Thalgonis Napisano 10 Sierpnia Share Napisano 10 Sierpnia takie cosik się dłubuje Robiłem już kiedyś sztuga od tamki ale zjeb... malowanie i mam ochotę się poprawić Tyle na ten moment - i od razu pytanko do tych, co już robili tego StuGa: odległość jarzma od kadłuba jest naprawdę taka duża, czy Dragon coś skopał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 10 Sierpnia Share Napisano 10 Sierpnia (edytowane) Może ten rysunek lub fotka coś ci pomoże Edytowane 10 Sierpnia przez bulik58 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 11 Sierpnia Autor Share Napisano 11 Sierpnia Tak to m.w. wychodzi - czyli kawał nikomu nie potrzebnej roboty bo i tak finalnie niewiele będzie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 11 Sierpnia Share Napisano 11 Sierpnia 7 minut temu, Thalgonis napisał: Chyba w tytule brakuje ci litery oznaczającej wersje Stuga którą teraz sklejasz. Zarówno Tamiya jak i Dragon wypuściły te same wersje , zarówno B jak i G , dlatego wrzuciłem rysunek wersji G a foto wersji B 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 11 Sierpnia Autor Share Napisano 11 Sierpnia Zgadza się, brak było wersji. Poprawione, dzięki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 11 Sierpnia Autor Share Napisano 11 Sierpnia ... a samo wnętrze wyszło tak Czyli można zamykać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 11 Sierpnia Share Napisano 11 Sierpnia (edytowane) Chyba kolor wnetrza pojazdów wczesnych byl czesciow w innym ralu grungrau Edytowane 11 Sierpnia przez patrykd 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 11 Sierpnia Share Napisano 11 Sierpnia Fajnie. Może się zmotywuje do dokończenia B z Dragona. Jakie malowanie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 12 Sierpnia Autor Share Napisano 12 Sierpnia Takie - nie wiem czy się uda, jeszcze takigo nie robiłem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 12 Sierpnia Share Napisano 12 Sierpnia Będziesz ciapał ciapki pędzlem, czy masz inny pomysł na takie plamy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 12 Sierpnia Autor Share Napisano 12 Sierpnia Chyba pyndzlem, takim okrągłym, bo tak to sobie można wyobrazić, jak kładli Aerek by się tu chyba nie sprawdził... Tylko muszę zanabyć odpowiednie farbki do pędzlowania w tych kolorach - to co mam to tylko gunziaki, które do „ręcznego” malowania się nie nadają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad-Ciba Napisano 12 Sierpnia Share Napisano 12 Sierpnia Ja bym kredka na macie spróbował. Ciekawie może wyjść. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 12 Sierpnia Share Napisano 12 Sierpnia 22 minuty temu, Thalgonis napisał: Chyba pyndzlem, takim okrągłym, bo tak to sobie można wyobrazić, jak kładli Aerek by się tu chyba nie sprawdził... Tylko muszę zanabyć odpowiednie farbki do pędzlowania w tych kolorach - to co mam to tylko gunziaki, które do „ręcznego” malowania się nie nadają... Vallejo, retarder AK i ciut wody i powinno się miło malować. sam rozważyłbym ew. W drugim etapie delikatne cieniowanie wnętrz plam aerografem. Albo w drugą stronę - lakier do włosów, kamuflaż w formie plam z aerografu i formowanie pędzlem z wodą w stronę efektu z planszy barwnej + podmalówki pędzlem dla nadania efektu ręcznego nakładania farby. Na T-34 Angeli mieszałem obie te metody. Wyszło, jak wyszło, ale chyba nie dramatycznie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 12 Sierpnia Autor Share Napisano 12 Sierpnia Godzinę temu, Kamil K. napisał: ....lakier do włosów, kamuflaż w formie plam z aerografu i formowanie pędzlem z wodą w stronę efektu z planszy barwnej + podmalówki pędzlem dla nadania efektu ręcznego nakładania farby. Na T-34 Angeli mieszałem obie te metody. Wyszło, jak wyszło, ale chyba nie dramatycznie. Powiem Ci Kamilu, że chyba z czystej ciekawości sprawdzę sobie tę metodę - wcześniej o niej nawet nie pomyślałem Dzięki za podsunięcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan_Cerny Napisano 12 Sierpnia Share Napisano 12 Sierpnia Jeśli jeszcze nie zamknąłeś modelu to sugeruję drobną poprawkę. Na przedniej ściance pojemnika na amunicję jest stojak na granaty ręczne. To to coś co pomalowałeś na szaro/czarno. Trzonki granatów powinny być w kolorze drewna. Marek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 12 Sierpnia Share Napisano 12 Sierpnia W dniu 10.08.2024 o 23:50, bulik58 napisał: Może ten rysunek lub fotka coś ci pomoże Bez opisu rysunku i fotki - jest OK. W dniu 11.08.2024 o 12:59, bulik58 napisał: ... . Zarówno Tamiya jak i Dragon wypuściły te same wersje , zarówno B jak i G , dlatego wrzuciłem rysunek wersji G a foto wersji B Niestety nie Wiesz co piszesz i wprowadzasz zamieszanie lub w błąd. Cytat - "rysunek wersji G a foto wersji B" - ani jedno, ani drugie nie jest prawdą. No to najpierw rysunek - - górny ten który wrzuciłeś to wersja F - produkcja z maja 1942 roku - dolny to wersja ausf.G - bardzo wczesna wersja - produkcja z grudnia 1942 roku. Czerwone oznaczenia to bardzo charakterystyczne różnice wersji. Różnic jest mnóstwo i kto się choć ciut orientuje w wersjach tych pojazdów nie pomyli tych charakterystycznych wersji. Cytat "a foto wersji B" I tutaj też bardzo charakterystyczny element pojazdu - przednie włazy/wizjery - górna fotka pojazdy od wersji A do wersji D- włącznie; - środkowa fotka pojazdy od wersji E do końca produkcji. Były też innego rodzaju włazy, ale to inna historia. - ostatnia fotka to ta którą "wrzuciłeś" - krótka lufa montowana na podwoziu w wersji E - późniejsze wersje miały już inną lufę. Pozdrawiam Krzysztof 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 12 Sierpnia Share Napisano 12 Sierpnia 58 minut temu, meser262 napisał: Bez opisu rysunku i fotki - jest OK. Nie jestem takim expertem w tym temacie jak ty , i dlatego polegam często na podpisach , a że zdarzają się błędne , nic nie mogę poradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 12 Sierpnia Share Napisano 12 Sierpnia 3 godziny temu, bulik58 napisał: ... polegam często na podpisach , a że zdarzają się błędne , nic nie mogę poradzić. Jak kiedyś Ci pisałem - Piszesz byle by coś napisać. Prosta zasada NIE WIESZ - NIE PISZ ! Możesz poradzić - nie powtarzaj bzdur po innych. Nie ma obowiązku pisania. Pozdrawiam Krzysztof 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 12 Sierpnia Share Napisano 12 Sierpnia (edytowane) 32 minuty temu, meser262 napisał: Jeśli to wszystko to dziękuję za poświęcony czas Edytowane 12 Sierpnia przez bulik58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 12 Sierpnia Share Napisano 12 Sierpnia 7 godzin temu, Pan_Cerny napisał: Jeśli jeszcze nie zamknąłeś modelu to sugeruję drobną poprawkę. Na przedniej ściance pojemnika na amunicję jest stojak na granaty ręczne. To to coś co pomalowałeś na szaro/czarno. Trzonki granatów powinny być w kolorze drewna. Marek A trzpienie zielone 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 13 Sierpnia Autor Share Napisano 13 Sierpnia (edytowane) Dobra, baza pod plamki jest Edytowane 13 Sierpnia przez Thalgonis 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 14 Sierpnia Autor Share Napisano 14 Sierpnia Dwa prima pierwsze: metoda na lakier nie zadziałała… Czy to Scratchem od miga czy lakierem do włosów mojej piękniejszej połowy (moc: trójka), nie ma żadnej kontroli nad efektem „spływania” farby… Tak pędzlem jak i wykałaczką. drugie: mam ochotę sprawdzić metodę „kredkową”, którą zaproponował Konrad, Tylko podpowiedzcie jakie kredki oprócz tych AKowskich, można użyć do takiej zabawy? Mam nadzieję na podkradzenie znajomemu dzieciakowi, tylko chciałbym wiedzieć czy kradzież będzie opłacalna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 14 Sierpnia Share Napisano 14 Sierpnia Te kredki z AK to są kredki akwarelowe więc nie uda ci się dobrego pokrycia tym osiągnąć, akwarele są przeźroczyste. Większe szanse miałbyś z tymi ichnimi pisakami a najłatwiej to pędzlem, każdą plamkę po kolei bo te plamy to na robione pędzlem albo jakaś szmatą wyglądają. Tylko połóż lekką warstwę lakieru na bazę to ci się farba nie będzie rozpływać i łatwiej będzie poprawki robić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 14 Sierpnia Autor Share Napisano 14 Sierpnia Dzięki Kalor Zapomniałem dopisać wyżej: zastanawiam się czy jednak nie zmienić malowania... Dragon nie pokazał góry, tylko jeden bok, przód i tył... Czy mam domniemywać, że góra była pokryta bez plamek, zwykłym dunkelgelbem? Raczej mi się wierzyć w to nie chce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 14 Sierpnia Share Napisano 14 Sierpnia Patrząc na ilustrację to część plamek zachodzi na dach a wejście na górę z puszką farby nie powinno sprawiać problemu. Wkurzające jest gdy przy schematach kamuflaży jak nie pokazują jak to wygląda ze wszystkich stron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi