kozborn Napisano 7 Września Share Napisano 7 Września Czołem Koledzy Modelarze! Przesiadka na 1:48 rok temu dokonała się z pewnym falstartem, tzn. wzięła niezawinione ofiary, dwóch braci mniejszych spod szyldu 72. W odstawkę poszły dwie piękne maszyny - F-16 i F-14. Miałem po korsarzu zabrać się - i tu było wahanie - za eduardową fokę, do czego zresztą mocno zachęca mnie warsztat @barszczolub za miecznika, bo marzy mi się jakiś większy dwupłatowiec... Ale poczułem zew... Moje myśli zaczęły krążyć i powracać do kocura, zwłaszcza, że mam doń BigEda oraz zestaw żywic Black Doga. Podjąłem decyzję. Podwójna podróż sentymentalna: do odrzutowców i do starej skali. Z bebechami na wierzchu, a co. A potem nawrót do śmigieł Zapraszam do oglądania i komentowania. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 7 Września Share Napisano 7 Września Fajny temat. Zdaje mi się, że masz jednak zestaw ze starymi wypraskami (z 1988 roku). Składają się całkiem, całkiem ale pod względem detalu maja się nijak do tych wypuszczonych w 2019 roku. Co tam pudełko skrywa w środku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 8 Września Autor Share Napisano 8 Września Jeśli to mniej zdetalowana wyprawka - to już taki mój los, jak mawiał Wołodyjowski. Może żywice jakoś zrównoważonego brak efektu. Model na pierwszy rzut oka sam w sobie wydaje się dość łatwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 8 Września Autor Share Napisano 8 Września Na razie spiłowałem na fotelach pasy pod elementy fototrawione, których ilość notabene onieśmiela. Proszę trzymać kciuki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 8 Września Share Napisano 8 Września Jak dla mnie szkoda roboty z wstawianiem żywic do tego zestawu jeśli za 140 PLN możesz mieć coś ZNACZNIE lepszego. Zerknij sobie tu, naprawdę warto zainwestować w ten (nowy) model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 8 Września Autor Share Napisano 8 Września Super! Dzięki, będę się na pewne inspirował. Dziękuję, za radę, ale zostaję przy tamtym. Generalnie chcę się pożegnać ze skalą 1:72, a nie dalej w nią inwestować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 8 Września Share Napisano 8 Września OK, rozumiem i będę podpatrywał z zainteresowaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 8 Września Autor Share Napisano 8 Września No to zaczynamy. Małe - w rzeczy samej - before and after. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 8 Września Share Napisano 8 Września Te niebieskie paski niepotrzebne ale efekt na plus w porównaniu z punktem wyjściowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 8 Września Autor Share Napisano 8 Września Taką mam nadzieję aczkolwiek jak wszyscy wiemy, nadzieja nie jest strategią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 9 Września Autor Share Napisano 9 Września Bliźnięta już razem 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 9 Września Autor Share Napisano 9 Września Pierwsza tablica z przyrządami prawie gotowa. Jedyny pożytek - jak mniemam - z montażu dwóch blaszek, na których osadzone są pedały steru to, że panel sam stoi. Bo nie łudzę się, że będzie to finalnie widać. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 1 Października Autor Share Napisano 1 Października Prace idą dalej. Ale łatwo nie jest. Blachy są niestety pod inną - nowszą - wersję tomcata od Academy. W opisie przedmiotu najwyraźniej nie zostało to uwzględnione. Skutkiem czego kokpit nie wygląda dokładnie tak jak mógłby wyglądać... Ale nic to, jedziemy. Postanowiłem trochę od kokpitu odpocząć i pobawić się kadłubem... Od trzech dni wycinam go coby pomieścić tam żywiczną elektronikę. Dźwięki z mojego strychu brzmią jak niekończący się seans borowania. Jak tak dalej pójdzie kolejne trzy dni będę to jeszcze pocieniał, polerował, wyrównywał i spasowywał. No co mam mówić, łatwo nie jest. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 4 Października Autor Share Napisano 4 Października (edytowane) Oki lewa burta zmierza do portu... Sądzę że wiele więcej z tego spasowania nie wykrzeszę. To co będzie robione: A) róg panelu nad wnęką drabinki lekko się spiłował - ręka drgnęła a wiertło nie wybacza. Będzie szpachla. B) dolna część kadłuba i żywicy będzie klejona później (dlatego ów pasek plastiku na dole odstaje, nota bene cud że w tym całym procesie piłowania ostał się w miarę nietkniety), po zamontowaniu komory podwozia i kokpitu. Model - od strony producenta - jest zrobiony trochę niedbale. Nie polecam. I na tym etapie nie mam niestety pewności jak to ostatecznie siądzie, więc wolę nie robić tam na razie 'na sztywno', tylko po kolei podopasowywac i podjąć decyzję. Już teraz widzę, że w łączeniu komory z kadłubem bez szpachli się nie obędzie... Powstają znaczne szczeliny. Wiem, że można było kadłub ciąć precyzyjniej. Po przyjrzeniu się linie miejscami nie są tak proste jak bym chciał. Liczę, że ten efekt zniweluje się po zamontowaniu żywicznych otwartych klap/paneli. Edytowane 4 Października przez kozborn 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 4 Października Share Napisano 4 Października Ambitnie, podoba się . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 4 Października Autor Share Napisano 4 Października @barszczoJak kończyć zabawę z 72, to z przytupem co nie?... To przedostatni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 4 Października Share Napisano 4 Października 2 godziny temu, kozborn napisał: @barszczoJak kończyć zabawę z 72, to z przytupem co nie?... To przedostatni. No to jak kończyć, jak przedostatni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 4 Października Autor Share Napisano 4 Października Teraz, barszczo napisał: No to jak kończyć, jak przedostatni... Bo ja kończę etapami. To etap przedostatni 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JollyMonk Napisano 7 Października Share Napisano 7 Października On 10/4/2024 at 12:36 PM, kozborn said: Oki lewa burta zmierza do portu... Sądzę że wiele więcej z tego spasowania nie wykrzeszę. To co będzie robione: A) róg panelu nad wnęką drabinki lekko się spiłował - ręka drgnęła a wiertło nie wybacza. Będzie szpachla. B) dolna część kadłuba i żywicy będzie klejona później (dlatego ów pasek plastiku na dole odstaje, nota bene cud że w tym całym procesie piłowania ostał się w miarę nietkniety), po zamontowaniu komory podwozia i kokpitu. Model - od strony producenta - jest zrobiony trochę niedbale. Nie polecam. I na tym etapie nie mam niestety pewności jak to ostatecznie siądzie, więc wolę nie robić tam na razie 'na sztywno', tylko po kolei podopasowywac i podjąć decyzję. Już teraz widzę, że w łączeniu komory z kadłubem bez szpachli się nie obędzie... Powstają znaczne szczeliny. Wiem, że można było kadłub ciąć precyzyjniej. Po przyjrzeniu się linie miejscami nie są tak proste jak bym chciał. Liczę, że ten efekt zniweluje się po zamontowaniu żywicznych otwartych klap/paneli. Nawet jeśli na początku nie działa idealnie, nadal wygląda imponująco. Ta praca jest tego warta! Ja też mam taki w planach (od GWH), więc z zainteresowaniem przyglądam się budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 7 Października Autor Share Napisano 7 Października (edytowane) @JollyMonk Dzięki i zapraszam po więcej. Teraz na warsztacie prawa... Tam też będzie patroszone Edytowane 7 Października przez kozborn 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 12 Października Autor Share Napisano 12 Października Ja tak tylko mimochodem, że się powoli dzieje. Idzie jak krew z nosa, bo ostatnio nie mam czasu po temu Żona słysząc że moje wieczorne plany to wiercenie burty odparła tylko że robię się wyjątkowo wulgarny. 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 13 Października Autor Share Napisano 13 Października Część elektroniki w prawej burce posadzona. Reszta wycięcia w trakcie... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 13 Października Share Napisano 13 Października Ależ cię poniosło, jeszcze trzeba to wymalować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 13 Października Autor Share Napisano 13 Października @barszczo poniosło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 14 Października Autor Share Napisano 14 Października O spasowaniu żywic ciąg dalszy... Wspominałem, że prawdopodobnie nie obędzie się bez szpachli, ale w międzyczasie wpadłem na pomysł by usunąć tę szczelinę z pomocą prętów. Zamówiłem kilka grubości o prostokątnym przekroju plus jeden L-kształtny i czekam na paczkę... A może macie jeszcze inne pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi