bulik58 Napisano 10 Listopada Share Napisano 10 Listopada (edytowane) Pod wspólnym tytułem IDF M113 chciałbym dokończyć rozpakowane/poczęte przed ...? laty konie robocze IDF , czyli M113 w wersji Nagmash Mahag / Fitter , Nagmash Pikud Command/Communications , Bardehlas/Zelda Vehicle. Zamierzam wykorzystać stare zestawy f-y Academy , podobne wiekowo zestawy Verlindena do pojazdów ,może figurki , drobnicę Defa , Eduarda oraz produkty forumowych speców odlewnictwa oraz druku czyli duetu Kowalec222/P. Przybulewski , itd.itp . Mam nadzieję tym razem je skończyć, czy wszystkie to czas i życie pokaże. M113 Zelda Academy Nagmash Pikud zestaw DEF-a IDF M113 APC Edytowane Środa o 11:37 przez bulik58 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 11 Listopada Share Napisano 11 Listopada Trudny temat, ale bardzo ciekawy. Modele będą bogato zdobione w srebro i złoto oraz inne szlachetne dodatki. Na M113 to nie jeden doktorat można zrobić. Z przyjemnością będę obserwował cięcie i gięcie w drodze do galerii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 11 Listopada Share Napisano 11 Listopada Zasiadam w pierwszym rzędzie, zwłaszcza, że te karaluchy w wydaniu IDF są jednymi z ciekawszych, bo z każdej strony obwieszone są dodatkowym wyposażeniem, a te konkretne szykują się dodatkowo w wersji deluxe Mam dobre wspomnienia z opancerzeniem z Eduarda, jedynie trzeba tam było dorobić stelaż z przodu, bo według nich pancerz wisiał w powietrzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 11 Listopada Share Napisano 11 Listopada 6 godzin temu, Barthass napisał: Zasiadam w pierwszym rzędzie Przesuń się!Bulik może do kompletu chcesz M730?Bo mam dwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 11 Listopada Share Napisano 11 Listopada 16 minut temu, piotrkur napisał: Przesuń się! 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 11 Listopada Share Napisano 11 Listopada Temat ciekawy. Podglądamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 12 Listopada Autor Share Napisano 12 Listopada 8 godzin temu, piotrkur napisał: Piotrek , święta idą chcesz żeby mi moja zamiast karpia puszkę szprotek w pomidorach dała w wigilię? 8 godzin temu, Barthass napisał: Pan tu nie stał Chwilę człowieka nie ma i już bur...l się robi. zaczynam od Fittera, wzorcem będzie pojazd z poniższej fotki lecz nie będzie to 100% kopia . Dorobiłem już ten żółto czerwono czarny podest i tu pierwsze pytanie, częstym można zobaczyć na zdjęciach dokręcony/spawany fragment blachy w prawym górnym rogu. W jakim celu montują ten kawałek blachy Kolejne pytanie dotyczy bocznego numeru ,,19,, większość Fitterów nosi podobny numer , czyżby oznaczano w ten sposób pojazdy z dźwigiem? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 12 Listopada Share Napisano 12 Listopada W dniu 11.11.2024 o 09:27, Barthass napisał: Zasiadam w pierwszym rzędzie 21 godzin temu, piotrkur napisał: Przesuń się! jakoś tak mi się skojarzyło 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 12 Listopada Share Napisano 12 Listopada 17 godzin temu, bulik58 napisał: W jakim celu montują ten kawałek blachy Ten podest służy jako stół warsztatowy, może coś mocują do tego, jakieś narzędzie i blacha zapobiega rozwaleniu się tych drewnianych desek. 17 godzin temu, bulik58 napisał: Kolejne pytanie dotyczy bocznego numeru ,,19,, większość Fitterów nosi podobny numer , czyżby oznaczano w ten sposób pojazdy z dźwigiem? Myślę, że tak właśnie jest, zauważ, że Chatapy bez dźwigu są zawsze oznaczone cyfrą "9". 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 12 Listopada Share Napisano 12 Listopada a ta blacha to nie będzie uchwyt do imadła ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 12 Listopada Share Napisano 12 Listopada 3 minuty temu, Bartosz Ciesielski napisał: a ta blacha to nie będzie uchwyt do imadła ? O to to właśnie mi pierwsze na myśl przyszło 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 12 Listopada Share Napisano 12 Listopada 14 minut temu, Barthass napisał: O to to właśnie mi pierwsze na myśl przyszło bo tak logicznie myśląc ta blacha wypada w miejscu gdzie będzie krawędź stołu. Więc wygląda że mocuje się tam imadło. Szkoda że nie ma fotek jak jest rozłożony 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 12 Listopada Share Napisano 12 Listopada (edytowane) 18 minut temu, Bartosz Ciesielski napisał: Szkoda że nie ma fotek jak jest rozłożony Fotka się znajdzie, tylko na stole coś pusto a i załoga niemiła Poszukam dalej, może coś więcej znajdę na dysku. Edytowane 12 Listopada przez Barthass 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 12 Listopada Autor Share Napisano 12 Listopada 5 godzin temu, Barthass napisał: ten podest służy jako stół warsztatowy, może coś mocują do tego, jakieś narzędzie i blacha zapobiega rozwaleniu się tych drewnianych desek. Myślę, że tak właśnie jest, zauważ, że Chatapy bez dźwigu są zawsze oznaczone cyfrą "9 Obstawiałem że to podest do pracy np. przy silniku , tym bardziej że na mojej jak i twoich fotkach ten podest jest zawsze pusty, tą dziewiątkę też zauważyłem na wielu pojazdach . 4 godziny temu, Bartosz Ciesielski napisał: bo tak logicznie myśląc ta blacha wypada w miejscu gdzie będzie krawędź stołu. Więc wygląda że mocuje się tam imadło. Szkoda że nie ma fotek jak jest rozłożony dzięki Bartek , na to bym nie wpadł 4 godziny temu, Barthass napisał: Fotka się znajdzie, tylko na stole coś pusto a i załoga niemiła Poszukam dalej, może coś więcej znajdę na dysku. Ten nie miły załogant pokazuje czego używa zamiast chusteczki do nosa.. Wracając do modelu i konwersji - w obu przypadkach widać iż są to wypusty z sprzed lat .. wielu , ciągle coś trzeba poprawiać , uzupełniać, Dodatkowo pracę utrudnili sami Izraelczycy , Fittery często różnią się miedzy sobą, wiele z nich to połączenie warsztatowych Chatapów z Fitterem. Nie znam 113 z Dragona ale porównywałem z modelem AFV i tam też można znaleźć podobne błędy co w Academy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 13 Listopada Share Napisano 13 Listopada (edytowane) 6 godzin temu, bulik58 napisał: Obstawiałem że to podest do pracy np. przy silniku , tym bardziej że na mojej jak i twoich fotkach ten podest jest zawsze pusty, tą dziewiątkę też zauważyłem na wielu pojazdach . Kiedyś Mass tłumaczył, że to właśnie stół warsztatowy, występuje tylko na pojazdach serwisowych, na innych wersjach M113 w IDF tej modyfikacji nie ma, co by tylko potwierdzalo tą wersję, bo czemu tu jest a tam nie Podejrzewam, że w książce Massa na pewno będą lepsze zdjęcia. Jak ja dostanę to na pewno podzielę się informacjami Edytowane 13 Listopada przez Barthass Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 13 Listopada Share Napisano 13 Listopada 34 minuty temu, Barthass napisał: Podejrzewam, że w książce Massa na pewno będą lepsze zdjęcia. O jakiej książce mówisz?Tutaj nie znalazłem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 13 Listopada Share Napisano 13 Listopada @bulik58- czekam i patrzę z nadzieją na radosne widoki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 13 Listopada Autor Share Napisano 13 Listopada (edytowane) 2 godziny temu, makinen napisał: @bulik58- czekam i patrzę z nadzieją na radosne widoki. Czyżbyś nie wierzył iż powstaną ? Dzisiaj rano w piekarni czekałem w kolejce i miałem nadzieję iż ulubionego pieczywa nie zabraknie, i się doczekałem. Wiara podobno czyni cuda . Jak pisałem poprzednio praca wre , efekty są jakie są ale nie ma co się załamywać. Edytowane 13 Listopada przez bulik58 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 13 Listopada Share Napisano 13 Listopada Wiarę mam, nadzieje tez :-)). Miło coś zobaczyć spod Twojej ręki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 13 Listopada Share Napisano 13 Listopada 7 godzin temu, piotrkur napisał: O jakiej książce mówisz?Tutaj nie znalazłem.. Własnie o tej, łee to lipa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano Poniedziałek o 07:35 Autor Share Napisano Poniedziałek o 07:35 Po krótkiej przerwie wracam do tematu - szukam zdjęć ukazujących szczegóły montażu małego reflektorka montowanego w przedniej części kadłuba M113, przed włazem kierowcy. Jest on ruchomy na co wskazuje uchwyt poniżej samego reflektorka , na fotkach które posiadam widać iż był montowany na różnych uchwytach . Drugie pytanie dotyczy koloru butli przewożonych z tyłu pojazdów , wiadomo iz jedna to tlen druga gaz . Można spotkać się z różnymi kolorami zielone, żólte ,czarne i niebieskie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano Wtorek o 20:49 Autor Share Napisano Wtorek o 20:49 (edytowane) Tak na razie wygląda Fitter, jak wspominałem prędzej oba zestawy wymagają dodatkowej pracy . Doszły: dodatkowe burty, nowy kosz z tyłu pojazdu na kanistry , przerobiony wieszak na dodatkowe traki, kontener na skrzynki z boku itp. Część detali przyklejona na taśmie klejącej. Teraz czas na drugą stronę , potem dach i ... W między czasie dołączy kolejna tym razem w wersji Command na tym zdjęciu widać dodatkową burtę , różne zawieszenie kontenera na skrzynki Download Edytowane Wtorek o 22:09 przez bulik58 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano Wtorek o 21:29 Share Napisano Wtorek o 21:29 Dzieje się Niezła rzeźba się zapowiada. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano Wtorek o 21:51 Share Napisano Wtorek o 21:51 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi