Aleksander z Zalasu Napisano 3 Sierpnia Share Napisano 3 Sierpnia Śmigłowiec PZL SW-4 nr fabryczny 60.02.02, pełniący rolę demonstratora, często obiektu badawczego. Jak rozpoczynałem karierę pomalowany na biało-czerwono, zwany przez obsługę Lepper że względu na jego kolorystyczne podobieństwo do krawatów noszonych przez Andrzeja Leppera. Z tym egzemplarzem wiąże się moje pierwsze poważniejsze zadanie - przywrócenie go do zgodności z certyfikatem typu EASA przed przekazaniem go do nowego użytkownika w Korei. Model "wzbogacony" o wyposażenie przedziałów elektrycznego (prawa strona) i paliwowego, kanał wlotowy powietrza do silnika (wraz z wlotem powietrza do silnika, którego w sumie już nie widać przez siatkę doklejoną już po skończeniu modelu, kiedy to kolega dał torebkę po herbacie świetnie imitującą takową siatkę że śmigłowca) wyposażenie do akwizycji danych w czasie rzeczywistym do prób w locie , fotel pasażera. W planach mam jeszcze jeden śmigłowiec, w wersji z silnikiem C30 z wyposażeniem do wersji bezzałogowej może z uzbrojeniem, ale to już do działu s-f :-). 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 3 Sierpnia Share Napisano 3 Sierpnia 52 minuty temu, Aleksander z Zalasu napisał: W planach mam jeszcze jeden śmigłowiec A pierwszego latającego, czyli czerwonego SP-PSW nie będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander z Zalasu Napisano 3 Sierpnia Autor Share Napisano 3 Sierpnia Pierwszy latający, czy czerwony? Bo to nie do końca to samo , jako pierwszy wzbił się w powietrze biały, tak nieoficjalnie. Nie będzie czerwonego, miał zupełnie inne podwozie projektu chyba Instytutu Lotnictwa więc brak dokumentacji konstrukcyjnej, a i obiektu rzeczywistego też już nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 3 Sierpnia Share Napisano 3 Sierpnia 18 minut temu, Aleksander z Zalasu napisał: Pierwszy latający, czy czerwony? Bo to nie do końca to samo Oczywiście, masz rację. Chodziło mi o czerwonego. 19 minut temu, Aleksander z Zalasu napisał: miał zupełnie inne podwozie Zgadza się. Można próbować robić na podstawie zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 3 Sierpnia Share Napisano 3 Sierpnia Plus za zaangażowanie i szczegóły. Minus za palucha na szybie. Całość . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 3 Sierpnia Share Napisano 3 Sierpnia Witam piękne te puszczyki. Choć moja skala to 1/72 w śmigiełkach, ale chodzi mi po głowie kolekcja polskich śmigieł w tej skali, a w szczególności puszczyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander z Zalasu Napisano 3 Sierpnia Autor Share Napisano 3 Sierpnia 6 godzin temu, barszczo napisał: Minus za palucha na szybie. Całość . Te odciski to dopiero na forum zauważyłem. Moja wina, moja wina, założę chyba pokrowce na te drzwi 59 minut temu, bart207skw napisał: Witam piękne te puszczyki. Choć moja skala to 1/72 w śmigiełkach, ale chodzi mi po głowie kolekcja polskich śmigieł w tej skali, a w szczególności puszczyk. PZL SW-4 w skali 1:72 to dopiero będzie pchełka. Chyba jedyna opcja, to zrobienie modelu na podstawie przeskalowanego kartonowego Puszczyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 3 Sierpnia Share Napisano 3 Sierpnia (edytowane) A tutaj mój Puszyk w 1/72 na tym forum: Edytowane 3 Sierpnia przez bart207skw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 3 Sierpnia Share Napisano 3 Sierpnia 11 minut temu, Aleksander z Zalasu napisał: PZL SW-4 w skali 1:72 to dopiero będzie pchełka. Nie taka pchełka. Kadłub ma całe 117mm długości 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleksander z Zalasu Napisano 3 Sierpnia Autor Share Napisano 3 Sierpnia (edytowane) 29 minut temu, bart207skw napisał: A tutaj mój Puszyk w 1/72 na tym forum: Wiedziałem, że jest na tym forum Puszczyk w skali 1:72, ale byłem przekonany, iż to była konwersja z modelu metalowego z jakiejś gazetki. Biorąc pod uwagę skalę i materiał do obróbki, chylę czoła. Grześ, zasiałeś ziarenko ambicji, zaczynam szukać zdjęć prototypu 60.01.03 Chociaż 60.01.02 (biały) byłby łatwiejszy, miał prostsze podwozie. Edytowane 3 Sierpnia przez Aleksander z Zalasu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 3 Sierpnia Share Napisano 3 Sierpnia Godzinę temu, Aleksander z Zalasu napisał: Wiedziałem, że jest na tym forum Puszczyk w skali 1:72, ale byłem przekonany, iż to była konwersja z modelu metalowego z jakiejś gazetki. Takie dwie konwersję na zwykłego puszczyka i wersję ruas z gazetki Amercom zrobił i pokazał w portfolio kolega Mitrandir. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 5 Sierpnia Share Napisano 5 Sierpnia W dniu 4.08.2024 o 00:02, bart207skw napisał: Takie dwie konwersję na zwykłego puszczyka i wersję ruas z gazetki Amercom zrobił i pokazał w portfolio kolega Mitrandir. Dzięki Krzychu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi