grzesioc Napisano 8 Września Share Napisano 8 Września Fajnie wygląda. tylko dlaczego nie ma szekli od Skinn3ra? Niestety moja sztuka na razie na standby-u, bo obowiązki nie pozwalają na pracę przy niej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 8 Września Autor Share Napisano 8 Września 2 minuty temu, grzesioc napisał: Fajnie wygląda. tylko dlaczego nie ma szekli od Skinn3ra? Niestety moja sztuka na razie na standby-u, bo obowiązki nie pozwalają na pracę przy niej. Szekli nie ma dlatego, że gdy nadawano mu imię w czasie święta brygady, Sitek-21, nie miał ich na sobie. Nie miał też karabinów na wieży, miał za to skaczącego żubra i taka jest właśnie moja koncepcja. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sam100 Napisano 9 Września Share Napisano 9 Września (edytowane) 21 godzin temu, Grzegorz Grabowski napisał: Hej. Zamiast wymyślać Erykowi kolejną robotę, wyciągnąłem sprzęt malarski i.... No właśnie zacząłem malować 🫤. Niestety, pojawiły się dwa problemy. Pierwszy? Co się do cholery stało z farbką XF-67 NATO GREEN? Kiedyś to był taki fajny, jaśniutki zielony kolorem, który dopiero po użyciu lakieru bezbarwnego, nabierał właściwego odcieniu, a dziś? Dziś farba w buteleczce jest dużo ciemniejsza, tak jakby już ktoś tam bezbarwnego nalał. Dla przykładu zdjęcie poniżej. Pierwsze, to mój Leopard 2A4, którego zbudowałem 9 lat temu, a zaraz za nim Abrams, malowany wczoraj. Dwa różne kolory Po drugie. Jakiś czas temu, kupiłem, w swoim mniemaniu porządny aero, najlepszy na świecie rozcieńczalnik, no i dobre farby. Przecież Tamki, to dobre farby. Rozcienczylem je Leveling Thinnerem i wlałem do swojego Aircobra airbrusha. I co? Ledwo nacisnąłem spust aerka, i zanim zdążyłem go odciągnąć, zauważyłem, że zamiast samego powietrza, leci od razu farba. Z tego co pamiętam, farba powinna lecieć dopiero po odciągnięciu spustu? Co się mogło stać? Ok. Teraz fotki. Na Abramsie widać niedomalowania, więc się domaluje. Na początek jednak, jak już wspomniałem, stare zdjęcie Leoparda, żeby pokazać różnice w kolorze tej samej(teoretycznie) farbki. To samo miałem z Nato green od Tamki. Farba jest ciemna. Aerografy od AMMO przychodzą z cofniętą igłą. Trzeba poluzować jej mocowanie, dopchnąć delikatnie igłę i złożyć wszystko. Mam też AirCobrę (Omni 4000 z modami podobno) od AMMO. Dobry sprzęt. Bez problemu maluję tym kamuflaż z ręki bez maskowania. Edytowane 9 Września przez Sam100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sam100 Napisano 9 Września Share Napisano 9 Września (edytowane) Sorki.....dubel. Edytowane 9 Września przez Sam100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 9 Września Share Napisano 9 Września (edytowane) To w temacie malowania i farb tamiya. Ostatnio dokupiłem sobie kilka sztuk farbek. Takie przy okazji innych rzeczy. Zdziwienie takie, ze nie wiem. Kolor niby brąz jak nazwa wskazuje ale ile bym nie mieszał to kolor się e nie zmienia. Wygrzebałem jeszcze farbke z dawnych zakupów i kolor jest taki sam jak tej. Obie kupowane jako nowe w sklepach. Czy to błąd w sztuce tamiyi? Edytowane 9 Września przez enten Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 9 Września Share Napisano 9 Września (edytowane) 41 minut temu, enten napisał: To w temacie malowania i farb tamiya. Ostatnio dokupiłem sobie kilka sztuk farbek. Takie przy okazji innych rzeczy. Zdziwienie takie, ze nie wiem. Kolor niby brąz jak nazwa wskazuje ale ile bym nie mieszał to kolor się e nie zmienia. Wygrzebałem jeszcze farbke z dawnych zakupów i kolor jest taki sam jak tej. Obie kupowane jako nowe w sklepach. Czy to błąd w sztuce tamiyi? On tylko tak w słoiczku wygląda. Na modelu jest brązowy, ale ciemniejszy niż na wieczku. Psikałem nim ostatnio 7TP i wyszło jak na koloryzowanych zdjęciach z epoki. ps. Tamki zmieniają się na przestrzeni lat-klasyczny przykład to ich Olive Drab, który aktualnie jest ciemnym zielonym wręcz. Edytowane 9 Września przez FAHR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 9 Września Autor Share Napisano 9 Września 2 godziny temu, Sam100 napisał: To samo miałem z Nato green od Tamki. Farba jest ciemna. Aerografy od AMMO przychodzą z cofniętą igłą. Trzeba poluzować jej mocowanie, dopchnąć delikatnie igłę i złożyć wszystko. Mam też AirCobrę (Omni 4000 z modami podobno) od AMMO. Dobry sprzęt. Bez problemu maluję tym kamuflaż z ręki bez maskowania. To że igła była cofnięta zauważyłem. Przy pierwszym malowaniu było ok. Dopiero po czyszczeniu pojawił się ten problem. Może za mocno dopchnąłem igłę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sam100 Napisano 9 Września Share Napisano 9 Września 2 minuty temu, Grzegorz Grabowski napisał: To że igła była cofnięta zauważyłem. Przy pierwszym malowaniu było ok. Dopiero po czyszczeniu pojawił się ten problem. Może za mocno dopchnąłem igłę? Albo igła jest luźna właśnie na jej mocowaniu ? Bez rozbiórki nie dojdziesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 9 Września Share Napisano 9 Września 20 minut temu, FAHR napisał: On tylko tak w słoiczku wygląda. Na modelu jest brązowy, ale ciemniejszy niż na wieczku. Fakt, ze pędzlem ale nie sądzę aby po aplikacji aerografem ten kolor zrobił się brązowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sam100 Napisano 9 Września Share Napisano 9 Września W lakierze też ta farba jest zielona. https://www.knshobby.com/products/tamiya-pf-cl-lp57 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 9 Września Share Napisano 9 Września (edytowane) 37 minut temu, enten napisał: Fakt, ze pędzlem ale nie sądzę aby po aplikacji aerografem Zaśmiecamy wątek... ale u mnie: Zdj. 1 spód słoika Zdj. 2 farba na wieczku Zdj. 3 model, aero+ leveling high thinner ( co prawda już po różnych szuwaxach, ale pracowałem jak z brązowym) aha i farba wielokrotnie już mieszana a w słoiczku max 1/4 zawartości. Kupiona w sierpniu. Jak była nowa i nie wymieszana wyglądała jak na twoich zdjęciach. Edytowane 9 Września przez FAHR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 9 Września Autor Share Napisano 9 Września Trzeba się chyba na gunze przerzucić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skinn3r Napisano 9 Września Share Napisano 9 Września @Grzegorz Grabowski- NATO Green z Tamki ma w końcu prawidłowy odcień. Ale.. w miejsce Tamki to polecam AK Real Colors lub MRP jeśli chodzi o kolory NATO. Co do aero to już kilka prawidłowych odpowiedzi padło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 13 Września Autor Share Napisano 13 Września (edytowane) No to zrobiło się kolorowo . To pierwszy Abrams na którym maluje kamuflaż NATO. Zawsze były piaskowe. Maluje z ręki Edytowane 14 Września przez Grzegorz Grabowski 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skinn3r Napisano 4 Listopada Share Napisano 4 Listopada Szanowni koledzy! Korzystam z tego miejsca jako, że Grzegorz był 'prekursorem' publikacji zestawu do FEPa Uzupełnienie zestawu w postaci żądanej "puszki" jest dla Was dostępne za symboliczną złotówkę i koszt wysyłki. Aby otrzymać swoją "puszkę" należy wejść w poniższy link: https://scale23.eu/pl/p/Usluga-druku-na-zadanie/587 Wrzucić do koszyka 1szt usługi druku na żądanie, a w komentarzu do zamówienia napisać "puszka AIDATS", wybrać metodę dostawy i viola - puszka trafi do Was już niedługo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesioc Napisano 4 Listopada Share Napisano 4 Listopada Skinn3r, zrobiłeś mi dzień! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 4 Listopada Share Napisano 4 Listopada Grzegorz - Model super wychodzi! Eryk - rozumiem, że obecnie zamawiając zestaw puszkę już też mam w komplecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skinn3r Napisano 4 Listopada Share Napisano 4 Listopada Tak, najnowsze serie mają już puszkę w komplecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 4 Listopada Autor Share Napisano 4 Listopada No i jako prowodyr tego zamieszania, puszkę zamówiłem, opłaciłem i czekać cierpliwie będę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 5 Listopada Share Napisano 5 Listopada Grzegorz - na jakim ciśnieniu i jaką dyszą malujesz? Pytam bo rozmycie plam całkiem akuratne no i "z ręki". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 5 Listopada Autor Share Napisano 5 Listopada (edytowane) 1 godzinę temu, mandrivecs napisał: Grzegorz - na jakim ciśnieniu i jaką dyszą malujesz? Pytam bo rozmycie plam całkiem akuratne no i Szczerze? Nie wiem Mariusz. Mam sprężarkę z Anglii, bez butli. Ot taka, do pompowania opon w rowerze. Używam jej od lat i nie narzekam. Mam tam taki niewielki zaworek, który odkręcam, żeby mi ręki nie urwało, ale ile barów pokazuje "licznik", to na serio, nigdy nie zwróciłem uwagi. Myślę jednak, że to będzie 1 bar? Dyszą mojego aero to 0.2 Edytowane 5 Listopada przez Grzegorz Grabowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sam100 Napisano 5 Listopada Share Napisano 5 Listopada 1 godzinę temu, mandrivecs napisał: Grzegorz - na jakim ciśnieniu i jaką dyszą malujesz? Pytam bo rozmycie plam całkiem akuratne no i "z ręki". Zapomniałeś dopytać o moim zdaniem najważniejsze - jaki rodzaj i rozcieńczenie farby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Grabowski Napisano 6 Listopada Autor Share Napisano 6 Listopada 21 godzin temu, Sam100 napisał: Zapomniałeś dopytać o moim zdaniem najważniejsze - jaki rodzaj i rozcieńczenie farby Myślę, że Mariusz jest już na tyle doświadczonym modelarzem, że wie jakich farb użyłem oraz czym i w jakich proporcjach je rozcieńczylem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi