Skocz do zawartości

P-47D-30RE - Miniart 1/48

DamianPoltorak

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim,

Zapraszam na małą galerię poświęconą P-47D Thunderbolt z Miniartu.

Model powstał w przypływie chwilowej weny, i świątecznego wolnego czasu. Więc jak na mnie tak zwana szybka piłka. Brak jakichkolwiek dodatków, model prosto z pudła.

Doświadczenia dość przyjemne. Na pewno w przyszłości sięgnę po kolejnego dzbanka od tego wydawcy 

Na minus bardzo kruche tworzywo, który przy małych elementach łamało się w palcach w czasie obróbki. I kłopotliwe pasowanie połączeń wpustowych, prawie każdy otwór pod pin musiałem powiercić bo nie dawało się tego złożyć.

Zapraszam do oceny:

IMG_20241228_005422839.jpg

IMG_20241227_230852228.jpg

IMG_20241227_230737952.jpg

IMG_20241227_230806145.jpg

IMG_20241228_005348531.jpg

IMG_20241227_230706281.jpg

IMG_20241228_005252854.jpg

Edytowane przez DamianPoltorak
  • Like 16

Być może robiłoby się go trudniej, gdyby chcieć zadbać choćby o spasowanie limuzyny. Taka jak jest od razu rozbija wizerunek modelu.

Ciekawostką jest błąd w malowaniu pasa antyodblaskowego. Szczególnie w części nosowej. Odchyłka jest niewielka, w modelu to pewnie z pół milimetra, ale akurat w takim miejscu, że nienaturalność wyglądu tego pasa od razu rzuciła mi się w  oczy i zacząłem sprawdzać, czy coś jest nie tak, czy to ja mam coś z oczami. No, oczy jeszcze jakoś radzą.

Podejrzanie wygląda kolor wnętrza. Śmigło pomalowane jest błędnie - piasta powinna być w naturalnym kolorze. I w ogóle śmigło jest nie od tego samolotu.

Ślady eksploatacji jak na moje podejście nieco zbyt modelarskie (choć tu zdjęcia mogły nieco nakłamać), oderwane tu i ówdzie od rzeczywistości, oraz od znanych zdjęć Torrid Tessie i Thunderboltów z 350th FG.

Za to powierzchnie metaliczne prezentują się znakomicie. I gdyby nie ta nieszczęsna limuzyna to model całościowo prezentowałby się całkiem całkiem.

Edytowane przez greatgonzo
  • Thanks 1

4 godziny temu, greatgonzo napisał:

I w ogóle śmigło jest nie od tego samolotu.

W tym egzemplarzu powinno być inne śmigło?

Fajne wykonanie, też mam go na warsztacie w tym malowaniu. Może przydałoby się jedynie bardziej pobrudzić opony

Edytowane przez bARTZ