Skocz do zawartości

Sd.Kfz 250/1 Alt, 1:35, Takom

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
5 minut temu, AchtungCancer napisał:

A wiadomo, co w tym australijskim jest oryginalne a co to swobodna twórczość Buszmakowa?

Skrzynię biegów ma z Neu, patrząc po korozji na niektórych płytach, to to co jest gładkie i nie ma wżerów to raczej dorabiane.

Linkuje całkiem dobre oryginalne książki serwisowe i instrukcje: https://bushmakow.com/project/sd-kfz-250-3-ausf-a/ ale nie opisuje zmian i stanu początkowego.

Napisano
5 godzin temu, Kalor napisał:

Wrażenie detalu, oko widzi tam równe kropki: okay oko widzi tam nierówno docięte kropki: coś jest nie tak. A to się rzuca w oczy.

To docinasz i przyklejasz te kropki i potem wszystkie na raz szlifujesz papierem ściernym przyklejonym na kawałku czegoś długiego lub iglakiem. Od lat robię śruby w ten sposób, nawet w sekcjach gdzie jest ich kilka czy kilkanaście obok siebie. Wszystkie mają jednakową wysokość, kwestia wprawy :)

• Like 2
Napisano
10 godzin temu, PiterATS napisał:

To docinasz i przyklejasz te kropki i potem wszystkie na raz szlifujesz papierem ściernym przyklejonym na kawałku czegoś długiego lub iglakiem. Od lat robię śruby w ten sposób, nawet w sekcjach gdzie jest ich kilka czy kilkanaście obok siebie. Wszystkie mają jednakową wysokość, kwestia wprawy :)

Otóż to 👍

...ale jak już autor napisał 🙂:

16 godzin temu, Kalor napisał:

Nieistotny detal nie wart zachodu.

Napisano

6min vs 1h którą mogę poświęcić na coś ciekawszego, na przykład na dopasowanie mechanizmu napinającego gąski.

DSC02205.thumb.JPG.f93c8903fc4b2fe42886df86928bdc8d.JPG

Tak to wygląda na egzemplarzu z Pilicy, blokadę obrotu trzeba opuścić i ewidentnie oś obrotu wahacza jest do przesunięcia inaczej mechanizm się nie zmieści. I jeszcze mechanizm musi pozostać w miarę ustawialny żeby gąski naciągnąć.

531883126_zestawnapinajcy.thumb.jpg.31f88cc162516209c469ee6990052913.jpg

• 2 weeks later...
Napisano

Wymieniłem fragmenty dachu na 0.25mm hips żeby były bardziej w skali  i przygotowałem część gąsienicową zawieszenia:

YhI81ub.jpeg

Ogarnąłem wizjery i ich brakujące elementy, radio przykleiłem odwrotnie

2ggo5Q1.jpeg

Mechanizm napinający gąski; przesunąłem oś obrotu wahacza ale wciąż coś mi nie pasuje w ułożeniu całości ale nie będę wnikał, szkoda nerwów. Opuściłem blokadę obrotu i przewierciłem to co powinno być przewiercone

KLnksTp.jpeg

• 2 weeks later...
Napisano

Wajchy od hamulców:

bmWjWsR.jpeg

Wajchy były połączone hydraulicznie z przekładnią kierownicy i załączały się przy większym skręcie kół

DlACTui.jpeg

• Like 3
Napisano

Pracuję nad wypełnieniem komory silnika i zastanawiam się jak ja to w ogóle pomaluję?

icDryyy.jpeg

A z ciekawszych rzeczy to na boku udało mi się opracować sposób na zwijanie prowadnic do TOS-1 z zachowaniem tego korytka które nadaje rakiecie ruch obrotowy.

f4rLUpi.jpeg

• Like 3
Napisano

Znęcam się nad modelem dalej, dzisiaj wziąłem się za przymierzanie figurki. Głowa i MG wymienione na żywiczne z trochę lepszymi detalami.

zY7yj8M.jpeg

EKrCsc5.jpeg

Napisano (edytowane)

Ten drukowany MG34 jest 3mm za krótki, powinien mieć 34.8mm, zorientowałem się jak składałem Panzerschilda; coś wymyślę żeby ukryć miejsce łączenia.

[edit] to jest MG34/41 który jest krótszy, mój błąd nie wiedziałem, nie sprawdziłem.

w9vW2GC.jpeg

Tylny pancerz i drzwi zrobiłem od nowa, 2x0.25mm hips. Potrzebowałem odtworzyć frezowanie na którym opierają się te drzwi.

An3M1k6.jpeg

Zrobiłem też ładniejszy statyw pod MG, otwieraną szafkę i odrobinę podrasowałem zawieszki.

VukITUd.jpeg

Przed tylnymi drzwiami jest jeszcze taki schodek.

gVu7wGp.jpeg

I jeszcze jedno zdjęcie złożonego silnika ze wszystkimi sprężynkami przy gaźniku.

