Skocz do zawartości

[W] IDF Puma 1/35 AFV Club/Legend

Barthass

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Dłubię sobie to od dłuższego czasu, po chwili przerwy postanowiłem wrócić do tego modelu. Uwielbiam izraelskie przeróbki czołgów na wozy o całkowicie innym przeznaczeniu, w tym przypadku jest to Sho't Cal Dalet (Centurion) przerobiony na saperski wóz torujący. Jak na pojazd saperski przystało robię wersję z wyrzutnią pocisków paliwowo-powietrznych  systemu Carpet  służących do torowania przejść w polu minowym.

aiMNrRn.jpeg

Baza to Centurion z AFV Club, konwersja Legend, wyrzutnia Carpet z Legend, gąsienice QuickTracks, liny Karaya, koła od Merkavy Mk.2 z Takom.

Malowanie prawdopodobnie takie, czyli oznaczenie wozu czarne, emblemat saperów z tyłu na biało.

q1x5rR5.jpeg

Kilka zdjęć z budowy:

baLxaow.jpeg

2HweD7N.jpeg

DKK4R5A.jpeg

9bpGwPm.jpeg

YFNdcQT.jpeg

dEGVJlj.jpeg

QY6TN7T.jpeg

ZCDQpu0.jpeg

SvBTEEk.jpeg

3H0pwZC.jpeg

Edytowane przez Barthass
  • Like 9
  • Thanks 1

to z tego zestawu HobbyBossa ? czy wszystko przerabiane z centuriona ?

bo coś kojarzę że coś podobnego wyszło  :hmmm:

EDIT ------------

sorry dopiero teraz opis zobaczyłem że jest AFV  :glupek:

Edytowane przez M.A.V.

55 minut temu, M.A.V. napisał:

to z tego zestawu HobbyBossa ? czy wszystko przerabiane z centuriona ?

bo coś kojarzę że coś podobnego wyszło  :hmmm:

EDIT ------------

sorry dopiero teraz opis zobaczyłem że jest AFV  :glupek:

Tak, tak AFV, od modeli Hobby Bossa trzymam sie z daleka :) 

Trochę podziałałem po południu i udało mi się wyrzeźbić przednie segmenty bocznych ekranów, zamontuje je jednak podczas malowania, ułatwi mi to późniejsze zdjęcie i  ponowne założenie gąsienic.

9GZrR3m.jpeg

mxLe8qv.jpeg

• Like 2

Odkryłem ostatnio fajny produkt, zamiast męczyć się z fototrawionymi uchwytami do pasów, które doprowadzały mnie do szału nabyłem takie coś, zdecydowanie ułatwia życie :)

zjTChdT.jpeg

OHgrg0j.jpeg

• Like 2

10 godzin temu, Mirek66 napisał:

Ładniusi , detal bajka . A czy coś przegapiłem w sprawie Magacha ? Czy rzeźbi się dalej . 

Dzięki, chwilowo z Magachem przerwa, naszła mnie wena na dokończenie Pumy i nie mogę z tego faktu nie skorzystać  :)

10 godzin temu, makinen napisał:

Znów zaaaajeeeebiiiiscieeeee.

Dzięki! Staram się, pojazdy IDF na podwoziu Centuriona to mój ulubiony temat :)

10 godzin temu, piotrkur napisał:

A gdzie takie cudo zanabyłeś?

Na Mojehobby.pl  są tego chyba ze trzy rodzaje, na zewnątrz, wewnątrz M113 i jeszcze coś, ale już nie pamiętam. Z blaszki to wychodził mi co 3 albo co 4 aż się skończyły  :)

• Like 1

11 godzin temu, Barthass napisał:

Na Mojehobby.pl  są tego chyba ze trzy rodzaje, na zewnątrz, wewnątrz M113 i jeszcze coś, ale już nie pamiętam. Z blaszki to wychodził mi co 3 albo co 4 aż się skończyły 

Niektórym chyba ratujesz życie tą sugestią...

