jachud3 Napisano 29 Sierpnia Share Napisano 29 Sierpnia Czołem wszystkim, Aby wychować córę i nie zwariować, zawarłem niedawno z małżonką pakt o wydzieleniu obligatoryjnego czasu wolnego na szeroko pojęty relaks psychiczny dla jednej i drugiej strony. Ona ma swoje przyjemności, a ja niewiele myśląc otworzyłem składzik i wyjąłem pierwsze lepsze pudełko, jednocześnie porządkując i pieczołowicie chowając do pudełek wszystko inne co rozgrzebane. Nowy model, nowy ja Do rzeczy: Kupowałem ten model kieedyśtam z jednym w głowie - zawsze miałem zajawę na tropikalne Meserszmyty. Więc będzie taki ptaszek: Nasłuchałem się nieco o przypadłościach gabarytowych czeskich Emili, ale w obecnych okolicznościach nie mam najmniejszego zamiaru się nimi przejmować. Warsztat relaksacyjny Dorzucam tylko do kabiny zestaw Space i maski żeby się milej malowało. Relacja będzie na pewno dość rozciągnięta czasowo, bo jak to z małym dzieckiem w domu bywa wiadomo niemniej plan jest taki żeby chociaż tą godzinkę-dwie-ewentualniesiedem nad modelem w tygodniu poślęczeć i zbilansować czas spędzony nad pieluchą. Na zanętę rzucam pytanie; w instrukcji wołają RLM02 do kokpitu, ale mam zamiar maziać 66. Dobrze robię, prawda? 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 29 Sierpnia Share Napisano 29 Sierpnia Chyba nie - w '41 jeszcze był 02 (nie jestem pewny)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 29 Sierpnia Share Napisano 29 Sierpnia 3 godziny temu, jachud3 napisał: Na zanętę rzucam pytanie; w instrukcji wołają RLM02 do kokpitu, ale mam zamiar maziać 66. Dobrze robię, prawda? Bardzo dobrze robisz . Obudowa filtra powietrza jest za długa i trzeba ją skrócić. W Weekendzie nie ma też siatki na filtr, tylko koszmarna kalka. Będę zaglądał, a na zachętę zobacz co stoi na drugim planie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 29 Sierpnia Autor Share Napisano 29 Sierpnia 44 minuty temu, barszczo napisał: Obudowa filtra powietrza jest za długa i trzeba ją skrócić. W Weekendzie nie ma też siatki na filtr, tylko koszmarna kalka. A jednak tu miłe zaskoczenie, bo jest fototrawionka Natomiast z tą długością to mnie zagiąłeś - jest bardzo źle? Nie mam niestety planów do dyspozycji. Domniemam że za jest za długi w sekcji przed siatką - jeśli tak to raczej będzie to prosta operacja 47 minut temu, barszczo napisał: a na zachętę zobacz co stoi na drugim planie: i trochę w tle żródło: https://www.asisbiz.com/il2/Bf-109E/JG27-I-MTO.html P.S.: co do tego RLM66 to mam jednak wątpliwości, bo z fotki czarnej 5 z 2.JG27 za zagłówkiem można ujrzeć coś... jasnego? W sumie to wczesny 1941 jak pisał @Thalgonis, chyba się obronię z tym 02 jakby co... żródło: https://www.asisbiz.com/il2/Bf-109E/JG27-I-MTO/pages/Messerschmitt-Bf-109E7Trop-2.JG27-Black-5-abandoned-North-Africa-1941-01.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 29 Sierpnia Share Napisano 29 Sierpnia 14 minut temu, jachud3 napisał: co do tego RLM66 to mam jednak wątpliwości, bo z fotki czarnej 5 z 2.JG27 za zagłówkiem można ujrzeć coś... jasnego? W sumie to wczesny 1941 jak pisał @Thalgonis, chyba się obronię z tym 02 jakby co... No to dla przykładu Bf109E-3, połowa roku 1940... Zrób 66, będzie dużo pewniej. Co do filtra, przyłóż sobie cały element do osłony silnika i porównaj dokąd sięga, choćby ze zdjęciem które wrzuciłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 29 Sierpnia Share Napisano 29 Sierpnia Raczej jednak RLM 66.Zobacz że płyta za osobą w kabinie jest ciemniejsza od plamy na kadłubie.Już w 1940 roku były elementy w kabinie malowane na RLM 66 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 29 Sierpnia Share Napisano 29 Sierpnia 5 godzin temu, Thalgonis napisał: Chyba nie - w '41 jeszcze był 02 (nie jestem pewny)... Jak nie jesteś pewny to nie pisz, już w pierwszej połowie 1940 był 66 w kokpicie stosowany. 25 minut temu, jachud3 napisał: Natomiast z tą długością to mnie zagiąłeś - jest bardzo źle? Nie mam niestety planów do dyspozycji. Domniemam że za jest za długi w sekcji przed siatką Właśnie ta część z przodu (czyli siatka czyli przed chwytem właściwym) jest za długa, niestety... 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 29 Sierpnia Autor Share Napisano 29 Sierpnia 50 minut temu, Xmen napisał: Zobacz że płyta za osobą w kabinie jest ciemniejsza od plamy na kadłubie. Ale zagłówek jest w cieniu, słońce pada z tyłu patrząc po cieniu skrzydła. Sam już nie wiem kurde Panowie miało być relaksacyjnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 29 Sierpnia Share Napisano 29 Sierpnia 3 minuty temu, jachud3 napisał: miało być relaksacyjnie A nie jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 29 Sierpnia Share Napisano 29 Sierpnia 4 minuty temu, jachud3 napisał: kurde Panowie miało być relaksacyjnie Relaks i RLM66 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 29 Sierpnia Share Napisano 29 Sierpnia 3 minuty temu, jachud3 napisał: Ale zagłówek jest w cieniu, słońce pada z tyłu patrząc po cieniu skrzydła. Sam już nie wiem kurde Panowie miało być relaksacyjnie Jachud, tu chodzi nie o analizę czarno-białego zdjęcia tylko o fakty. Emile z kanciastą osłoną z RLM 02 w kabinie to jednak ciężko znaleźć w 1940, a w 1941 to już w zasadzie niemożliwe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 29 Sierpnia Autor Share Napisano 29 Sierpnia Dobrze, czuję się przekonany. Będzie 66, jednak pierwsza myśl najlepsza dziękuję za podpowiedzi. Co do filtra to zrobię przymiarkę, jak się da łatwo to poprawię, jak nie to... Pokażę za parę lat córce i powiem że to źli panowie z Modelworka odpowiadają za tą stertę nieskończonych modeli u tatusia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 29 Sierpnia Share Napisano 29 Sierpnia 8 minut temu, jachud3 napisał: Pokażę za parę lat córce i powiem że to źli panowie z Modelworka odpowiadają za tą stertę nieskończonych modeli u tatusia A dziękuję ci bardzo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 29 Sierpnia Share Napisano 29 Sierpnia 18 minut temu, jachud3 napisał: powiem że to źli panowie z Modelworka odpowiadają za tą stertę nieskończonych modeli u tatusia Mam nadzieję że się nie spotkamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 30 Sierpnia Autor Share Napisano 30 Sierpnia Dobra, temat filtra zbadany. Jest niby prosto, ale trzeba ciachnąć fototrawionkę symetrycznie od środka i potem skleić do kupy, więc może być wesoło. Dla potomnych wrzucam co ustaliłem. Zestaw: Część z siatką faktycznie za długa, bo filtr powinien kończyć się przed tym łezkowatym przetłoczeniem, widać dobrze na fotce od Sz.P. barszcza: Wykleiłem sobie taśmą do zmierzenia i jest aż za ładnie i regularnie, ktoś chyba w CADzie sobie dodał co nieco No to co... Skalpel w dłoń! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 30 Sierpnia Share Napisano 30 Sierpnia 3 minuty temu, jachud3 napisał: Dobra, temat filtra zbadany. Jest niby prosto, ale trzeba ciachnąć fototrawionkę symetrycznie od środka i potem skleić do kupy Jedyny problem, dasz radę i będzie dużo lepiej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 30 Sierpnia Autor Share Napisano 30 Sierpnia Raz: Dwa: Trzy: Teraz gorsze. Ale co by nie powiedzieć relaks jest 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 30 Sierpnia Share Napisano 30 Sierpnia 3 godziny temu, jachud3 napisał: Ale co by nie powiedzieć relaks jest Czyli przyjemne z pożytecznym. Brawo za podjęcie męskiej decyzji i bezzwłoczne przystąpienie do roboty... tzn. relaksu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 31 Sierpnia Share Napisano 31 Sierpnia Rety nie wiem, czy bym dostrzegł ten mankament w ogóle! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 31 Sierpnia Share Napisano 31 Sierpnia 4 godziny temu, kozborn napisał: Rety nie wiem, czy bym dostrzegł ten mankament w ogóle! Parafrazując tekst z Czterdziestolatka, kosztowny drobiazg ale ostro bijący po oczach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 1 Września Autor Share Napisano 1 Września W dniu 30.08.2024 o 15:13, jachud3 napisał: Raz: Dwa: Trzy: Cztery: "Pięć" miało być już przyjemne, natomiast wpadłem w spiralę ciągłego poprawiania zejścia blaszek na gładko i skończyło się tak że oczywiście przyciąłem ciut za dużo... Musiałem rozklejać, korygować, znowu kleić, znowu korygować i w końcu stwierdziłem że lepiej nie zrobię i zostawiam tak żeby nie zepsuć. Wizualnie bez makra niby jest okej, ale jedna część jest krótsza. Jeszcze muszę obczyścić debonderem tu i tam no i wyprowadzić na gładko tam gdzie podkleiłem polistyrenem żeby zrobić przejście siatki w blachę. Nie jestem z siebie zadowolony, ale już musi tak być... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 1 Września Share Napisano 1 Września (edytowane) U góry na zdjęciu są czyste i gładkie. Po przyklejeniu widać że powierzchnie są przygięte. Tak miało być? Edytowane 1 Września przez kozborn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 1 Września Autor Share Napisano 1 Września (edytowane) Myślę że makro sporo wyolbrzymia, ale niestety, blacha nie przylega 100% do tworzywa pod spodem i jak dociskałem to musiałem paluchami pewnie wygiąć. Cóż mogę powiedzieć, "na żywo nie widać" biorę to na klatę i idę dalej z budową. Edytowane 1 Września przez jachud3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 3 Września Autor Share Napisano 3 Września (edytowane) Kontynuuję. W sumie nie spodziewałem się że nawet najmniejsze kroczki przy tak ograniczonym czasie na sklejanie będą dawały satysfakcję, a jednak. Wydziobałem otwór na pasy w fotelu, bo kniaź w plastiku ledwie zaznaczył jego obecność skromną wypływką tworzywa. No i odchudziłem samo siedzisko, moim zdaniem wygląda lepiej blaszka z zestawu Space. Edytowane 4 Września przez jachud3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 4 Września Share Napisano 4 Września Fajnie się zapowiada. Nie moja skala, ale będę zaglądał. Też robię Afrykańczyka z tygryskiem w godle tylko w 1/72, maszynę na jakiej latał Ludwig Franzisket. Swoje wnętrze zrobiłem w RLM02. Podobno źle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi