Skocz do zawartości

M1A1 Abrams FEP, 1WBPanc , Hobby 2000 , 1/35

Grzegorz Grabowski

Rekomendowane odpowiedzi

Fajnie wygląda. tylko dlaczego nie ma szekli od Skinn3ra?

Niestety moja sztuka na razie na standby-u, bo obowiązki nie pozwalają na pracę przy niej. 

2 minuty temu, grzesioc napisał:

Fajnie wygląda. tylko dlaczego nie ma szekli od Skinn3ra?

Niestety moja sztuka na razie na standby-u, bo obowiązki nie pozwalają na pracę przy niej. 

Szekli nie ma dlatego, że gdy nadawano mu imię w czasie święta brygady, Sitek-21, nie miał ich na sobie. Nie miał też karabinów na wieży, miał za to skaczącego żubra i taka jest właśnie moja koncepcja.

Screenshot_20240829-211745-125.png

• Like 1

21 godzin temu, Grzegorz Grabowski napisał:

Hej. Zamiast wymyślać Erykowi kolejną robotę, wyciągnąłem sprzęt malarski i.... No właśnie zacząłem malować 🫤. Niestety, pojawiły się dwa problemy. Pierwszy? Co się do cholery stało z farbką XF-67 NATO GREEN? Kiedyś to był taki fajny, jaśniutki zielony kolorem, który dopiero po użyciu lakieru bezbarwnego, nabierał właściwego odcieniu, a dziś? Dziś farba w buteleczce jest dużo ciemniejsza, tak jakby już ktoś tam bezbarwnego nalał. Dla przykładu zdjęcie poniżej. Pierwsze, to mój Leopard 2A4, którego zbudowałem 9 lat temu, a zaraz za nim Abrams, malowany wczoraj. Dwa różne kolory😯😯

Po drugie. Jakiś czas temu, kupiłem, w swoim mniemaniu porządny aero, najlepszy na świecie rozcieńczalnik, no i dobre farby. Przecież Tamki, to dobre farby. Rozcienczylem je Leveling Thinnerem i wlałem do swojego Aircobra airbrusha. I co? Ledwo nacisnąłem spust aerka, i zanim zdążyłem go odciągnąć, zauważyłem, że zamiast samego powietrza, leci od razu farba. Z tego co pamiętam, farba powinna lecieć dopiero po odciągnięciu spustu? Co się mogło stać? Ok. Teraz fotki. Na Abramsie widać niedomalowania, więc się domaluje. Na początek jednak, jak już wspomniałem, stare zdjęcie Leoparda, żeby pokazać różnice w kolorze tej samej(teoretycznie) farbki.

Screenshot_20240908-093429-913.png

IMG_20240908_092153916.jpg

IMG_20240908_092358370.jpg

To samo miałem z Nato green od Tamki. Farba jest ciemna. Aerografy od AMMO przychodzą z cofniętą igłą. Trzeba poluzować jej mocowanie, dopchnąć delikatnie igłę i złożyć wszystko. Mam też AirCobrę (Omni 4000 z modami podobno) od AMMO. Dobry sprzęt. Bez problemu maluję tym kamuflaż z ręki bez maskowania.

Edytowane przez Sam100

To w temacie malowania i farb tamiya.

Ostatnio dokupiłem sobie kilka sztuk farbek. Takie przy okazji innych rzeczy. Zdziwienie takie, ze nie wiem. 

Kolor niby brąz jak nazwa wskazuje ale ile bym nie mieszał to kolor się e nie zmienia.  Wygrzebałem jeszcze farbke z dawnych zakupów i kolor jest taki sam jak tej. Obie kupowane jako nowe w sklepach. Czy to błąd w sztuce tamiyi? 

IMG_20240909_093100.jpg

IMG_20240909_093111.jpg

IMG_20240909_093051.jpg

Edytowane przez enten

41 minut temu, enten napisał:

To w temacie malowania i farb tamiya.

Ostatnio dokupiłem sobie kilka sztuk farbek. Takie przy okazji innych rzeczy. Zdziwienie takie, ze nie wiem. 

Kolor niby brąz jak nazwa wskazuje ale ile bym nie mieszał to kolor się e nie zmienia.  Wygrzebałem jeszcze farbke z dawnych zakupów i kolor jest taki sam jak tej. Obie kupowane jako nowe w sklepach. Czy to błąd w sztuce tamiyi? 

