Skocz do zawartości

1/700 IJN Akishimo, Hasegawa

pjoter53

Rekomendowane odpowiedzi

Po krótkiej przerwie powracam do lepienia.
Na rozgrzewkę pójdzie Akishimo od Hasegawy, które przeleżało ponad 10 lat w piwnicach kilku kolejnych mieszkań.
Na pudełku widnieje ©️1994, więc model może być ode mnie starszy.

Jakość odlewu raczej mierna. Na szczęście mam też zestaw waloryzacyjny z trochę lepszymi wytłoczkami detali (3. zdj.).
Prace ruszą jak tylko przyjdzie chemia i narzędzia.

IMG_0112.jpeg

IMG_0113.jpeg

IMG_0114.jpeg

Z układu działek AA (4x3 + 1x2) i obecności radaru typ 13-GO wynika że będzie to konfiguracja z późnego 1944r.

Z zestawu waloryzacyjnego użyję: działa 127mm, działka AA, wyrzutnie torped, parawany, łódki, radary, antena, kotwice i ten wygięty kominek zaczynający się pod mostkiem a kończący przy przednim kominie.

Plan to skleić i pomalować. Jak ładnie wyjdzie, to może dostanie mini-podstawkę z wodą. Nie ma nadmiernej ambicji, nie będzie blaszek, a malowanie będzie wg wzoru z pudełka.

Detale oryginalnej wytłoczki:

IMG_0116.thumb.jpeg.b6202b5d14c2964f1ada505b89b329a4.jpeg

I dla porównania zestaw waloryzacyjny:

IMG_0115.thumb.jpeg.e5d790958bfd5aabecfc66d1718fbcf0.jpeg

700 bez blachy jest bez sensu. Ta skala to i tak sztuka oszukiwania, nie da się tego zrobić bez blachy albo erzacu.

Przy takich założeniach to sobie lepiej zlep jaką podłUĆ i to raczej koło 1/144...

To tzw. nowe początki po ponad 10 latach nielepienia niczego.

Zgadzam się, że nie będzie tu za dużo realizmu, ale na pierwszy strzał biorę coś co mam na stanie. Nie chcę pakować w to dodatkowej kasy. Jest to rozgrzewka przed klejeniem Mercedesa SLS AMG którego znalazłem pod choinką :D

Narzędzia i chemia dotarły, więc prace ruszyły.
Kadłub sklejony i zaszpachlowany. Widzę że z jednej strony jeszcze nie do końca wyrównany, to się zrobi jutro.
Oryginalne mocowania dział i wyrzutni torped usunięte, bo nie pasują do zestawu waloryzacyjnego.

Nadwozie zaczęło powstawać. Dorobiłem z ramki 2 rury na kominach i podporę przedniego masztu. Oryginalna kończyła się na tym pokładzie za mostkiem.

Co do malowania, to chciałem kadłub i nadbudówki dać ICM1034 Dark Sea Grey, ale nie wiem czy nie będzie zbyt jasny? Mam też na podorędziu ICM1038 German Grey.
Dół dam Pactrą A21 Hull Red, a co do linoleum, to myślałem o ICM1051 Dark Rust. Będzie ok?

IMG_20250104_232414.jpg

IMG_20250104_232423.jpg

IMG_20250104_232516.jpg

Maszty wydają się być dramatycznie przeskalowane. Może lepiej zrobić je z wyciąganych pręcików lub gotowych substratów (Plastruct, Albion Alloys)?

Dosztukowałem jeszcze górną część przedniego masztu i antenki na dziobie i rufie. Zamontowałem resztę nadwozia i jesteśmy gotowi do malowania linoleum.

IMG_20250105_203717.thumb.jpg.be76dc292cc79b0c1815de1f0f392900.jpgIMG_20250105_203739.thumb.jpg.8fefd2e9fac1a2ace45da8ca7eef76ec.jpg

Przednie działko AA i parawany dokleję po zamaskowaniu linoleum. Łódki i resztę uzbrojenia po pomalowaniu.

Przygotowałem łódki do malowania:

IMG_20250105_204027.thumb.jpg.27eb39e4a5285f6365c207a1ac624282.jpg

Teraz wszystko schnie i czeka przynajmniej do poniedziałku aż przyjdzie zamówiona maska przeciwpyłowa. Czuję respekt do oznaczenia "żrące" na Mr. Aqueous Surfacer.