Skocz do zawartości

M4A3 Sherman 75mm late, M4 Sherman (Tamiya), M4 Sherman US Marines (Italeri) 1:35, warsztat zbiorczy

Lipstein

Rekomendowane odpowiedzi

Tak wyszło; pasuje mi to do zdjęć prawdziwych pojazdów i wiem, że wygląda jak z zabawki.

IMG_8676.JPG

IMG_8677.JPG

Heh , he

Myślałem, że darowałeś sobie ten brezent .Nie wyszło najgożej. Trochę przy lufie to słabo wygląda. Na jarzmie jest ładnie.

Spróbuj może coś tam dodać (nawinąć nieco wokól lufy) bo nawet widzę tam chyba dziurę.

Napisano (edytowane)

IMG_8687.JPG

IMG_8688.JPG

IMG_8689.JPG

cała trójka ma też gąsienice

IMG_8690.JPG

Edytowane przez Lipstein
  • Like 2

Napisano (edytowane)

Brnę dalej: M4 dostał część kalek ze Star Decals. 

Łeb mnie boli z emocji, czy w końcu się ułożą, dwie pękły po nałożeniu na model, ogólnie dość stresująca sprawa.

Któryś z płynów zeżarł lakier bezbarwny i trochę farby bazowej na prawej osłonie przekładni (oba to akrylowa Tamiya). Układam na Micro set i Tamiya Extra Strong - może dam rade...

Także tak:

IMG_8692.JPG

IMG_8691.JPG

IMG_8695.JPG

IMG_8693.JPG

IMG_8694.JPG

Edytowane przez Lipstein

Na razie jest ok. Kupiłem je bo robię konkretny pojazd z konkretnego okresu i nie chciałem się bawić z szukaniem kalek ze starych zestawów lub co gorsza szukać drukarza...

Napisano (edytowane)

Na arkuszu kalek zostały napisy układające się we frazę "front stack", 'rear stack" - jak przypuszczam chodzi o napisy na tych kominkach nad wylotem spalin i nad wlotem powietrza, jak myślicie, gdzie je umieścić?

Edytowane przez Lipstein

Napisano (edytowane)

Tak to wygląda: 

IMG_8699.JPG

IMG_8700.JPG

IMG_8701.JPG

Najdziwniejsze jest to wrażenie, jakby druk był przesunięty i na dolnych krawędziach kolor druku jest wyraźnie bledszy.

Edytowane przez Lipstein

Napisano (edytowane)

Koledzy, aby skończyć pozostałe dwa modele potrzebne mi zdjęcia: M4A3 75 mm z czasu Operacji Cobra i M4A3 105mm z Ardenów.

Mam jedynie kalki gwiazd 20" na jeden pojazd, potrzebne mi oznaki dywizji i mniejszych jednostek (te trójkąciki baaardzo pożądane).

Kompletuję kalkomanie, kto może niech pomoże...

Edytowane przez Lipstein

• 2 weeks later...
Napisano (edytowane)

Gwiazdy na wieżach były zamalowywane w czasie niektórych operacji i tako głosi napis na instrukcji nakładania kalek na M4:  

IMG_8703.JPG

IMG_8704.JPG

Jakby kto miał jakieś pozostałości z zestawy Tamiya nr 35251 byłbym wdzięczny: chodzi o numery "58", numery rejestracyjne i oba trójkąty czyli pierwsza wersja malowania z instrukcji do tego modelu.

Edytowane przez Lipstein

• 2 weeks later...
Napisano (edytowane)

Co do kalek, zużyłem już wszelkie posiadane i nadające się jeszcze do nałożenia kalki, jakie mogłyby się przydać na te modele.

Dwa arkusze gwiazd z Techmodu chyba musze wywalić, bo ich nakładanie grozi rozpadnięciem się kalki.

Zestaw Star Decals "35-989 US 66th Armored Regiment in Normandy. M4 Sherman" na M4 wykorzystany w całości i po drugiej warstwie lakieru bezbarwnego chyba nie wygląda to najgorzej. 

Na M4A3 75mm znalazłem trochę starych kalek, poza numerem rejestracyjnym S/N 

Na M4A3 105mm mam jedynie duże gwiazdy i Bridge Plate.

Z całkiem innego zestawu mam kalki generyczne i z nich mógłbym próbować skleić brakujące oznaczenia dużej i mniejszej jednostki oraz numer pojazdu w kompanii i brakujące S/N na 75tkę i 105tkę, ale jak znam życie przy układaniu ich w linii prędzej rozwalę oba modele, ponadto wysokość cyfr jest różna, a mam jedynie jednakowej wysokości.

Star Decals ma taki zestaw: 35-C1047 Battle of the Bulge. 6th Armored Division Shermans, jest tam 105tka w schemacie oznaczeń "A" czyli 6 Armia 15 Batalion Czołgów kompania A (z białym kwadracikiem) i numerem bocznym na kadłubie 15 lub 16 - potrzebne mi ta 15 lub 16, o ile to prawidłowe oznaczenie, bo znalazłem taką stronę https://www.6tharmoreddivision.com/article/vehicle-markings-of-the-6th-armored-division .

Jest tam kilkanaście zdjęć pojazdów z dużymi numerami pojazdów w danej kompanii; zdjęcia niekiedy niewyraźne, ale czasem podpis wyjaśnia wszystko, jest też taka informacja: "...każda kompania miała jeden Howitzer Sherman (czyli z działem 105mm - dop. mój), z wyjątkiem kompanii HQ, która miała 3, a Howitzer Sherman używały ostatniego numeru w serii" czyli napis na boku kadłuba wedle tych wytycznych to powinno być 17, 18 lub 19 - oczywiście w kompanii "HQ", sztabowej...

Biały kwadrat to 15. batalion czołgów i to chyba jedyny pewnik, a jego wymiar to prawdopodobnie 10mmx10mm

Edytowane przez Lipstein

• Lipstein changed the title to M4A3 Sherman 75mm late, M4 Sherman (Tamiya), M4 Sherman US Marines (Italeri) 1:35, warsztat zbiorczy
W dniu 17.02.2025 o 18:03, Lipstein napisał:

Aż mi się nie chce wierzyć, że jak wpiszę w google frazę "Bostik 1262", to wyskakują wyniki odnoszące się do nowszych czasów. Jaki kolor mogła mieć ta pasta w latach 40-tych?

- tego nadal nie ustaliłem, podobnie jak koloru smaru azbestowego, którym uszczelniano połączenie osłony transmisji z kadłubem (gdzie te śruby w poziomie), ale taśma do uszczelniania dostarczana w zestawie z uszczelkami, "kominkami" etc. miała długość 60 stóp i kolor OD - tak głosi manual z linku, który sam wkleiłem. Nie znalazłem na to potwierdzającego zdjęcia, ale taśmą tą oklejano chyba np. połączenia płyt nad silnikiem z kadłubem czy kominki na łączeniu elementów po obwodzie (wersja bez kratek oczywiście) czyli proste odcinki kilkudziesięciocentymetrowej długości - jak myślicie, ta teoria ma potwierdzenie w praktyce? Na fotce M4A1

m4a1psc_11.jpg