odsb Napisano 12 Listopada Share Napisano 12 Listopada (edytowane) Ze cztery lata temu kupiłem sobie duży pakiet waloryzacyjny do HMS Kenta od Infini. Coś tam wtedy poskładałem, ale projekt umarł. Odkopałem go ostatnio i po wyciągnięciu blaszek okazało się, że są całe w odbiciach moich paluchów (odbicia linii papilarnych są wyraźnie ciemniejsze). Próbowałem to zmyć izopropanolem, white spiritem, wodą z płynem, płynem do czyszczenia aero od gunze, ale nic nie chce tych moich paluchów ruszyć. Wygląda to jakby na blaszkach zrobiła się ekstra patyna w miejscach gdzie dotykałem. Chodzi mi jeszcze po głowie użycie takiego specyfiku Brasso do czyszczenia mosiądzu - czyszczę tym stare okucia typu klamki, ale to robi straszny syf jak rozpuszcza patynę i nie wiem, czy nie zostawi jakiegoś nalotu. A może po prostu olać, posmarować podkładem do PE i liczyć, że farby (gunze rozpuszczalnikowe) to wyżrą, albo przynajmniej nie zrobi to na nich wrażenia? Z góry dzięki za wszystkie wskazówki. Edytowane 12 Listopada przez odsb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 13 Listopada Share Napisano 13 Listopada A po co czyścić tę patynę jeśli i tak element będzie malowany? Nie sądzę, żeby grubość tej warstwy uwidaczniała ja pod farbą, czy podkładem. Ale zawsze możesz sprawdzić. Co więcej, wg. mojego doświadczenia, farby nawet lepiej trzymają się takich spatynowanych miejsc niż czystego, gładkiego metalu. Patyna to nie tłuszcz, czy inny słabo trzymający się nalot, tylko bardzo trwała warstwa tlenków lub innych związków. Na pewno nie rozpuści jej żaden typowy rozpuszczalnik, ale jeśli nie używać płynów do czyszczenia, można ją zawsze zeszlifować drobnym papierem. Tylko znowu wracamy do pytania: po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
odsb Napisano 13 Listopada Autor Share Napisano 13 Listopada No właśnie tego się boję, że albo będzie to widać po pomalowaniu, albo będzie tam farba odlazic. W załączeniu jak to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 13 Listopada Share Napisano 13 Listopada Odtłuść izopropanolem albo innym specyfikiem i resztę farba i podkład załatwi.Nic nie będzie widać.Tak reaguje kwas, tłuszcz na dłoniach na tych blaszkach.Ty się nie boj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 14 Listopada Share Napisano 14 Listopada Niczym nie myj tylko wez pedzel z wlokna szklanego i przepoleruj nim te blaszki. Cala patyna i wszystko co sie utlenilo zejdzie bez problemu i będą się błyszczeć po tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_1981 Napisano Piątek o 09:58 Share Napisano Piątek o 09:58 Czyszczenie mechaniczne może spowodować uszkodzenie delikatnych detali. Proponuję chemiczne. Woda ciepła z sokiem z cytryny lub kwaskiem lub ocet albo ketchup (zawiera ocet) + szczoteczka do zębów miękka i na czymś płaskim przeczyścić. Potem wodą umyć i wysuszyć. W ostateczności są środki profesjonalne do czyszczenia odcisków palców z blach perkusyjnych np https://allegro.pl/oferta/dunlop-formula-65-cymbal-polish-cleaner-6434-preparat-do-talerzy-perkusyjny-16769135209 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano Sobota o 21:04 Share Napisano Sobota o 21:04 W dniu 15.11.2024 o 10:58, Michal_1981 napisał: Czyszczenie mechaniczne może spowodować uszkodzenie delikatnych detali. Proponuję chemiczne. Woda ciepła z sokiem z cytryny lub kwaskiem lub ocet albo ketchup (zawiera ocet) + szczoteczka do zębów miękka i na czymś płaskim przeczyścić. Potem wodą umyć i wysuszyć. W ostateczności są środki profesjonalne do czyszczenia odcisków palców z blach perkusyjnych np https://allegro.pl/oferta/dunlop-formula-65-cymbal-polish-cleaner-6434-preparat-do-talerzy-perkusyjny-16769135209 Pędzel sprawdzony przez wielu w praktyce - najbardziej skuteczne. Dodatkowo to warto tez takim pędzlem przejechać detale przed lutowaniem - lepiej się lut trzyma, łatwiej mocną ale cieńką spoinę uzyskać. Ten pędzel stanowi mniejsze zagrożenie dla detali szczoteczka do zębów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi