Skocz do zawartości

Lotus-Climax 25 (Tamiya 1:20)

PiterATS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Chciałbym przedstawić kolejny ukończony model. Tematyka u mnie bez zmian- Formuła 1, czyli pewnie dla wielu nudna i nieciekawa :)

Jest to od dawna nieprodukowany i niedostępny Lotus-Climax 25 od Tamiyi w skali 1/20.

Model przedstawia bolid, którym Jim Clark wygrał Grand Prix Wielkiej Brytanii 1963:

ix9i84Q.jpg

Ponadto jeżdżąc Lotusem 25 wywalczył również tytuł mistrza świata właśnie w tym sezonie.

Jeśli idzie o sam samochód, to był to kamień milowy w dziedzinie rozwoju motoryzacji. Było to pierwsze auto posiadające monokok- sztywną konstrukcję skrzyniową mieszczącą kokpit, stanowiącą ponadto kręgosłup samochodu, do którego zamontowano silnik, zawieszenie, zbiorniki paliwa i całą resztę. Taka konstrukcja jest bardziej sztywna i bezpieczna od klasycznego nadwozia samonośnego, nie wspominając już o ramie kratownicowej czy ramie z podłużnic. Do dzisiaj w identyczny sposób projektuje się nie tylko bolidy F1, ale wszystkie inne wyczynowe auta wyścigowe oraz drogowe samochody sportowe.

Jeśli idzie o sam model, to swoim zwyczajem wprowadziłem nieco poprawek. Lista poniżej:

• dodałem panele wzmacniające nadwozie w tylnej części, oraz przenitowałem je;

• zrobiłem od podstaw węzły mocowań elementów zawieszenia (Tamiya proponowała te elementy skrajnie uproszczone); 

• ogoliłem całą skrzynię biegów i wykonałem od podstaw wszelkie na niej detale (śruby, przetłoczenia, żeberka itp). Zestawowa skrzynia nie jest zła, ale brakowało tam jednak kilku szczególików;

• skrzynię uzupełniłem również o mechanizm drążka zmiany biegów oraz sam drążek;

• wymieniłem sprężyny na amortyzatorach;

• dodałem brakujące przewody hamulcowe, wiązkę kabli biegnącą z prawej strony kokpitu oraz kable zapłonowe silnika;

• wykonałem od podstaw dźwignię zmiany biegów;

• zmyłem z elementów zestawowy chrom i pochromowałem je farbą Super Metallic od Mr.Hobby;

• największym niedomówieniem była osłona trąbek silnika. Tamiya zaproponowała przezroczysty element z natrasowanymi liniami, mającymi imitować siateczkę. Wyrzuciłem to, przygotowałem sobie kopyto, wytłoczyłem na nim siatkę z Abera i pomalowałem;

• na koniec dodałem wentyle na kołach.

Model oczywiście powędruje w niedługim czasie na odpowiednią podstawkę.

jI5BrcV.jpg 9nRPb55.jpg ECK46dF.jpg 3nxCnSf.jpg arkTM3v.jpg tkBQ7Mx.jpg Ml79COy.jpg tXflDoz.jpg oWiSLoj.jpg u5GSMPf.jpg cTM3pSK.jpg LjN5Hrp.jpg

Równolegle z Lotusem budowałem również Bugatti T35B od Italeri w skali 1/12. Model również jest już ukończony. Obecnie organizuję sobie jakieś lepsze, większe tło i generalnie miejsce do zrobienia zdjęć (w moim przypadku fotografia tak dużych modeli w skali 1/12 jest dość kłopotliwa). A póki co zamieszczam na zachętę kilka zdjęć z budowy :)

Q8fmlS4.jpg KCmcXy1.jpg vdrGt1g.jpg xyjr2Vd.jpg BC5vKxn.jpg n5EBBDN.jpg

Pozdrawiam

Edytowane przez PiterATS
  • Like 12

22 minuty temu, M.A.V. napisał:

rewelacyjnie Ci te wyścigówki wychodzą  

:brawo::brawo::brawo:

dla tego bugatti to osobny warsztat zakładaj  !  :szczerbol:

Warsztatu nie będzie, bo model jest już od 3 tygodni gotowy, tylko nie mam na razie jak zrobić zadowalających zdjęć.
Dzięki :)

• 2 weeks later...

Świetne modele.  Bugatti wygląda ciekawie.

Czy ten zielony kolor Lotusa to przypadkowy czy też celowe nawiązanie do brytyjskiego narodowego koloru samochodów wyścigowych z lat 20-tych i 30-tych?