kzugaj Napisano 15 Stycznia Share Napisano 15 Stycznia (edytowane) Powitać w nowym roku W święta żona mnie zagadała czy mam jakiegoś Spitfire-a w swoim składzie I jak ma to żeby był "polski". Długo nie myslac podliczyłem i mi wyszło że mam ok 15 różnych może nawet więcej bo chyba mam jeden lub dwa zestawy kombo od Edka. Na pierwszy ogień jako rozruch poszedł Mk Vb łekend edyszon od Edka w 48. Ten będzie prosto z pudła z niewielkim wkładem własnym. W planach jest ten a co wyjdzie zobaczymy. Kolory bazowe to SMS- British interior I Extreme Metal- Amelinium (tego się nie pomaluje) Drobnica malowana markerami od AK. Nawiercone wregi i dodany przewód przy butlach. Wiem że kolorystyka drobnicy może się do końca nie zgadzać ale ciężko znaleźć rzetelne źródło konkretnej maszyny. Kadłub już sklejony po pierwszym szlifowaniu wyszło że w trzech miejscach muszę poprawić. Postaram się jutro dać aktualizację. No i muszę zrobić pełna listę swoich Spitfire-ów. Edytowane 16 Stycznia przez kzugaj 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 15 Stycznia Share Napisano 15 Stycznia Fotel liczy się jako drobnica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 15 Stycznia Autor Share Napisano 15 Stycznia 49 minut temu, greatgonzo napisał: Fotel liczy się jako drobnica? Oj tam jak by nie było jest mały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 15 Stycznia Share Napisano 15 Stycznia Możliwe. Skala niepodana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 16 Stycznia Autor Share Napisano 16 Stycznia 2 godziny temu, greatgonzo napisał: Możliwe. Skala niepodana. Już poprawione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 16 Stycznia Share Napisano 16 Stycznia Wracając do fotela - Gonzowi pewnie chodzi o kolor... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 16 Stycznia Share Napisano 16 Stycznia 1 godzinę temu, martinello napisał: Wracając do fotela - Gonzowi pewnie chodzi o kolor... Zdecydowanie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 16 Stycznia Autor Share Napisano 16 Stycznia No i moje niedopatrzenie. Teraz zauważyłem e w instrukcji jest krótka kreska od fotela i brak podanego koloru. Zobaczę co da się z tym zrobić choc na tym etapie moze być już za późno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 16 Stycznia Autor Share Napisano 16 Stycznia No dobra udało się przemalować fotel. Kadłub już oszlifowany, linie podziału odtworzone razem z nitami. Może jutro uda się połączyć kadłub że skrzydłami 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 16 Stycznia Share Napisano 16 Stycznia Brawo ty, od razu lepiej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 16 Stycznia Autor Share Napisano 16 Stycznia 58 minut temu, barszczo napisał: Brawo ty, od razu lepiej . Dzieki Az sam się teraz dziwię po kiego groma na zielono malowałem Nie jestem expert em od Spitfire ale trochę wiem (że np fotel był z bakelit-u) i jakoś nie zajarzyłem. No dobra najważniejsze że dosyć wcześnie udało się to wyłapać. Lista jest następująca 1/24 Airfix IXc 1/32 Tamiya IXc Kotare Mk 1 Brian Lane 1/35 Border Vb 1/48 Tamiya Mk 1 x2 Mk V Trop Airfix Mk Vb Eduard Mk 2a Mk 2b Vb Early Vb Mid-ten co się właśnie klei Vc trop Spitfire Story: The Sweeps (Mk.Vb) 1/72 Airfix chyba Mk 1 Także tego wyszło 16 A kadłub o tak wygląda. Nie jest mistrzostwo ale ujdzie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 20 Stycznia Autor Share Napisano 20 Stycznia Pracę nadal trwają. Chwilowo mój główny kompresor odmówił posłuszeństwa więc malowanko za pomocą starego tlokowego kompresora. Mr surface 1500 na to pasek koloru sky (XF-21 z domieszką XF-2) kolor troszkę bliższy temu co kalki od Edka. Prześpię się z tym jeszcze ale może litery wytnę z taśmy i i będa malowane. Pytanko do znawców tematu. Jakie oponki były w Vb? Edek każe dać bez bieżnika ale w zestawie są też z bieżnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 21 Stycznia Share Napisano 21 Stycznia Jeśli WX-G, to bez bieżnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 21 Stycznia Autor Share Napisano 21 Stycznia 6 godzin temu, barszczo napisał: Jeśli WX-G, to bez bieżnika. Dzięki warto podpytać kogoś kto się orientuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 22 Stycznia Autor Share Napisano 22 Stycznia Udało mi się dzisiaj trochę po maziać farbami. Kilka touch ups-ow i powinno być dobrze. Na ogonie pominąłem jedna plamkę która muszę do malować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 23 Stycznia Share Napisano 23 Stycznia 7 godzin temu, kzugaj napisał: Udało mi się dzisiaj trochę po maziać farbami. Przejścia kolorów zrób ostrzejsze. Napisz jeszcze jakie to farby . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 23 Stycznia Autor Share Napisano 23 Stycznia 14 minut temu, barszczo napisał: Przejścia kolorów zrób ostrzejsze. Napisz jeszcze jakie to farby . Tak wiem malowane z ręki i muszę to poprawić. Farby SMS z dodatkiem MLT. Farbami można malować prosto z butli są gotowe do malowania ale według mnie mają dosyć mocne krycie a chciałem bardzie transparentne. Są bardzo wydajne więc starcza na kila modeli każdy z tych kolorów użyłem może po ok 3ml a butelka 30ml. W 24 I 32 pewnie pójdzie więcej ale powinno wystarczyć na wszystkie spity Kolory użyte to: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 23 Stycznia Share Napisano 23 Stycznia 1 godzinę temu, kzugaj napisał: Farbami można malować prosto z butli są gotowe do malowania ale według mnie mają dosyć mocne krycie a chciałem bardzie transparentne. MRP polecam. Z czystym sumieniem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 23 Stycznia Autor Share Napisano 23 Stycznia 2 godziny temu, barszczo napisał: MRP polecam. Z czystym sumieniem . Wierze i nawet próbowałem jedna i dla mnie są za bardzo transparentne. To moze być kwestia gustu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 27 Stycznia Autor Share Napisano 27 Stycznia Panowie potrzebuje małej pomocy. Czy były jakieś konkretne wytyczne co do żółtego pasa na krawędzi natarcia skrzydła? Chodzi mi o szerokość, długość, w którym miejscu się zaczynał i gdzie się kończył. Im dłużej przeglądam zdjęcia z epoki tym ciężej się połapać. Czy zależne to było również od modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano Wtorek o 13:17 Autor Share Napisano Wtorek o 13:17 Ok Panowie był mały zastój na warsztacie ale powolutku wracam do pracy. Jak to było ze stencilami? Pod oznaczenia czy na oznaczenia? Widziałem zdjęcia z epoki gdzie było pod a rozmawiałem z kolega który w naszym lokalnym muzeum pracuje i mówił ze były malowane na Rondlach. Czy Edkowe stencile tez mają ściągany film? Właśnie próbowałem zdjąć po ponad tygodniu od położenia kalki i cala kalka zachodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano Wtorek o 14:09 Share Napisano Wtorek o 14:09 (edytowane) Walkway lines pod. Reszta obok. Z zasady nic nie mogło być pisane na kokardach. Ale zasada zasadą... . W przypadku przedziału radiowego jeśli coś miało być napisane to musiało być na znaku, choć częściowo. Poza tym najpierw przyjęto zasadę, a potem znakami zaczęto żąglować, zmieniać ich formę położenie i rozmiary. Np w miejscu gdzie lokowano napisy o podparciu skrzydła od spodu kozłami pojawił się problem, gdy kokardy nie udało się namalować dokładnie tam gdzie miała być, albo gdy z różnych przyczyn dochodziła do niej obwódka. OK, może obwódka to nie znak, ale i tak stensila przesunąć nie było można, bo zawierał linię wyznaczającą oś podparcia. Gdyby uparcie realizować zasadę oznaczania, podparty samolot by się złamał. Czyli w zasadzie napisy obok, chyba że akurat nie. Edytowane Wtorek o 14:09 przez greatgonzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano Wtorek o 14:13 Autor Share Napisano Wtorek o 14:13 Czyli w zasadzie pod kokardę. Głównie chodzi o spód bo tam najwięcej stencil ów było więc pójdą pod kokardę. No a i przy remontach różnie bywało bo mogli zamontować panel gdzie napis był biały i było trochę czarnego a trochę białego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano Wtorek o 14:20 Share Napisano Wtorek o 14:20 2 minuty temu, kzugaj napisał: Czyli w zasadzie pod kokardę. Jeśli to kalka to wytnij to co ma być pod kokardą. Jak zostawisz, linie będzie widoczna jako zgrubienie na kokardzie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano Wtorek o 14:21 Autor Share Napisano Wtorek o 14:21 @barszczojasna sprawa dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi