Skocz do zawartości

Nakajima Ki-84 Hayate 1/48 Hasegawa

zaruk

Rekomendowane odpowiedzi

41 minut temu, marek d napisał:

Źle zadałem pytanie:Czy potrzebujesz jakichś fotek?

Chyba mam zrobione ze wszystkich stron.

914184458_Wnki_2.thumb.jpg.12dc9f088bbd31e9b3eba1aaf204d241.jpg

943511046_Wnki_1.thumb.jpg.260739f124cffcc56d3fda4d3b767080.jpg

1344132442_Wnki_3.thumb.jpg.41e982591344f2032f5293357d5fcccf.jpg

Także dzięki.

• Like 1

3 godziny temu, zaruk napisał:

Będę wrzucał.

Trudno to dokładnie wytłumaczyć. Powiedzmy, że na dnie buteleczki po Extra Thin jest resztka kleju, jakieś 3-4 mm wysokości (słupa?).

Wrzucam do tego pociętą ramkę, na początek około 5-7 cm długości. Od czasu do czasu mieszam, przez noc powinna się rozpuścić. Wówczas sprawdzam gęstość.

W zależności od celu - od rzadkiej (dobrze wchodzi w ubytki i łatwo się dozuje), do gęstej (na pochyłe lub nierówne powierzchnie, skąd rzadka łatwiej spłynie).

Jeśli potrzebujesz gęstą - dorzucasz jeszcze trochę ramki. Z czasem mikstura ma skłonność do gęstnienia, ale jest to raczej powolny proces.

W razie potrzeby dolewasz trochę kleju i znów jest rzadka.

Dzięki bardzo, to mi wystarczy, domyślałem się że nie ma jakichś stałych proporcji, ale chodziło mi właśnie o taki punkt wyjścia. 

Świetna robota, czekam na kolejne aktualizacje, miło się ogląda takie wykonanie 🙂

• Thanks 1

To ja od siebie wtrące, że czasem zdarza mi się sypnąć (albo położyć) w miejscu do zaszpachlowania) drobiny/wióry/cieniutkie paski ramki i potraktować je Thin Glue. W zasadzie po kilkunastu sekundach gotowa szpachlówka. Od jakiegoś czasu nawet nie maskuję specjalnie miejsca szpachlowania - dodaję do tych wiórków mniejsze ilości kleju. 

Edytowane przez slamacek
  • Thanks 1

3 godziny temu, slamacek napisał:

To ja od siebie wyrące, że czasem zdarza mi się sypnąć (albo położyć) w miejscu do zaszpachlowania) drobiny/wióry/cieniutkie paski ramki i potraktować je Thin Glue.

Nie próbowałem tej metody. Łatwość przygotowania oraz długi okres ważności mieszanki sprawia, że jest ona pod ręką praktycznie przez cały czas.

Bodyłorking wyszedł znakomicie. Nie widać w ogóle że z dwóch kawałków ani że coś było robione. Nity piękne jak fabryczne. A ile czekasz po położeniu na szpachlowaną powierzchnię zanim zaczniesz działać na tej szpachlówce samoróbce?

Dzięki. Nie wiem, ile powinno się czekać gdy się człowiekowi spieszy.

Mnie się zwykle nie spieszy, więc daję 24 h. Kładę tę samoróbkę jako ostatni element prac, idę spać i daję jej spokojnie wyschnąć.