Szukam tego do staruszków z 44, z blaszki słabo mi te uchwyty wychodzą

10 godzin temu, Lipstein napisał:

Niektórym chyba ratujesz życie tą sugestią...

Szukam tego do staruszków z 44, z blaszki słabo mi te uchwyty wychodzą

Myślę, że to bardzo użyteczna pierdoła :) 

19 godzin temu, piotrkur napisał:

I życie staje się prostsze.. 

Z jednej strony sobie ułatwiłem, a z drugiej, no cóż spójrz jak wygląda wyrzutnia do złożenia.  Dopiero jak sobie tak to ułożę to dociera do mnie w co się władowałem :)

Ale nic, dokończę kilka pierdół na samym pojeździe i się za nią biorę. 

0Tdnb42.jpeg

Edytowane przez Barthass
  • Haha 1
  • Confused 1

19 godzin temu, Barthass napisał:

Myślę, że to bardzo użyteczna pierdoła :) 

Z jednej strony sobie ułatwiłem, a z drugiej, no cóż spójrz jak wygląda wyrzutnia do złożenia.  Dopiero jak sobie tak to ułożę to dociera do mnie w co się władowałem :)

Ale nic, dokończę kilka pierdół na samym pojeździe i się za nią biorę. 

Nikt też ci nie obiecał że będzie tanio i lekko, 😁, pociski do tego ... wynalazku są w zestawie? czy tez trzeba dokupić ew. zestawowe użyć.

26 minut temu, bulik58 napisał:

Nikt też ci nie obiecał że będzie tanio i lekko, 😁, pociski do tego ... wynalazku są w zestawie? czy tez trzeba dokupić ew. zestawowe użyć.

Generalnie to są wszystko proste i powtarzalne kształty, to jedno wielkie pudło, przynajmniej tak sobie tłumaczę :)

To jest tylko wyrzutnia, same pociski są dostępne jako osobny zestaw LF1330  (10 pocisków w zestawie i do tego jeden  kontener). Ja zrobię samą wyrzutnię, jakbym jeszcze miał się bawić tymi pociskami to pewnie skończyłbym w kaftanie :)

19480_rd.jpg

Edytowane przez Barthass
  • Haha 3

15 godzin temu, Barthass napisał:

Ja zrobię samą wyrzutnię, jakbym jeszcze miał się bawić tymi pociskami to pewnie skończyłbym w kaftanie :)

Mówisz i masz , Taxi już czeka 😬

Karetka Strona 2 - Paczaizm.pl

Edytowane przez bulik58
  • Haha 2

W ramach odwlekania jak tylko mogę prac nad wyrzutnią zacząłem przyglądać się szczegółowym zdjęciom i dorabiać małe detale, tym razem padło na łańcuszki :)

8IKOiA2.jpeg

6q8DnWC.jpeg

• Like 3

Bardzo sterylnie aż w oczy szczypie , detalizuj jak najwięcej gdyż borykający się z tym tematem nie zawsze mają dostęp do fotek oryginału jak ty .

Podglądam dalej i dopinguję .

Pozdrawiam Mirek .

Dzięki Mirku! Im bardziej sterylnie teraz tym mniej niespodzianek po podkładzie :)

Tymczasem łańcuszkologia skończona, dla urozmaicenia część rygli do zabezpieczania lin sobie wisi. W sumie zostało dosłownie kilka drobnych detali i w najbliższym czasie model idzie pod podkład i biorę się za wyrzutnię. 

I9vTjSi.jpeg

qTGZfgA.jpeg

• Like 2

52 minuty temu, Lipstein napisał:

Jak to wszystko nie pofrunie przy malowaniu, to masz mistrza!

Starałem się to wszystko solidnie przykleić by uniknąć starej zasady, że gdy chcesz coś odkleić to nie chce się ruszyć, a czasem część, którą mocowałeś przez kilka minut przypadkiem odpadnie od samego patrzenia :)