Kalor Napisano 27 Października 2024 Autor Share Napisano 27 Października 2024 5 minut temu, AchtungCancer napisał: A wiadomo, co w tym australijskim jest oryginalne a co to swobodna twórczość Buszmakowa? Skrzynię biegów ma z Neu, patrząc po korozji na niektórych płytach, to to co jest gładkie i nie ma wżerów to raczej dorabiane. Linkuje całkiem dobre oryginalne książki serwisowe i instrukcje: https://bushmakow.com/project/sd-kfz-250-3-ausf-a/ ale nie opisuje zmian i stanu początkowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 27 Października 2024 Share Napisano 27 Października 2024 5 godzin temu, Kalor napisał: Wrażenie detalu, oko widzi tam równe kropki: okay oko widzi tam nierówno docięte kropki: coś jest nie tak. A to się rzuca w oczy. To docinasz i przyklejasz te kropki i potem wszystkie na raz szlifujesz papierem ściernym przyklejonym na kawałku czegoś długiego lub iglakiem. Od lat robię śruby w ten sposób, nawet w sekcjach gdzie jest ich kilka czy kilkanaście obok siebie. Wszystkie mają jednakową wysokość, kwestia wprawy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 28 Października 2024 Share Napisano 28 Października 2024 10 godzin temu, PiterATS napisał: To docinasz i przyklejasz te kropki i potem wszystkie na raz szlifujesz papierem ściernym przyklejonym na kawałku czegoś długiego lub iglakiem. Od lat robię śruby w ten sposób, nawet w sekcjach gdzie jest ich kilka czy kilkanaście obok siebie. Wszystkie mają jednakową wysokość, kwestia wprawy Otóż to ...ale jak już autor napisał : 16 godzin temu, Kalor napisał: Nieistotny detal nie wart zachodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 28 Października 2024 Autor Share Napisano 28 Października 2024 6min vs 1h którą mogę poświęcić na coś ciekawszego, na przykład na dopasowanie mechanizmu napinającego gąski. Tak to wygląda na egzemplarzu z Pilicy, blokadę obrotu trzeba opuścić i ewidentnie oś obrotu wahacza jest do przesunięcia inaczej mechanizm się nie zmieści. I jeszcze mechanizm musi pozostać w miarę ustawialny żeby gąski naciągnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 10 Listopada 2024 Autor Share Napisano 10 Listopada 2024 Wymieniłem fragmenty dachu na 0.25mm hips żeby były bardziej w skali i przygotowałem część gąsienicową zawieszenia: Ogarnąłem wizjery i ich brakujące elementy, radio przykleiłem odwrotnie Mechanizm napinający gąski; przesunąłem oś obrotu wahacza ale wciąż coś mi nie pasuje w ułożeniu całości ale nie będę wnikał, szkoda nerwów. Opuściłem blokadę obrotu i przewierciłem to co powinno być przewiercone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 19 Listopada 2024 Autor Share Napisano 19 Listopada 2024 Wajchy od hamulców: Wajchy były połączone hydraulicznie z przekładnią kierownicy i załączały się przy większym skręcie kół 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 24 Listopada 2024 Autor Share Napisano 24 Listopada 2024 Pracuję nad wypełnieniem komory silnika i zastanawiam się jak ja to w ogóle pomaluję? A z ciekawszych rzeczy to na boku udało mi się opracować sposób na zwijanie prowadnic do TOS-1 z zachowaniem tego korytka które nadaje rakiecie ruch obrotowy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 28 Listopada 2024 Autor Share Napisano 28 Listopada 2024 Znęcam się nad modelem dalej, dzisiaj wziąłem się za przymierzanie figurki. Głowa i MG wymienione na żywiczne z trochę lepszymi detalami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 5 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2024 (edytowane) Ten drukowany MG34 jest 3mm za krótki, powinien mieć 34.8mm, zorientowałem się jak składałem Panzerschilda; coś wymyślę żeby ukryć miejsce łączenia. [edit] to jest MG34/41 który jest krótszy, mój błąd nie wiedziałem, nie sprawdziłem. Tylny pancerz i drzwi zrobiłem od nowa, 2x0.25mm hips. Potrzebowałem odtworzyć frezowanie na którym opierają się te drzwi. Zrobiłem też ładniejszy statyw pod MG, otwieraną szafkę i odrobinę podrasowałem zawieszki. Przed tylnymi drzwiami jest jeszcze taki schodek. I jeszcze jedno zdjęcie złożonego silnika ze wszystkimi sprężynkami przy gaźniku. Edytowane 5 Grudnia 2024 przez Kalor 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyziek Napisano 5 Grudnia 2024 Share Napisano 5 Grudnia 2024 5 godzin temu, Kalor napisał: Potrzebowałem odtworzyć frezowanie na którym opierają się te drzwi. To dwie warstwy hipsu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 5 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2024 1 godzinę temu, zyziek napisał: To dwie warstwy hipsu? Tak, większy otwór z szablonu wycięty, a mniejszy już po sklejeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 5 Grudnia 2024 Share Napisano 5 Grudnia 2024 Jak ja lubię te twoje warsztaty. Szacun 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albatros Napisano 5 Grudnia 2024 Share Napisano 5 Grudnia 2024 Bardzo fajnie to idzie, nie jakaś nudna taśma z pudła, tylko skracz i fajne klejenie jeden z listy kilku inspirujących warsztatów 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kalor Napisano 15 Grudnia 2024 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2024 Lufy wymieniłem na nowe, daje mi to możliwość dania figurce rozmontowanego MG. Do szafki wrzuciłem pudełka na amunicję. Zrobiłem też wieszak na karabiny, nie lubię takich ażurowych konstrukcji i sklejania w powietrzu ale wyszło, zrobienie tego elementu pozwala mi w końcu na pomalowanie wnętrza. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi