Skocz do zawartości

Jagdtiger Henschel - Dragon i kilo blach 1:35

reggy

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 134
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 1 month later...

Dobra, bo będzie żem bumelant i nic nie robię. Od czasu do czasu coś dodam, coś odejmę... Ostatnio dodałem błotko na lufę i przód kadłuba (załoga naniosła na to drugie). Muszę to podmalować teraz. Poprawek małych wymagają też gąski. Rozważam ciągle podlakierowanie spodu na lekko błysk dla wrażenia mokrości. Dzisiaj rano zacząłem dłubać figurkę.

Coraz bardziej jestem zadowolony ze zdjęć. Zakupiłem sobie za śmieszne pieniądze dyfuzor do wbudowanej lampy błyskowej na allegro, wkładany w "gorącą stopkę" aparatu. Ładnie zmiękcza światło, nie rzuca ostrych cieni i bardzo niweluje refleksy. No i nie muszę rozstawiać paręnaście minut papieru na tło w miejscu gdzie są lampy. Wygodne. Wreszcie spróbowałem też zabawy z formatem zapisu zdjęcia RAW (właściwie NEF bo mam Nikona). Super - kupę parametrów można podciągnąć na kompie bez straty jakości.

Dlatego pomęczę was większymi zdjęciami

Co sam wiem co jeszcze muszę poprawić - jak mówiłem podmalować błotko na lufie, jeszcze raz wymalować część jezdną kół, podmalować gąski. Jakieś sugestie?

th_DSC_1597-1.jpgth_DSC_1598_1-1.jpgth_DSC_1595-1.jpg

th_DSC_1596-1.jpgth_DSC_1592-1.jpgth_DSC_1593-1.jpg

Zgodnie ze spostrzeżeniami własnymi popartymi zdaniem Rafała J. MG z tyłu pójdzie do wymiany, bo to stary Dragon jest i wygląda jak kloc. Mam nowy MG42 z drugiej generacji dragona, na dniach podmienię.

Jak z dioramka będzie, aż się prosi.

Prosi prosi, ale nie mam miejsca ani materiałów...

Łooooo ,

ja też chcę żeby mój Hetzer tak wyglądał!

Tylko mi osobiście nie pasuje trochę ten kolor kurzu, mógłby być trochę bardziej piaskowy, ale to kwestia gustu...

reggy i jak wypadły gąski Friulmodel???

Dobrze wypadły, polecam.

ja też chcę żeby mój Hetzer tak wyglądał!

Jesteś na dobrej, jak nie lepszej, drodze

A zębów i wewnętrznej części gąsienic nie będziesz "wycierał" ?

Chyba będę, trochę rażą czernią - ale nie będę ich wycierał chyba metodą "dotarcia się do metalu" tylko gąbeczką z metalicznym pigmentem przejadę, co o tym sądzisz Seb? Czy lepiej próbować papierem?

Ranty kół też dostaną metalizer, trochę to zróżnicuje model.

Kolor kurzu mi się osobiście podoba, taki jak chciałem osiągnąć, nieodcinający się za mocno od modelu, tonujący kamuflaż. Trochę może fotki z fleszem uwydatniają.

Dzięki za komentarze!

Jeżeli gąski potraktowałeś Blacken-It-em to wtedy papier ścierny, ale jeżeli są malowane to tylko metalizer. Ja w pierwszym Tygrysie malowane friule potraktowałem papierem i średnio mi się to podoba, za bardzo się świeci.

Teraz będę próbował z metalizerem agamy.

Pzdr

No to potwierdziłeś moje przypuszczenia - mam metalizer CMK i nim pojadę, dzięki!

Jak powiedział, tak zrobił. Przetarłem gąski "patyczkiem do malowania oczu kobiecych i metroseksualnych" z pigmentem metalicznym CMK. Ranty kół pomalowałem mieszanką powyższego z Pigment Fixerem MIG'a. Oczywiście ciężko coś tam było zobaczyć, ale na fotkach mam już dwa miejsca które muszę poprawić. Widać też prostą figurkę - jeszcze ją przypigmentuję i stonuję (i ogólnie wykończe), coby pasowała do Potwora. Tak się fajnie złożyło, że miałem figurkę Legend'a w mundurze załoganta dział samobieżnych.

Ponownie męczę dużymi fotkami:

th_jagd02.jpgth_jagd03.jpgth_jagd04.jpg

th_jagd06.jpgth_jagd07.jpgth_jagd08.jpg

th_jagd09.jpgth_jagd10.jpgth_jagd11.jpg

th_jagd12.jpg

• 8 months later...

Witam loguje sie pierwszy raz zatem witam wszystkich. Mam pytanie czy do tego modelu tylko tamiya można dokupić wnętrze to w komplecie jest dość ubogie. Jeszcze oglądając zdjecia prezentowanego modelu zastanawiam sie nad tym zastosowanym kolorem piaskowym. Żródła podają wszędzie sandgelb (dark yellow) przy tym konkretnym oznaczeniu pojazdu. Maluje testorsami i pactrami i te kolory w niczym nie przypominają zastosowanego tutaj. Nie ukrywam że ten jaśniejszy jest bardziej efektowny ale chciałbym sie trzymać realiów. Co o tym sądzicie ?

Witam loguje sie pierwszy raz zatem witam wszystkich. Mam pytanie czy do tego modelu tylko tamiya można dokupić wnętrze to w komplecie jest dość ubogie. Jeszcze oglądając zdjecia prezentowanego modelu zastanawiam sie nad tym zastosowanym kolorem piaskowym. Żródła podają wszędzie sandgelb (dark yellow) przy tym konkretnym oznaczeniu pojazdu. Maluje testorsami i pactrami i te kolory w niczym nie przypominają zastosowanego tutaj. Nie ukrywam że ten jaśniejszy jest bardziej efektowny ale chciałbym sie trzymać realiów. Co o tym sądzicie ?

Witam. Na przyszłość radzę trochę bardziej precyzować pewne rzeczy, nie rozumiem zbytnio o co pytasz w drugim zdaniu i co oznacza słowo model ? Ogólnie model jak pojazd Jagdtiger czy model Jagdtigera Dragona. Domyślam się że chodziło o pojazd Jagdtiger tylko że produkcji Tamyii, niestety nie napisałeś również, który zestaw konkretnie bą są i stare jest i nowy zestaw. Do nowego zestawu na razie nie ma dedykowanego tylko do niego zestawu. Po za tym żywiczne wnętrza produkuje Verlinden dla modeli Dragona i kiedyś Jaguar też do Dragona. Z małymi poprawkami zapewne wnętrze obojętnie, którego producenta będzie pasować do modelu firmy Tamiya. Wnętrze Verlindena możesz bez problemu kupić w Polsce natomiast Jagura to proponuje poszukać na ebayu. Wnętrze Verlindena też warto kupić na ebayu gdyż jest sporo tańsze niż zakupione w Polsce. W styczniu będę montował wnętrze również do najnowszego Jagdtigera Tamiyii więc się okaże jak to wygląda w praktyce. Dodam tylko że posiadam obydwa zestawy więc jeżeli szukasz jakiś konkretów pisz na pw.