B7G26Sd.jpeg

Edytowane przez Kalor
  • Like 12
Napisano
1 godzinę temu, zyziek napisał:

To dwie warstwy hipsu?

Tak, większy otwór z szablonu wycięty, a mniejszy już po sklejeniu.

• 2 weeks later...
Napisano

Lufy wymieniłem na nowe, daje mi to możliwość dania figurce rozmontowanego MG. Do szafki wrzuciłem pudełka na amunicję.

Zrobiłem też wieszak na karabiny, nie lubię takich ażurowych konstrukcji i sklejania w powietrzu ale wyszło, zrobienie tego elementu pozwala mi w końcu na pomalowanie wnętrza.

tyHKbLJ.jpeg

g8mFzcQ.jpeg

cm8zf35.jpeg

afOorsJ.jpeg

• Like 8
  • 1 month later...
  • 1 month later...
Napisano

Złapałem dość paskudną infekcję oka i trochę cierpię, malowanie VT musi więc poczekać. Z braku zajęcia wróciłem tutaj i zrobiłem poduszkę na kanapie i znęcam się nad załogantem.

-> wygląda to w miarę naturalnie? Załogant składa/rozkłada tego MG, poprzednia wersja musiała wylecieć bo zachaczała o karabin.

-> jak ciemny powinien być panzergrau?

Rmph0Vc.jpeg

RBdwMso.jpeg

TX0crOa.jpeg

Napisano (edytowane)

O kolorze Panzergrau odbywała się już dyskusja w kilku wątkach na tym forum, wystarczy poszukać, z grubsza jak chcesz historycznie, a raczej po tym wątku to chyba chcesz to powinien być bardzo ciemny, z grubsza był niewiele jaśniejszy niż kolor opony, trudny kolor do prezentacji, można iść na pewne kompromisy, według mnie fajny kompromis to coś jak to poniżej, widać ze kolor dosyć ciemny , ale mocno pobrudzony  i ogólnie efektowny model w prezentacji, nie monotonny.

461513220_2847772502065353_8751759352948588214_n.jpg

Edytowane przez Evildead
  • Like 2
Napisano
14 godzin temu, Kalor napisał:

Dlaczego za każdym razem muszę się uczyć malować figurki od nowa?

Pocieszę Cię, mam tak samo.

• Like 2
Napisano

Gościu ma dziure na szyi z prawej strony, coś jak jama skurczowa po klejeniu.

Z figurkami mam podobne, zero powtarzalności technik i jakby zamglenie pamięci co do kolejności zabiegów, chociaż maluje je już od kilkudziesięciu lat...

• Like 1
Napisano
16 minut temu, Lipstein napisał:

Z figurkami mam podobne, zero powtarzalności technik i jakby zamglenie pamięci co do kolejności zabiegów, chociaż maluje je już od kilkudziesięciu lat...

To prawda, nie dość ze to czas zabiera, z pól dnia z głowy, to jeszcze efekt często losowy, głupie pociągnięcie pędzla w tej skali i lipa, źle dobrany  odcień twarzy i później same problemy bo jakiś pomarańczowy, czarnoskóry  wyjdzie itd 😅, Generalnie to robota tylko dla orłów tzw. artystów, a i oni i tak pewnie narzekają w głowie że mogło wyjść lepiej  :) , a maluczkim zostaje fart :) 

• Like 2
Napisano (edytowane)

Może by trzeba w oleje pójść? Muszę kiedyś protestować, tylko figurki drogie : ( .

Figurków przemalowałem, tym razem dałem biały kierunkowy podkład i malowałem od jasnego do ciemnego, poszło odrobinę lepiej bo nie mam teraz problemów z kryciem, za to teraz brakuje mi trochę szczegółów i muszę farfocle posprzątać.

[edit] po obejrzeniu tych zdjęć figurka wróciła na warsztat

OBivIWS.jpeg

Kierunek jest dobry, z daleka wygląda dobrze, dojdą bambetle, pomaluje się resztę i będzie git.

c1KXacX.jpeg

Na VT próbuję trochę intensywniejsze cienie

tYfhW8d.jpeg

Edytowane przez Kalor
  • Like 2
Napisano

Ci na VT - bardzo realistyczne twarze, tego w Sdeku też bym zostawił, tylko mu włosy złoszował

Napisano
2 godziny temu, Lipstein napisał:

Ci na VT - bardzo realistyczne twarze, tego w Sdeku też bym zostawił, tylko mu włosy złoszował

Za późno, zdążyłem już go umyć, wygładzić nierówności, poprawić zagłębienia w mundurze i palcach, zrobiłem nowe pagony i guziki i pomalowałem aerografem, zarówno mundur jak i skórę. Dam z dzień na wyschnięcie teraz i wykończę porządnie.

UTDXVlm.jpeg