Skocz do zawartości

SU-22 M4 1/48 Kitty Hawk

jacek

Rekomendowane odpowiedzi

54 minuty temu, smialus napisał:

A ten brąz to jaki użyłeś, bo wygląda mi na kolor ochra a taki na pierwszych nie był stosowany.

Mi to ten kolor w ogóle się jakoś nie widzi, skoro to ma być nasz Su-22 :hmmm:

48 minut temu, em napisał:

Chyba 8205 latał z żółtymi w Powidzu?

Latał!

image.png.9c9ce9bc77b30ed3b8b010952e337233.png

2 godziny temu, jacek napisał:

Jeszcze nie wymyśliłem. Tak jak kolega smialus napisał powyżej nie wszystkie maszyny mogły przenosić KKR a ja jeszcze nie wiem które mogły.  Jak ktoś podpowie i żuci numerami to wtedy któryś wybiorę.

Aeroplan specjalny z 2002 podawał, że przystosowano 10 egzemplarzy, ale wymieniał tylko 5: 3407, 3508, 3509, 3710, 3811. Dodatkowo teraz na szybko znalazłem na zdjęciach: 3304, 8205, 8310, 9306.

• Thanks 1

Panowie z kolorami to ja nie dyskutuję. Zapytałem na forum, zapytałem sprzedawcy w modelarskim, zapytałem pilota i kiedyś pytałem mechanika. Każdy mówi co innego. Tak na prawdę w malowaniu panowała nieduża ale jednak swoboda. Jak brakowało farby to mieszali z inną, niby standard był ale puszki z jednej serii potrafiły się różnić odcieniami. Do tego dochodzą wiek egzemplarza, wymieniane części, nasłonecznienie, rodzaj filmu, aparatu itd itp. 
Co do rozkładu plam posiłkuje się schematem a nie wyobraźnią. A obsługa jak prysnęła pistoletem tak zostało i nikt z centymetrem tego nie weryfikował jak my. Dla tego malowanie tej maszyny traktuję troszkę z przymrużeniem oka. Jak robiłem Iskrę BR to także były wątpliwości choć egzemplarz stoi w muzeum i można go obejrzeć ale okazało się że był przemalowywany i dojdź człowieku ładu. 
Wiem, trzeba dążyć do doskonałości i bardzo jestem wdzięczny za podpowiedzi i uwagi lecz nie jest to model wystawowy a kolejny do mojej skromnej kolekcji polskich latadeł. Dla tego czasem odpuszczam i bardziej przywiązuję uwagę do czystości i jakości wykonania a nie 100% zgodności z oryginałem. Mam nadzieje że mnie rozumiecie. 
Czekam na dalsze komentarze bo one najbardziej dopingują do dalszej pracy a tej jeszcze sporo prze de mną.

Kolejny kolor schnie.

IMG_7418.jpeg

2 minuty temu, jacek napisał:

Mam nadzieje że mnie rozumiecie

Jak najbardziej :super:

Ale ten żółty to jednak zmień :mrgreen:

21 minut temu, Grzes napisał:

Jak najbardziej :super:

Ale ten żółty to jednak zmień :mrgreen:

Dzięki za wyrozumiałość. 
A to nie jest żółty 😄 tylko sraczkowaty brąz. Wszystko zależy jak pasa światło i jak mój telefon uzna za stosowne zrobić zdjęcie.

IMG_7419.jpeg

Malowanie 22.jpg

Schemat malowania dla niewiernych 🤪: )

Edytowane przez jacek

Godzinę temu, jacek napisał:

Dzięki za wyrozumiałość. 
A to nie jest żółty 😄 tylko sraczkowaty brąz. Wszystko zależy jak pasa światło i jak mój telefon uzna za stosowne zrobić zdjęcie.

IMG_7419.jpeg

Malowanie 22.jpg

Schemat malowania dla niewiernych 🤪: )

Tylko to jest schemat poremontowy. Ja tobie rozpisalem jakie farby zastosować. Schemat w tym przypadku  masz pilskiej maszyny 😉 ja swojego takimi maluję:

20241217_164456.jpg

Edytowane przez smialus
Zdjecie

9 minut temu, Lunch896tearful napisał:

Jaki numer boczny będzie miała twoja su 22 jeśli można spytać? 

Pewnie jeden z tych podanych wyżej przez kolegów.

16 minut temu, Lunch896tearful napisał:

image.thumb.jpeg.245a0642e2a9cd0fdd42d716cf0d9bdc.jpeg
Schemat z 1995r. To materiał z początków warsztatu z października.

20 minut temu, Wymysl napisał:

Nie wiem, czy ma to dla Ciebie znaczenie, ale malowanie przedremontowe+KKR będzie chyba ahistoryczne.

No niby ma ale już zaczynam się poddawać. Cały dzień siedzę i wącham farby i nie chce mi się już nic zmieniać. Opcja jest taka że jak nie KKR to baniaki ale nie ma do nich belek a na zamówienie następnych nie mam czasu ani budżetu po za tym strasznie mi dał w kość ten model. 
Nie pokochałem go jak poprzednich, nie podoba mi się ale muszę go na półce mieć więc brnę w to od dwóch miesięcy.

5 godzin temu, Lunch896tearful napisał:

3910 z tygryskiem I różowymi skrzydełkami. Jest sporo innych maszyn naprawdę godnych uwagi ze względu na kamuflaż lecz jest słaba dokumentacja.

A właśnie jak swojego będziesz robił to na ogół te w pierwszych malowniach nie miały kaset ASO, mój np nie ma więc sporo roboty odpada. Co do belek podkadlubowych pod baniaki nie wiem czy bym nie miał na zbyciu, a w razie wu to sobie mogę odlać z żywicy. Także pomyśl...

• Like 1

Godzinę temu, smialus napisał:

Tak przeglądam instrukcję to belki pod baniaki masz w zestawie.

19128_2_kit80144_15.jpg

Oczywiście. Tyle że jak dam jedną parę pod baniaki a drugą na  zewnętrznych gondolach  pod SPPU-22 to brakuje dwóch pod wewnętrzne zawieszenia pod skrzydłami. Tam mają wisieć wyrzutnie B-8M. Na środkowych R-60 ale do nich są dedykowane APU-62

Edytowane przez jacek

18 minut temu, smialus napisał:

No to faktycznie dziwne podejście ze strony Kitty, KP dało pod każdą belkę. A co to za dziwny kolor??

To kolory zaproponowane przez Ciebie. Takie dziwne.

IMG_7422.jpeg

• Like 1

To faktycznie coś aparat dziwnie widzi kolor, czy tak faktycznie wygląda? Ale tą ochrę to zamień na C403 bo ten kolor nie pasuje całkowicie do tego malowania. Mi się dzisiaj objawił inny samolot i decyzja padła na 3213 z białym pasem Orlego Szpona 😍

52 minuty temu, smialus napisał:

To faktycznie coś aparat dziwnie widzi kolor, czy tak faktycznie wygląda? Ale tą ochrę to zamień na C403 bo ten kolor nie pasuje całkowicie do tego malowania. Mi się dzisiaj objawił inny samolot i decyzja padła na 3213 z białym pasem Orlego Szpona 😍

Nic już nie będę zmieniał. 
Skoro tak malowali samolot u nas, tak malowali Czesi i tak też pomalowałem ja i wszystkim nam „pasował” to nie widzę powodu żeby coś zmieniać.   To po pierwsze, po drugie to nie jest ochra i jak znajdziesz zdjęcie pojemniczka z C-403 to mi je prześlij bardzo proszę. No chyba że chodziło o H-403?