Skocz do zawartości

M4A3 Sherman 75mm late, M4 Sherman (Tamiya), M4 Sherman US Marines (Italeri) 1:35

Lipstein

Rekomendowane odpowiedzi

M4 - osłonę działa pomalowałem szpachlówką akrylową, aby nieco złagodzić fałdy materiału:

IMG_8558.JPG

IMG_8559.JPG

IMG_8560.JPG

M4A3 (105) - doklejanie, szpachlowanie, szlifowanie:

IMG_8556.JPG

IMG_8557.JPG

Edytowane przez Lipstein
  • Like 1

Sam nie wiem, co z tym dopancerzeniem zrobić, czy jego krawędź nie jest za wysoko w modelu w stosunku do rzeczywistego pojazdu?

Na przedostatnim zdjęciu widać jakby "dospawkę" - taką zrobię, nie chce mi się tego odrywac i naklejać jeszcze raz.

Zauważyłem też jeszcze dwa drobiazgi, otwór - odwodnienie pod osłoną wentylatora i dospawaną płytkę osłaniającą dwa otwory odwodnienia kołnierza przeciwrykoszetowego w tylnej części.

Dzięki, Kolego!

Edytowane przez Lipstein

mam zamiar wymienić też wózki zawieszenia, z modelu Academy zostały mi takie, na których są oznaczenia produkcyjne z odlewni

IMG_8561.JPG

M4A3 (105). Tyle na dzisiaj: trzeba było zalać Surfacerem delikatną szparę po wklejeniu hipsu; jak wyschnie pomaluje wieże na kolor bazowy i zobaczymy, jak to wygląda.

IMG_8564.JPG

IMG_8565.JPG

• Like 1

• 2 weeks later...

Porównanie kolorów wszystkich 3 wież: XF 62 Olive Drab mieszane w różnych proporcjach z Buff, żóltym i dark yellow

IMG_8587.JPG

IMG_8588.JPG

A pokrowiec na armatę wygląda tak:

IMG_8591.JPG

Edytowane przez Lipstein

1 godzinę temu, Lipstein napisał:

Porównanie kolorów wszystkich 3 wież: XF 62 Olive Drab mieszane w różnych proporcjach z Buff, żóltym i dark yellow

IMG_8587.JPG

IMG_8588.JPG

A pokrowiec na armatę wygląda tak:

IMG_8591.JPG

Z dopancerzeniem wieży dobra robota. 

Edytowane przez Albatros

Dzięki za doping.

M4A3 (105)

Sherman Minutia głosi, że "Chrysler Corporation był jedynym producentem Shermanów z armatą 105 mm. Wyprodukował 800 Shermanów M4(105) z VVSS (...). Produkcja rozpoczęła się w lutym 1944 r. i zakończyła w marcu 1945 r.  Zamówienie produkcyjne T-9368/1 : 300 sztuk M4A3(105) z VVSS wyprodukowano : Numer seryjny 56621/USA 30103303 do S/N 56920/USA 30103602...".

Wypada zatem zmienić koła napędowe na te fantazyjne, Chrysler-owskie, a ze złomu akurat para mi została, więc przeszczepiam też osłonę przekładni i kółka.

Na razie chyba stop z resztą prac: czekam na zamówione osłony reflektorów i klaksonu, muszę znaleźć kalki z pasującymi numerami seryjnymi; muszę też ustalić, która jednostka/dywizja US Army miała od grudnia 1944 roku na stanie te czołgi i używała ich wtedy przeciwko Niemcom w czasie bitwy w Ardenach, wtedy uda mi się ustalić bumper code

IMG_8592.JPG

Edytowane przez Lipstein
  • Like 1