miqs Napisano 4 Lipca 2008 Share Napisano 4 Lipca 2008 Najlepiej w takich przypadkach mieć porządną szpachlę gotową np. Tamiya i szpachel Novol, którą miesza się z utwardzaczem. 250ml kosztuje 9 zł, a jest wyśmienita. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SmokHaosu Napisano 4 Lipca 2008 Share Napisano 4 Lipca 2008 Czy Twoim zdaniem model w którym zostanie użyta nawet w minimalnym stopniu szpachla wamodu jest byle jaki tylko dlatego? To chyba trochę nie tak dział... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 4 Lipca 2008 Share Napisano 4 Lipca 2008 Okeeeeeejjjjj... mieszać w tubie... dzięki za radę... W takim razie Wamod ma fajne podejście do klienta, wcisnąć mu wyżeracz plastyku i wmawiać, że to ma być do wypełniania ubytków, ale coś mi się wydaje, że nie brał pod uwagę, że jego produkt może powodować ubytki.......................... A może to wina g.....o modelu Twojego kolegi a nie szpachlówki Wamodu? Ja jej używam ( co prawda krótko ), ale jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło, żeby wamod coś wypalił, wystarczy go dokładnie wymieszać jak ktoś już napisał. Z drugiej zaś strony jeżeli coś kosztuje 4 PLN, a co innego 15PLN, to musi coś w tym być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 4 Lipca 2008 Share Napisano 4 Lipca 2008 Z drugiej zaś strony jeżeli coś kosztuje 4 PLN, a co innego 15PLN, to musi coś w tym być. I jest! Uwierz mi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 4 Lipca 2008 Share Napisano 4 Lipca 2008 (edytowane) Mały suplement do 'debaty szpachlówkowej' Ponieważ resztka mojej zielonej Squadronowskiej szpachlówki dożyła swoich dni (czytaj - stwardniała na amen) dzisiaj poszedłem do sklepu Padrebooks i nabyłem analogiczny produkt Tamiyi. Znałem z wcześniejszych doświadczeń Tamiya Putty Basic, tą srebrnoszarą i dosyć gęstą, o konsystencji pasty (jak to szpachlówka). Tym razem, dla odmiany, pokusiłem sie o White Putty, myśląc, że to jest to samo tylko w kolorze białym (tak jak w przypadku Squadrona). Jakież było moje zdziwienie, gdy otworzyłem ją w domu ! Jest zdecydowanie rzadsza, konsystencja gęstego płynu. Dzięki temu świetnie penetruje nawet drobne zagłębienie i otwory . I schnie bardzo szybko. Za to makabrycznie śmierdzi ;) . W każdym razie mogę ją polecić z czystym sumieniem bo właśnie ją przetestowałem. ps.: mały apdejt. Czas schnięcia, takiego 'na amen' to ok. 2 godziny!!!!!!!!!! Edytowane 5 Lipca 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomson9 Napisano 4 Lipca 2008 Share Napisano 4 Lipca 2008 Ja używam szpachlówki humbrola i jest dość dobra oraz efektywna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bilonzo Napisano 5 Lipca 2008 Share Napisano 5 Lipca 2008 A wiecie może jak się spisuje ta szpachla?. KLIK Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 5 Lipca 2008 Share Napisano 5 Lipca 2008 A wiecie może jak się spisuje ta szpachla?. KLIK Pozdrawiam To coś w stylu Humbrola. Nie jest zła. Oczywiście dopóki się nie 'zeschnie' , ale tak jest z każdą szpachlówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 14 Lipca 2008 Share Napisano 14 Lipca 2008 Uzywam szpachli Wamodu i wydaje mi sie, ze jest ok. Ale uzywalem tez kleju wamodu i tez mi sie wydawalo, ze jest ok. Wydawalo mi sie dopoki nie zmienilem na klej TAMIYA EXTRA THIN. Poprostu rewelacja. Wniosek: Czas na zmiane szpachlowki Ps. Ostatnio otworzylem nowa szpachlowke Wamodu. Polowa tubki sie wylala jakas taka woda, a dopiero potem cos czym mozna szpachlowac. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bilonzo Napisano 14 Lipca 2008 Share Napisano 14 Lipca 2008 A wiecie może jak się spisuje ta szpachla?. KLIK Pozdrawiam To coś w stylu Humbrola. Nie jest zła. Oczywiście dopóki się nie 'zeschnie' , ale tak jest z każdą szpachlówką. Dzięki wielkie Kolego, to chciałem wiedzieć Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUGER_MAN Napisano 14 Lipca 2008 Share Napisano 14 Lipca 2008 Bo te szpachle wamodu , są strasznie rozwarstwione , najpierw to ja to cuś mieszałem , ale ciężko nową tubke tak wymieszać bez strat . Szpachla italeri ? hmm , 1 szpachla jakiej używałem , i mam jeszcze ciutke jej w tubce , bo jak kupiłem tamiye to odrazu zmieniłem zdanie ;d . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 22 Lipca 2008 Share Napisano 22 Lipca 2008 A mam pytanko: Jak szybko "scinaja" sie inne szpachle? Tzn te lepsze, jak pisalem ja uzywalem tylko wamodu. I jak klade cienka farstwe to on "scina" sie bardzo szybko. "Scinanie" - czyli proces po ktorym, nie mozna juz ladnie rozprowadzac szpachli, poniewaz robia sie dolki, grudki i szpachla poprostu sie ciagnie na wskutek czego nie mozna uzyskac plaskiej powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ironkamil Napisano 23 Lipca 2008 Share Napisano 23 Lipca 2008 Ja mam takie doświadczenia z szpachlą gunze "white putty", bez rozcieńczalnika, jest już w fazie "ścięcia"?! no nie najlepiej się ją nakłada, po rozcieńczeniu, trzeba dosyć długo czekać (czasem nawet 2 dni) aż ostatecznie stwardnieje i poddaje się obróbce szlifierskiej (po 12 godzinach jest jeszcze "gumiasta", nawet ten efekt utrzymuje się do 1 dnia od nałożenia szpachlówki, i nie jest to zależne od ilości użytego rozcieńczalnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 1 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2008 Avi wspominąłeś o Squadronie http://www.wcm.com.pl/index.php?action=show&id=8217 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 1 Sierpnia 2008 Share Napisano 1 Sierpnia 2008 Avi wspominąłeś o Squadronie http://www.wcm.com.pl/index.php?action=show&id=8217 Tak, to jest właśnie Green Putty produkcji Squadrona . Choć mówiąc szczerze, odkąd ostatnio kupiłem białę szpachlówkę Tamiyi, nie użyłem ani razu tego Squadrona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 1 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2008 Avi ja jużmam na liście Tamiyę i czeka na zamówienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Avi Napisano 1 Sierpnia 2008 Share Napisano 1 Sierpnia 2008 Avi ja jużmam na liście Tamiyę i czeka na zamówienie Białą Tamiyę (Tamiya White Putty) ? Bo ta srebrna, standardowa, to inna jest nieco, o wiele gęstsza Lepsza biała - szybciej schnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej_1988 Napisano 19 Sierpnia 2008 Share Napisano 19 Sierpnia 2008 Uzywał ktoś tej szpachli?? Chciałem wiedziec po jakim czasie jest wystarczająco sucha i twarda do malowania?? Wogóle czym najlepiej rozprowadzac szpachle?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toff Napisano 19 Sierpnia 2008 Share Napisano 19 Sierpnia 2008 czym najlepiej rozprowadzac szpachle Nożykiem, patyczkiem od lodów, wykałaczką, itp. - każdy nakłada tym czym mu wygodniej - popróbuj, zobacz. I nie musisz stawiać dwóch znaków zapytania, to nie gadu-gadu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 19 Sierpnia 2008 Share Napisano 19 Sierpnia 2008 ja np. używam metalowy pilniczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzemoch Napisano 19 Sierpnia 2008 Share Napisano 19 Sierpnia 2008 Najlepiej szpachle się rozkłada według mnie skalpem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUGER_MAN Napisano 19 Sierpnia 2008 Share Napisano 19 Sierpnia 2008 Mi najlepiej wykałaczką rozciętą na pół ( wzdłuż ) . A czy putty nie znaczy szpachla ? zapewne chodziło Ci o produkcje italeri . Dosyć dobra szpachla , ale lepiej dołożyć te 3zł i kupić tamiye Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 19 Sierpnia 2008 Share Napisano 19 Sierpnia 2008 ja używam wamodu (wiem zaraz będą krzyczeć) ale dla mnie to nawet jest fajna i tania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szwendacz Napisano 19 Sierpnia 2008 Share Napisano 19 Sierpnia 2008 Ja używam Italeri jako moją pierwszą szpachlę i przyznam że dosyć dobra. Kupiłem bo w modelarskim innej nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUGER_MAN Napisano 19 Sierpnia 2008 Share Napisano 19 Sierpnia 2008 Ja używam Italeri jako moją pierwszą szpachlę i przyznam że dosyć dobra. Kupiłem bo w modelarskim innej nie było. Zupełnie tak jak ja , 1 szpachla w modelarskim , italeri była tylko na stole , z tym ze Pan sprzedawca jej używał , i odkupiłem ją od niego bo innej nie było :P . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi