Skocz do zawartości

Leopard 2PL

robertmodelarz

Rekomendowane odpowiedzi

Czas na kolejny model, tym razem będzie to -Leopard 2PL – czołg , powstały w wyniku modernizacji czołgów Leopard 2A4, przeprowadzonej we współpracy niemieckiej firmy Rheinmetall oraz Polskiej Grupy Zbrojeniowej. Bazą będzie tani wyrób firmy Hobby Boss numer katalogowy 82401 German Leopard 2 A4 tank w skali 1/35.

Z dodatków planuję:

- Konwersja  do Leopard 2PL Toro nr katalogowy TR35031

- Gąsienice do Leopard 2 MBT Workable Track Link Set Bronco Models AB3528

- Metalowa lufa 120mm Rh-M-120 L/44 do Leopard RB Model 35B47

- Plecione metalowe liny holownicze Eureka XXL nr katalogowy ER-3507 Leopard 1/2 

cb15fbfc4bf794a4ebd681ea373c.jpg

er-3507-eureka-xxl-tow-cable-for-modern-nato-tanks-leopard-12.jpg

1728831617610.jpg

1728831617579.jpg

Edytowane przez robertmodelarz
  • Like 2

50 minut temu, SzubiDubi napisał:

A wrzucisz kolego zdjęcia z tego zestawu Toro, co dokładnie mieści się w pudełku?

Zdjęcie pudełka prezentuje dokładnie co zawiera zestaw

1 godzinę temu, Seb napisał:

Nowa żyletka JLC 17,79😁

Śmieję się, bo sam dopiero po latach wymieniłem.

Mam w zapasie nową, ta poległa na żywicy z Meridy.

Godzinę temu, Mirek66 napisał:

Dobre są ale kruche , gąski będą potrzebować trochę nakładu pracy .

Szczerze to nie zleży mi na ruchomych gąsienicach, i tak ponad połowa jest schowana pod pancerzem. Kupiłem je dlatego, że po prostu są lepsze niż gumiaki. Są jeszcze takie, ale chyba gorsze od BRONCO.

Trumpeter-02039-gasienice-typu-570P-DIEHL-do-czolgu-Leopard-2-A5-A6-MBT_02039_e26015a2df8e79f63042aa29031306e5.jpg

15 godzin temu, robertmodelarz napisał:

Mam w zapasie nową, ta poległa na żywicy z Meridy.

Szczerze to nie zleży mi na ruchomych gąsienicach, i tak ponad połowa jest schowana pod pancerzem. Kupiłem je dlatego, że po prostu są lepsze niż gumiaki. Są jeszcze takie, ale chyba gorsze od BRONCO.

Trumpeter-02039-gasienice-typu-570P-DIEHL-do-czolgu-Leopard-2-A5-A6-MBT_02039_e26015a2df8e79f63042aa29031306e5.jpg

Te gąski są bardzo dobre. Miałem przyjemność je składać. Mniej czyszczenia i składania niż przy Bronco.

Gąski Bronco są dostępne wszędzie , ale Panowie ze strony poświęconej Leopardom  wskazują , że  te gąski  nie do końca pasują do zębów kół i te od Trumpetera są wg nich lepsze.

Model Hobby Bossa też ma swoje za uszami . Jego atuty, że jest tani i generalnie powszechnie dostępny . 

Te wzmocnienia tyłu wanny to chyba do usunięcia, bo to chyba tylko w późniejszych wersjach Leo  .

8 godzin temu, merlin_70 napisał:

Gąski Bronco są dostępne wszędzie , ale Panowie ze strony poświęconej Leopardom  wskazują , że  te gąski  nie do końca pasują do zębów kół i te od Trumpetera są wg nich lepsze.

Model Hobby Bossa też ma swoje za uszami . Jego atuty, że jest tani i generalnie powszechnie dostępny . 

Te wzmocnienia tyłu wanny to chyba do usunięcia, bo to chyba tylko w późniejszych wersjach Leo  .

Ale nikt ich nie usunie.

Edytowane przez VirtuWeb

W dniu 21.10.2024 o 10:08, merlin_70 napisał:

Gąski Bronco są dostępne wszędzie , ale Panowie ze strony poświęconej Leopardom  wskazują , że  te gąski  nie do końca pasują do zębów kół i .... 

Gąski które nie są opisane dokładnie do którego modelu najlepiej jest dopasować na kołach zębatych których połówki nie są sklejone , wtedy zawsze można coś dokleić lub uciąć, Jeśli nie wchodzą dokładnie na zębach to nie jest problemem ,wystarczy trochę odchudzić tylko te zęby które wchodzą w traki i po problemie gdyż nie będzie to widoczne. Gąski Bronco są dla mnie ok,  Trumpetera natomiast też mają swoje słabe punkty , np. plastyk z których są zrobione ..

Edytowane przez bulik58
  • Like 1

Napisano (edytowane)

Modelujemy dalej- pomalutku. Konwersja Toro nie zawiera paru drobiazgów:

- celownika PERI

- tylnej kamery

- oznaczeń pojazdu specjalnego

1728831665299.thumb.jpg.55f0a5c35d520737873d0bc60c231f73.jpg

Elementy te za drobną opłatą, nabyłem od Ali (Sasini) - konwersja do modelu MENG.

Czas zacząć używać przemocy fizycznej w walce z modelem Hobbyboss- narzędzie elektryczne robi robotę:

1728831733158.jpg

1730564995949.jpg

1728831733168.jpg

1728831733141.jpg

1730564995964.jpg

Edytowane przez robertmodelarz
  • Like 3

Czy są szanse dla tych co popełnili podobny błąd? @Sasini plis! Pomny wcześniej popełnionych błędów już teciaka od Das Werk, który czeka w zakamarkach modelarskiej szafy, aby przeistoczył się w Twardego. 

4 minuty temu, grzesioc napisał:

Czy są szanse dla tych co popełnili podobny błąd? @Sasini plis! Pomny wcześniej popełnionych błędów już teciaka od Das Werk, który czeka w zakamarkach modelarskiej szafy, aby przeistoczył się w Twardego. 

No problem Mister, pisz do Ali na priv. Maksymalnie w ciągu tygodnia dostaniesz zamówione (brakujące) wydruki. Model Leoparda 2A4 Hobbyboss, a Meng to zupełnie inna liga zarówno cenowa jak i jakościowa. Najlepiej kupić obydwa i nie masz wtedy problemów z wyrzutami sumienia.

Nie ma problemu z wysyłaniem poszczególnych elementów. Jeśli chcesz PERI, kamerę cokolwiek, pisz priv i się dogadamy. 
A swoja drogą, ja nie rekomenduję ale dostałam relację zdjęciową od jednego modelarza, który dopasował moją konwersję do HB i powiedział, że nie miał większych problemów ze spasowaniem. Jak do tego doszło? Nie wiem 🙃

• Like 4
  • Thanks 1