Skocz do zawartości

Aerograf do modeli 1/48 . Trzy typy

Sn1per

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, chce zakupić aerograf którego będe używał do malowania modeli samolotow w skali 1/48

wytypowałem sobie trzy modele, które biorę pod uwagę. wiem, że nie ma co ich porownywac jesli chodzi o jakość, podzial jest badziej ze wzgledu na cene i funcjonalność i zastanawiam sie co wybrać jako początkujacy modelarz.

FA-180X [180zł]- najtańszy wybór bez dodatków/akcesoriów dysza 0.2 

FA-186XK [300zł] - zestaw z różnymi zbiorniczkami i dyszami. pomyślałem ze wymienność dysz mogła by mi sie przydać podczas malowania dużych powierzchni, a zmiana na 0.2 malowanie mniejszych elementów i malowania precyzyjnego. dysze 02, 03 i 0,5

Procon PS-289 [420zł - amazon.co.jp] - model często polecany na wielu grupach, dysza 0.3

Fine-art mają pewnie wielu zwolenników wśród początkujacych modelarzy, cenna startowa za aerograf jest dość niska .

5 godzin temu, Sn1per napisał:

FA-186XK [300zł] - zestaw z różnymi zbiorniczkami i dyszami. pomyślałem ze wymienność dysz mogła by mi sie przydać podczas malowania dużych powierzchni, a zmiana na 0.2 malowanie mniejszych elementów i malowania precyzyjnego. dysze 02, 03 i 0,5

Skala budowanych modeli ma tu małe lub żadne znaczenie. Potrzeba malowania większych powierzchni (czy też w ogóle powierzchniowego malowania) istnieje w każdej skali. Potrzeba malowania detali (lub generalnie precyzyjnego malowania) tak samo. W modelu 1/32 będzie nawet więcej detali do pomalowania niż w 1/144.

Rozmiar dyszy to trochę mit. Oczywiście dysza 0.4 czy 0.5 wypchnie więcej farby w tym samym czasie niż 0.3 (przy dużym otwarciu) więc może być wygodniejsza przy jednolitym pokrywaniu większych powierzchni, szczególnie podkładem. Ale nie jest konieczna. Jak już, to sa dedykowane aerografy z dyszą fan do podkładowania. A do precyzyjnego malowania, wybór dyszy 0.3 czy 0.2 ma niewielkie znaczenie. Główny czynnik to precyzja samego aerografu. Jego wykonanie, wygoda prowadzenia, powtarzalność plamki itd.

Mój podstawowy, precyzyjny aerograf ma dyszę 0.18 (nominalnie). Używam go również do większych powierzchni, bo nie maluję jednolicie, a chcę mieć większą kontrolę nad plamką. Przesiadam się na 0.3 kiedy podkładuję, lub maluję metalizerem. Głównie ze względu na wielkość zbiornika.

Z wymienionych, to oczywiścieProcon.

Edytowane przez HKK
  • Like 2