Skocz do zawartości

T-34-85 "Delije" - RFM 1/35

Kamil K.

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, 

Po jakiś dwóch latach prac z doskoku dotarłem do końca - T-34-85 z RFM w skali 1/35 gotowy. 

WQwyJmB.jpg

Model pierwotnie przedstawiał wersję z fabryki 174 - kupiłem go tylko dlatego, że na black friday 2021 był poniżej 100 zł. Jak rzadko dobierałem więc pojazd pod model, a nie model pod pojazd - potrzebowałem czegoś, czego nie będę musiał przerabiać zanadto, żeby upodobnić model do oryginału. Wybór padł na T-34-85 z 2. lub 3. posavinskiej brygady piechoty - trudno na 100 proc. orzec, do której jednostki należał. Ale dzięki temu, że był cały obłożony gumą musiałem przerobić właściwie tylko dach wieży i zmienić koła na te z Miniartu. Dodałem jeszcze lufę Abera i chyba to tyle...

Wiem, że błoto i grunt są nieco za ciemne w stosunku do oryginału, ale... żyję z tym. :wink: Na żywo aż tak nie rzuca się to w oczy.  Zdjęcia galeryjne robiłem innym aparatem i jeszcze nie umiem sobie go ustawić tak, jakbym chciał. 

spA1dZP.jpg

Fsld6Te.jpg

jR9IdRr.jpg

yoiHmiJ.jpg

w0jTqp8.jpg

sWlzjLe.jpg

m3ht9Ds.jpg

297eVzw.jpg

OcoGkQG.jpg

iYcg2nt.jpg

EJkB20K.jpg

2qVKB3V.jpg 

5cTzzRO.jpg

tWChg76.jpg

mqxL8gJ.jpg

PEWh48H.jpg

c4IIdAC.jpg

xbVUJaa.jpg

CI4YpwE.jpg

s3Ul6eZ.jpg 

5nern4W.jpg

k8eqMxy.jpg

g8ag29h.jpg

1X6oWmZ.jpg

Przy tej okazji chyba mogę zdradzić, że w Jugosłowiańskim Warsztacie Teciakowym pojawi się jeszcze minimum 1x T-34/85 i... SU-100. Ale kiedy to będzie... 😉

Pozdrowienia! 

Edytowane przez Kamil K.
  • Like 16

• Kamil K. changed the title to T-34-85 "Delije" - RFM 1/35

Dzięki. Żadnej wielkiej tajemnicy nie ma, Jugosławia miała 40 SU-100, trzeba będzie jednego zrobić. :) 

O tych wozach napisało mi się kiedyś na Twitterze: 

Na warsztat weźmiemy dziś SU-100 - tak, to skądinąd ciekawe działo pancerne też trafiło na wyposażenie JNA w latach 60. Jak do tego doszło? Oto krótka historia...

Model super. Prawdziwy majstersztyk. :super:

Niby przyzwyczaiłeś nas już do swoich modeli ale i tak za każdym razem szczęka mi opada za bardzo, ale może to już ze starości. :mrgreen:

No to czekam na sukę.  :piwo:

Bardzo niekonwencjonalne podejście do tematu T-34 i do tego na "faktach autentycznych" jak zawsze na najwyższym poziomie. Rdza wyszła tak, że człowiek instynktownie drucianki szuka 😉 Gratuluję kolejnego wspaniałego okazu do bałkańskiej kolekcji. Dobrze wiedzieć, że pomysły na kolejne jeszcze Ci się nie wyczerpały i to jeszcze nie koniec tego cyklu.

Dzięki za wszystkie opinie! :piwo:

4 godziny temu, chorąży napisał:

Szczerze powiedziawszy w "normalnym" internecie zero info czy zdjęć na tematSU-100 w Jugosławii

Dlatego warto czasem zajrzeć do mnie na jakieś socjale, czy inne www 😎

Godzinę temu, TAW napisał:

Dobrze wiedzieć, że pomysły na kolejne jeszcze Ci się nie wyczerpały i to jeszcze nie koniec tego cyklu.

Pomysłów jest aż za dużo, bo ich lista to spokojnie ~30-40 pozycji bez większego wysiłku, także prędzej życia mi braknie, niż pomysłów . 😁

28 minut temu, Kamil K. napisał:

Pomysłów jest aż za dużo, bo ich lista to spokojnie ~30-40 pozycji bez większego wysiłku, także prędzej życia mi braknie, niż pomysłów .

To fantastycznie bo temat jest ciekawy i to bardzo. Niby lata 90te tak niedawno, a sprzęt używany wtedy na Bałkanach czasem z zupełnie innej epoki i z pomysłowymi modyfikacjami. To ja już szykuje popcorn na kolejny odcinek 😉