Skocz do zawartości

1/72 T-90 (Vespid+scratch)

x_bandit

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Trochę mi nie idzie kończenie T-80BVD. Dlatego w międzyczasie zrobiłem sobie odskocznię w trochę nie mojej skali. Przy szukaniu modelu dla syna napatoczył mi się niedawno wydany model T-90 z Vespid models. To co mogę powiedzieć to model z tak dobrymi detalami w tej skali przyprawił mnie o opad szczęki. Z tego też powodu zachciało mi się go zbudować. To co dołożyłem to tylko liny eureka xxl reszta to moja wesoła twórczość.

Sam model posiada elementy fototrawione i drukowane. Promienniki systemu Shtora są drukowane podobnie jak orurowanie baków i reflektory z osłonami. Niestety rurki od beczek nie do końca dobrze były dodrukowane, miały ubytki, dlatego zdecydowałem się je dorobić samemu.

image.thumb.jpeg.5529242995441a4eb2aee91276c6bf24.jpeg

image.thumb.jpeg.3b1267e95c6992874b5f495b45b20072.jpeg

image.thumb.jpeg.45fa273ebfa2dc47da225bea298f7eea.jpeg

image.thumb.jpeg.412016b7944ef5cbf671f07bebe8716b.jpeg

image.thumb.jpeg.667aa8c122a88d57f228fa642e2485bf.jpeg

image.thumb.jpeg.1b34e108ceed65957fa16ac0e2a2ce47.jpeg

image.thumb.jpeg.f0fb9dcf554aed93af1984091487a5a1.jpeg

image.thumb.jpeg.b3f93226e70953ad549a6ce5f373cfdd.jpeg

image.thumb.jpeg.58f841d5a7efbb1837963adc120e6762.jpeg

image.thumb.jpeg.1b1612bf751b3ad97273a25443926bc4.jpeg

• Like 10

No powiem że jak pancerka w 72 to wygląda dla mnie jak kostka mydła to tak ta miniatura wygląda mega klawo:)  odemnie 10/10 :)

• Like 1

Dzięki. Mam podobne skojarzenia jeśli chodzi o 72ke, zawsze trzeba iść na jakiś kompromis przy odzwierciedleniu detali. Dlatego bardziej lubię 1:35. Jednak w tym konkretnym modelu, przez to, że producent na starcie daje już bardzo dobry detal bez zbyt wielu uproszczeń, skusiło mnie by samemu jeszcze go podbić. Poprawiłem też parę błędów, które niestety popełnił producent przy projektowaniu takie jak np. rodzaj zapasowych ogniw gąsienic oraz to jak są montowane do kadłuba czy brak wzmocnień półek nadgąsienicowych charakterystycznych dla T-90 i T-90A. Brakowało mi też imitacji struktury płótna na powłoce antyradiacyjnej wieży i kadłuba dlatego coś tam próbowałem porobić. Standardowo chciałem zrobić też podobne modyfikacje co w 1/35, z różnym skutkiem. Dlatego skupiłem się głównie na tym co najbardziej widać i co wpływa na ogólny odbiór modelu. Pod topór zatem poszła cała kabelkologia (Shtora, Tucha, reflektory, układ paliwowy) i optyka.

teraz tylko malowanie...

Aha, czyli w 72 też się takie rzeczy da robić... Ok, popatrzę ale dotykał nie będę 😉 Przewody paliwowe z nawijanego drutu miażdżą, optyka miód, czyli właściwie Twój standard tylko że mniejszy niż zazwyczaj! Przy całej wspaniałości tego drobnego dobrodziejstwa to antena wydaje mi się trochę za gruba, chyba że tylko tak mocno odbija światło. 

• Like 1

13 godzin temu, gajur napisał:

Ale zmiany. Teraz czekam, aż przerzucisz się na 1:144, albo 1:350, he, he😉

Nie no, raczej skali nie będę zmieniał. Traktuję to raczej jako taki wypadek przy pracy, może coś jeszcze złożę z pancerki w 72ce. 1:35 jak dla mnie rządzi i jest najbardziej optymalną skalą:peace:

11 godzin temu, TAW napisał:

Aha, czyli w 72 też się takie rzeczy da robić... Ok, popatrzę ale dotykał nie będę 😉 Przewody paliwowe z nawijanego drutu miażdżą, optyka miód, czyli właściwie Twój standard tylko że mniejszy niż zazwyczaj! Przy całej wspaniałości tego drobnego dobrodziejstwa to antena wydaje mi się trochę za gruba, chyba że tylko tak mocno odbija światło. 

Nie no zawsze coś tam się da wyskrobać i wymęczyć, ale jednak wolę masochizm w większej skaliwink3 a z antenką masz chyba rację:super: Nawet pomimo tego, że na zdjęciach jest trochę zblurowana. Też mi się wydawała się trochę za gruba, ale nie miałem mniejszej niż 0,25mm średnicy stalowego drucika:niemam: 0,2mm i mniej powinno lepiej wyglądać. Pokombinuję coś jeszcze, w ostateczności zrobię końcówkę z ramki.

• Haha 1