Skocz do zawartości

Sd.Kfz 250/1 Alt, 1:35, Takom

Kalor

Rekomendowane odpowiedzi

30 minut temu, Lipstein napisał:

Kolor skóry - jakiego koloru, jakiej firmy używasz?

Light Rust + Iraqi Sand, Dark Rust od Vallejo + Shadow Flesh od AK czasem eksperymentuję z innymi dodatkami. Próbowałem cielistych kolorów ale jakoś takie zbyt różowe są jak na takie małe głowy.

Napisano (edytowane)
10 godzin temu, Kalor napisał:

Light Rust + Iraqi Sand, Dark Rust od Vallejo + Shadow Flesh od AK czasem eksperymentuję z innymi dodatkami. Próbowałem cielistych kolorów ale jakoś takie zbyt różowe są jak na takie małe głowy.

Orange brown baza i na to skin tone- na to ponownie ciemne rejony or.brown i cielisty kolor. Możesz dać czerwony na policzkach lekko dla kontrastu. To taka podstawa. Lepiej tak malować niż kombinować kolorami. Kto co lubi. 

Edytowane przez MayonesEXG7

Żeby to było takie proste.

Wyszło tak: chiński obiektyw niestety ledwo wyrabia z rozdzielczością:

DMMmtnd.jpeg

Twarz robiłem tylko z jednej strony, druga jest w cieniu oraz będzie zasłonięta. Mundur, próbowałem odwzorować szorstkość wełny przy pomocy gąbki, po przeróbkach i porządnym wymalowaniu cieni wygląda prawie jak żywica.

00xgQXc.jpeg

Planuję mu jeszcze zrobić zestaw do czyszczenia MG.

ZANIZA6.jpeg

Zanabyłem jeszcze coś takiego, ładnie wyrzeźbiona figurka.

z5u1INL.jpeg

Napisano (edytowane)

Nie jest proste, przecież umieć malować figsy. Co robię figurkę to też "nowość " :)

Mam tak samo, maluje nową- wiem, że chciałbym poprawnie robić cienie gęby a robię to wciąż asekuracyjnie. Oczy igłą najlepiej wychodzą, bo proporcjonalny wzrok do głowy. Pyndzlem walniesz i po sprawie- zaciapana twarz.

Jest git, tylko zamiast brazowego wycieniowac jaśniej gębę. Mi wyszedł taki ostatnio ćwiczebny.

20250318_205108.jpg

Edytowane przez MayonesEXG7
  • Like 1

2 godziny temu, Konrad-Ciba napisał:

Brudzisz coś jeszcze motor czy już zostawiasz tak? 

Poprawić muszę kolor rdzy na mniej rudy, reszcie się jeszcze nie przyglądałem ale raczej tylko detale, jak np. ta plama pod pompką paliwa.

Fajnie to wygląda. Jestem ciekaw tylko czy jesteś w stanie spróbować zabić ten efekt i go wynieść lub zdusić. Paczam dalej. Do swojego prędko nie wrócę ale zawsze jakaś inspiracja. 

2 godziny temu, _OldMan_ napisał:

Chciałem sobie takiego skleić, ale po tym co tu się wyprawia dam sobie spokój.

Model poszedł na najwyższą półkę w regale.

Przepraszam

• Haha 2

W sumie to masz okazję popracować nad czymś fajniejszym.

Przykleiłem w końcu górną połówkę; do górnej dokleiłem 0.25mm paski hipsu żeby podkreślić jej krawędzie, reszta przyłożona na sucho:

pI1napu.jpeg

t9uFIQB.jpeg

• 2 weeks later...
Napisano (edytowane)

Trochę mi się poprzestawiało pod deklem ostatnio gdy przez przypadek trafiłem na gotowe podstawki z mdf-u i blog Calvina Tana:

iBahGdg.jpeg

Mam nadzieję że nic z tego nie wyjdzie bo to straszny pochłaniacz czasu będzie.

Natomiast w modelu przykleiłem błotniki, zawieszenie i zacząłem ogarniać resztę  detali:

5zNfrU8.jpeg

JEwFE1z.jpeg

M2OQPDZ.jpeg

aBq7G6E.jpeg

Postanowiłem też spróbować z nałożeniem błota przed malowaniem - z tego co mi wyszło w tym roku to przeszkadza mi w malowaniu to że masa ma inny kolor i brudzi, jak zapodkładuje to powinno być łatwiej to pomalować. Nie będę też szedł z tym błockiem agresywnie ale coś niecoś być musi.

Edytowane przez Kalor
  • Like 1