IMG_20240909_093100.jpg

IMG_20240909_093111.jpg

IMG_20240909_093051.jpg

On tylko tak w słoiczku wygląda. Na modelu jest brązowy, ale ciemniejszy niż na wieczku. Psikałem nim ostatnio 7TP i wyszło jak na koloryzowanych zdjęciach z epoki.  

ps. Tamki zmieniają się na przestrzeni lat-klasyczny przykład to ich Olive Drab, który aktualnie jest ciemnym zielonym wręcz. 

Edytowane przez FAHR

2 godziny temu, Sam100 napisał:

To samo miałem z Nato green od Tamki. Farba jest ciemna. Aerografy od AMMO przychodzą z cofniętą igłą. Trzeba poluzować jej mocowanie, dopchnąć delikatnie igłę i złożyć wszystko. Mam też AirCobrę (Omni 4000 z modami podobno) od AMMO. Dobry sprzęt. Bez problemu maluję tym kamuflaż z ręki bez maskowania.

To że igła była cofnięta zauważyłem. Przy pierwszym malowaniu było ok. Dopiero po czyszczeniu pojawił się ten problem. Może za mocno dopchnąłem igłę? 

2 minuty temu, Grzegorz Grabowski napisał:

To że igła była cofnięta zauważyłem. Przy pierwszym malowaniu było ok. Dopiero po czyszczeniu pojawił się ten problem. Może za mocno dopchnąłem igłę? 

Albo igła jest luźna właśnie na jej mocowaniu ? Bez rozbiórki nie dojdziesz :)

20 minut temu, FAHR napisał:

On tylko tak w słoiczku wygląda. Na modelu jest brązowy, ale ciemniejszy niż na wieczku.

Fakt, ze pędzlem ale nie sądzę aby po aplikacji aerografem ten kolor zrobił się brązowy. 

IMG_20240904_173502.jpg

37 minut temu, enten napisał:

Fakt, ze pędzlem ale nie sądzę aby po aplikacji aerografem

Zaśmiecamy wątek... ale u mnie:

Zdj. 1 spód słoika

Zdj. 2 farba na wieczku

Zdj. 3 model, aero+ leveling high thinner ( co prawda już po różnych szuwaxach, ale pracowałem jak z brązowym) aha i farba wielokrotnie już mieszana a w słoiczku max 1/4 zawartości. Kupiona w sierpniu. Jak była nowa i nie wymieszana wyglądała jak na twoich zdjęciach. 

IMG_20240909_111136.jpg

IMG_20240909_111155.jpg

IMG_20240909_111051.jpg

Edytowane przez FAHR

• 1 month later...

Szanowni koledzy!

Korzystam z tego miejsca jako, że Grzegorz był 'prekursorem' publikacji zestawu do FEPa :)

Uzupełnienie zestawu w postaci żądanej "puszki" jest dla Was dostępne za symboliczną złotówkę i koszt wysyłki.

Aby otrzymać swoją "puszkę" należy wejść w poniższy link:

https://scale23.eu/pl/p/Usluga-druku-na-zadanie/587

Wrzucić do koszyka 1szt usługi druku na żądanie, a w komentarzu do zamówienia napisać "puszka AIDATS", wybrać metodę dostawy i viola - puszka trafi do Was już niedługo.

puupu.png

• Thanks 1

Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, mandrivecs napisał:

Grzegorz - na jakim ciśnieniu i jaką dyszą malujesz? Pytam bo rozmycie plam całkiem akuratne no i 

Szczerze? Nie wiem Mariusz. Mam sprężarkę z Anglii, bez butli. Ot taka, do pompowania opon w rowerze. Używam jej od lat i nie narzekam. Mam tam taki niewielki zaworek, który odkręcam, żeby mi ręki nie urwało, ale ile barów pokazuje "licznik", to na serio, nigdy nie zwróciłem uwagi. Myślę jednak, że to będzie 1 bar? Dyszą mojego aero to 0.2

Edytowane przez Grzegorz Grabowski

1 godzinę temu, mandrivecs napisał:

Grzegorz - na jakim ciśnieniu i jaką dyszą malujesz? Pytam bo rozmycie plam całkiem akuratne no i "z ręki".

Zapomniałeś dopytać o moim zdaniem najważniejsze - jaki rodzaj i rozcieńczenie farby 😉

21 godzin temu, Sam100 napisał:

Zapomniałeś dopytać o moim zdaniem najważniejsze - jaki rodzaj i rozcieńczenie farby 😉

Myślę, że Mariusz jest już na tyle doświadczonym modelarzem, że wie jakich farb użyłem oraz czym i w jakich proporcjach je rozcieńczylem 😉