PiterATS Napisano 18 Października Share Napisano 18 Października (edytowane) Witam serdecznie Chciałbym przedstawić kolejny ukończony model. Tematyka u mnie bez zmian- Formuła 1, czyli pewnie dla wielu nudna i nieciekawa Jest to od dawna nieprodukowany i niedostępny Lotus-Climax 25 od Tamiyi w skali 1/20. Model przedstawia bolid, którym Jim Clark wygrał Grand Prix Wielkiej Brytanii 1963: Ponadto jeżdżąc Lotusem 25 wywalczył również tytuł mistrza świata właśnie w tym sezonie. Jeśli idzie o sam samochód, to był to kamień milowy w dziedzinie rozwoju motoryzacji. Było to pierwsze auto posiadające monokok- sztywną konstrukcję skrzyniową mieszczącą kokpit, stanowiącą ponadto kręgosłup samochodu, do którego zamontowano silnik, zawieszenie, zbiorniki paliwa i całą resztę. Taka konstrukcja jest bardziej sztywna i bezpieczna od klasycznego nadwozia samonośnego, nie wspominając już o ramie kratownicowej czy ramie z podłużnic. Do dzisiaj w identyczny sposób projektuje się nie tylko bolidy F1, ale wszystkie inne wyczynowe auta wyścigowe oraz drogowe samochody sportowe. Jeśli idzie o sam model, to swoim zwyczajem wprowadziłem nieco poprawek. Lista poniżej: dodałem panele wzmacniające nadwozie w tylnej części, oraz przenitowałem je; zrobiłem od podstaw węzły mocowań elementów zawieszenia (Tamiya proponowała te elementy skrajnie uproszczone); ogoliłem całą skrzynię biegów i wykonałem od podstaw wszelkie na niej detale (śruby, przetłoczenia, żeberka itp). Zestawowa skrzynia nie jest zła, ale brakowało tam jednak kilku szczególików; skrzynię uzupełniłem również o mechanizm drążka zmiany biegów oraz sam drążek; wymieniłem sprężyny na amortyzatorach; dodałem brakujące przewody hamulcowe, wiązkę kabli biegnącą z prawej strony kokpitu oraz kable zapłonowe silnika; wykonałem od podstaw dźwignię zmiany biegów; zmyłem z elementów zestawowy chrom i pochromowałem je farbą Super Metallic od Mr.Hobby; największym niedomówieniem była osłona trąbek silnika. Tamiya zaproponowała przezroczysty element z natrasowanymi liniami, mającymi imitować siateczkę. Wyrzuciłem to, przygotowałem sobie kopyto, wytłoczyłem na nim siatkę z Abera i pomalowałem; na koniec dodałem wentyle na kołach. Model oczywiście powędruje w niedługim czasie na odpowiednią podstawkę. Równolegle z Lotusem budowałem również Bugatti T35B od Italeri w skali 1/12. Model również jest już ukończony. Obecnie organizuję sobie jakieś lepsze, większe tło i generalnie miejsce do zrobienia zdjęć (w moim przypadku fotografia tak dużych modeli w skali 1/12 jest dość kłopotliwa). A póki co zamieszczam na zachętę kilka zdjęć z budowy Pozdrawiam Edytowane 18 Października przez PiterATS 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 18 Października Share Napisano 18 Października Starszy ładniejszy, choć bez osłon/karoserii. Przy tej skali można się duużo bardziej wykazać i to widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 18 Października Autor Share Napisano 18 Października Masz rację. I gdyby nie ograniczone miejsce na przechowywanie oraz ograniczona tematyka, to bym częściej sięgał po modele w tej skali :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 18 Października Share Napisano 18 Października rewelacyjnie Ci te wyścigówki wychodzą dla tego bugatti to osobny warsztat zakładaj ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 18 Października Autor Share Napisano 18 Października 22 minuty temu, M.A.V. napisał: rewelacyjnie Ci te wyścigówki wychodzą dla tego bugatti to osobny warsztat zakładaj ! Warsztatu nie będzie, bo model jest już od 3 tygodni gotowy, tylko nie mam na razie jak zrobić zadowalających zdjęć. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 27 Października Share Napisano 27 Października Świetne modele. Bugatti wygląda ciekawie. Czy ten zielony kolor Lotusa to przypadkowy czy też celowe nawiązanie do brytyjskiego narodowego koloru samochodów wyścigowych z lat 20-tych i 30-tych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 27 Października Share Napisano 27 Października Lotus prima sort. Przyjemność oglądania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi