Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Drodzy Państwo - zastanawiam się coby tu jeszcze dodać, zmienić ... Dodam, że jest to mój 3ci model, pierwszy z brudzingiem ... Jutro chcę dodać błoto ale nie wiem jak ... z mąki pewnie. Teraźniejsze efekty są zrobione gąbką i akrylami - maluję Pactrami.

cienzaruffkaaf9.jpg

Proszę was o pomoc - doradźcie co i jak jeszcze można dodać - nie mam aerografu jakby coś.

Napisano

Nie chce się czepiać, ale czy oprócz kół, plandeki i tych "plam" to on jest pomalowany?

Napisano

A możesz pokazać wzór tego malowania z Normandii? Jak dla mnie jest to pomazanie modelu, a nie malowanie.

Napisano (edytowane)

Nie patrz na tez obrazki, one często przekłamują i producenci dają takie kolory jakich nie było, nie będę teraz szukał, ale wątpię aby używano koloru DAK w 1944 r. Sorry, ale on wygląda jak by go dziecko dorwało i pomazało plakatówkami.

Edytowane przez Gość
Napisano

Dobrze zepsuty model,najlepiej zmyć to wszystko z niego,coś Ty z bagna go wyciągnąłeś?Rozumiem,że to dopiero trzeci model,ale fatalnie to wygląda,pomaluj najpierw calego,zrób go na czysto,jak sobie z tym poradzisz,to dopiero zacznij eksperymenty z brudzeniem.Za wysoko startujesz zaczynając swą przygodę z modelarstwem.Pozdrawiam!

Napisano

to na jakie kolory pomalowac? plandeka zielona a reszta ? dowolny?np szary jakis ? bo powiedzmy ze nie daze do tego zeby kazdy model był super realistyczny ... wiec ? zmyje , a potem ? byl czysty to za grzczny ... fakt, za dużo kombinuję na dzień doobry ... Więc co Proponujecie ?

Napisano

www.google.pl i poczytaj jak się brudzi, ja nie mówię, że potrafię jeszcze malować, ale chociaż staram się pomalować tak jak to robiono w realu.

2-copie-3.jpg

opel2large.jpg

szukaj dalej

Napisano

Po zmyciu tej farby,pomaluj cały model podkładem,najlepiej Surfacer 1000 lub innym,jeśli niemasz aerka,to jest dostępny w sprayu,zniweluje on drobne rysy i zwiększy przyczepność dla właściwej warstwy farby(ułatwia malowanie).Co do barw,to może koledzy coś pomogą,bo ja lotnictwem bardziej się interesuję.

Napisano

kolor panzer grau, badź dunkelgelb, na biało= zimowy

Z technikami weatheringu wtrzymaj sie do momentu,az ładnie skleisz i pomalujesz model kolorkiem bazowym

Napisano

Chyba Panzer Grau będzie najlepszym na początek, plandekę na szarozielony - brezent i siup.

Napisano

Drogi bloodmanpl

Pobrudzony model pojazdu to nie to samo co model pobrudzonego pojazdu. Oglądaj zdjęciaz epoki (masz bowiem dostęp do internetu) i przypatrz się ubrudzonym ciężarówkom na ulicy. Zobacz w których miejscach zbiera się kurz i brud, a w których jest to niemożliwe. Po paru minutach rzyglądania będziesz wiedział o co mi chodzi ;-)

Pozdrawiam

Napisano

bloodmanpl Najpierw sklej kilka modeli potem naucz się malować a potem eksperymentuj z brudzeniem bo to co zrobiłeś z tym oplem to porażka totalna .

Napisano (edytowane)

TU BYLO MOJE WYNURZENIE MODELARSKIE... A co do zdjęć to naucz się... Wiadomo co.

Edytowane przez Gość
Napisano
Ciekawe stwierdzenie

He - co w tym ciekawego? Na taki model nakładamy kalki, dokonujemy jakiś tam ostatnich poprawek i kładziemy sido.

Napisano

mysle że jesteś w błędzie i nie ma co kontynuowac tego wątku ale wykasuj go aby ktoś tak przez pomyłkę nie zrobił .

Sidoluks czy inny akrylowy lakier bezbarwny połyskowy nakłada się celem zbezpieczenia powłoki malarskiej przed dalszymi pracami po pomalowaniu modelu. Nakłada się go równiez przed położeniem kalk i po nich aby powierzchnia była równa.