zoltan1 Napisano 6 Września 2024 Napisano 6 Września 2024 Witam wszystkich. Model B24 Liberator 1:32 Hoobby Boss powstał dla upamiętnienia dzielnych chłopaków wracających z pomocą dla Powstania Warszawskiego zestrzelonych pod Nieszkowicami woj.Małopolskie. Pierwotnie był to zwykły model Liberatora z Amerykańskimi oznaczeniami,model został przerobiony po wielu próbach ustalenia jaką miał oznaczenia i jakie uzbrojenie w danym momencie posiadał. Kalki dokupione raczej średniej jakości,były problemy,nie jestem lotnikiem więc błędy pewnie są. Model trafił do lokalnego muzeum,CZEŚĆ I CHWAŁA BOHATEROM. 19 1 Cytuj
Endrju Napisano 6 Września 2024 Napisano 6 Września 2024 Model zacny. Podoba się. Oby stał długo w muzeum i cieszył oczy zwiedzających. Cytuj
zoltan1 Napisano 6 Września 2024 Autor Napisano 6 Września 2024 Wielkie perturbacje były z oznaczeniami tego samolotu. Cytuj
marek d Napisano 6 Września 2024 Napisano 6 Września 2024 Kawał fajnego modelu zdobi szczególne miejsce. Super. Cytuj
zoltan1 Napisano 6 Września 2024 Autor Napisano 6 Września 2024 (edytowane) Dla upamiętnienia tej dzielnej załogi . Edytowane 6 Września 2024 przez zoltan1 Cytuj
zoltan1 Napisano 10 Września 2024 Autor Napisano 10 Września 2024 Dzięki.Udało się ustalić numeracje tego samolotu i uzbrojenie. Jak ktoś odwiedzi muzeum Powstania Warszawskiego to jest numeracja właśnie tego samolotu. Z uzbrojenia usunięta została gondola dolna czy jak to się nazywa oraz karabiny z dziobu samolotu.Zamiast bomb były zasobniki z pomocą. 1 Cytuj
zoltan1 Napisano 10 Września 2024 Autor Napisano 10 Września 2024 (edytowane) Po katastrofie tego czego Niemcy nie zabezpieczyli zabrali ludzie.Miałem okazję trzymać w rekach zimną część turbosprężarki,która służyła w lokalnej kużni. Jakość wykonania części jest niesamowita ,wielkość też. Blachy które zostały ludzie wykorzystywali do łatania dachów . Pytałem kiedyś babci czy pamięta ten samolot,odpowiedziała leciał,buczał i się palił. Tych biedaków którzy zginęli lokalni deb.... okradli z tego co wiem wpadło AK i przeszukiwało okoliczne wioski w poszukiwaniu skradzionych rzeczy i wiadomo tam gdzie coś znalezli był wpier......... Edytowane 10 Września 2024 przez zoltan1 1 Cytuj
Super Moderator jawkers Napisano 10 Września 2024 Super Moderator Napisano 10 Września 2024 Przepraszam że z innej beczki. W Jeleśni na Żywiecczyźnie także rozbil się Liberator. Cytuj
zoltan1 Napisano 11 Września 2024 Autor Napisano 11 Września 2024 (edytowane) Trzeba pamiętać o tych dzielnych młodych chłopakach.Spadło kilka B-24 wracających z pomocą dla Powstania Warszawskiego. Edytowane 11 Września 2024 przez zoltan1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi