Skocz do zawartości

PZL SW-4 SP-PSY 1:48 Aeroplast

Aleksander z Zalasu

Rekomendowane odpowiedzi

Śmigłowiec PZL SW-4 nr fabryczny 60.02.02, pełniący rolę demonstratora, często obiektu badawczego. Jak rozpoczynałem karierę pomalowany na biało-czerwono, zwany przez obsługę Lepper że względu na jego kolorystyczne podobieństwo do krawatów noszonych przez Andrzeja Leppera. Z tym egzemplarzem wiąże się moje pierwsze poważniejsze zadanie - przywrócenie go do zgodności z certyfikatem typu EASA przed przekazaniem go do nowego użytkownika w Korei.

Model "wzbogacony" o wyposażenie przedziałów elektrycznego (prawa strona) i paliwowego, kanał wlotowy powietrza do silnika (wraz z wlotem powietrza do silnika, którego w sumie już nie widać przez siatkę doklejoną już po skończeniu modelu, kiedy to kolega dał torebkę po herbacie świetnie imitującą takową siatkę że śmigłowca) wyposażenie do akwizycji danych w czasie rzeczywistym do prób w locie , fotel pasażera.

W planach mam jeszcze jeden śmigłowiec, w wersji z silnikiem C30 z wyposażeniem do wersji bezzałogowej może z uzbrojeniem, ale to już do działu s-f :-).

IMG_20240803_115825575.jpg

IMG_20240803_115840984.jpg

IMG_20240803_120029847.jpg

IMG_20240803_115937378.jpg

IMG_20240803_115911642.jpg

IMG_20240803_120115357.jpg

IMG_20240803_120220734.jpg

• Like 10

52 minuty temu, Aleksander z Zalasu napisał:

W planach mam jeszcze jeden śmigłowiec

A pierwszego latającego, czyli czerwonego SP-PSW nie będzie?

Pierwszy latający, czy czerwony? Bo to nie do końca to samo 😁, jako pierwszy wzbił się w powietrze biały, tak nieoficjalnie. Nie będzie czerwonego, miał zupełnie inne podwozie projektu chyba Instytutu Lotnictwa więc brak dokumentacji konstrukcyjnej, a i obiektu rzeczywistego też już nie ma.

18 minut temu, Aleksander z Zalasu napisał:

Pierwszy latający, czy czerwony? Bo to nie do końca to samo

Oczywiście, masz rację. Chodziło mi o czerwonego.

19 minut temu, Aleksander z Zalasu napisał:

miał zupełnie inne podwozie

Zgadza się.

Można próbować robić na podstawie zdjęć.

6 godzin temu, barszczo napisał:

Minus za palucha na szybie. Całość :super:.

Te odciski to dopiero na forum zauważyłem. Moja wina, moja wina, założę chyba pokrowce na te drzwi 🙂

59 minut temu, bart207skw napisał:

Witam piękne te puszczyki. Choć moja skala to 1/72 w śmigiełkach, ale chodzi mi po głowie kolekcja polskich śmigieł w tej skali, a w szczególności puszczyk.

PZL SW-4 w skali 1:72 to dopiero będzie pchełka.  Chyba jedyna opcja, to zrobienie modelu na podstawie przeskalowanego kartonowego Puszczyka.

11 minut temu, Aleksander z Zalasu napisał:

PZL SW-4 w skali 1:72 to dopiero będzie pchełka.

Nie taka pchełka. Kadłub ma całe 117mm długości :mrgreen:

• Like 1

Napisano (edytowane)
29 minut temu, bart207skw napisał:

A tutaj mój Puszyk w 1/72 na tym forum: 

Wiedziałem, że jest na tym forum Puszczyk w skali 1:72, ale byłem przekonany, iż to była konwersja z modelu metalowego z jakiejś gazetki. Biorąc pod uwagę skalę i materiał do obróbki, chylę czoła.

Grześ, zasiałeś ziarenko ambicji, zaczynam szukać zdjęć prototypu 60.01.03 🙂 Chociaż 60.01.02 (biały)  byłby łatwiejszy, miał prostsze podwozie.

Edytowane przez Aleksander z Zalasu
  • Like 1

Godzinę temu, Aleksander z Zalasu napisał:

Wiedziałem, że jest na tym forum Puszczyk w skali 1:72, ale byłem przekonany, iż to była konwersja z modelu metalowego z jakiejś gazetki.

Takie dwie konwersję na zwykłego puszczyka i wersję ruas z gazetki Amercom zrobił i pokazał w portfolio kolega Mitrandir.

• Haha 1