcze nim tu pochwalić, faktem jest że detal robi wyrażenie - właściwie z pudła jest ekwiwalent Kometa Academy wzbogaconego we wszystkie zestawy dedykowanych żywic CMK plus blacha Part i Edek, o ile nie lepiej w pewnych aspektach. Mam też większego brata od Gaspacza, w 48, jest uderzające wrażenie detalu niemal 1:1 przeniesionego na 72.

Jak by ktoś chciał pooglądać jak to wygląda i jak się składa to Plasmo na dniach opublikował swoje wykonanie:

Pozdr ww 

Edytowane przez wuwumaster
  • Like 1
  • Thanks 1