Skocz do zawartości

B-339 Buffalo, Fine Molds (Tamiya) 1/48

GrzegorzM

Rekomendowane odpowiedzi

Zapewne eks-holenderski samolot badany przez japońską jednostkę testującą zdobyczne maszyny na lotnisku Tachikawa w 1943. Holenderskie Buffalo stanowić mogły interesujący materiał dla Japończyków. Radzili sobie dobrze z tymi myśliwcami używanymi przez lotnictwo USA i RAF, ale Holendrzy już nie byli takim łatwym kąskiem. W wikipedii wyczytałem, że samoloty holenderskie były w wersji sporo lżejszej np. od samolotów brytyjskich. Stąd przewaga myśliwców Hayabusa czy Zero nie była już tak oczywista. Do tego piloci holenderscy potrafili latać z połową paliwa i amunicji co jeszcze bardziej poprawiało właściwości lotne myśliwca, choć było też ryzykowne.

Sam model to przepak dobrze znanego zestawu Tamiya. Budowa nie nastręcza większych problemów. Malowany farbami Mr Color C126 i C15, spód Hataka C003.

20250130_185414.jpg

20250130_184928.jpg

20250130_185019.jpg

20250130_185155.jpg

20250130_184946.jpg

20250130_185217.jpg

20250130_185552.jpg

20250130_185435.jpg

20250130_185317.jpg

• Like 11

Napisano (edytowane)

Ładny, nietypowy i też dlatego fajny. Duży punkt za oryginalność! Jak na mój gust przydałoby mu się trochę washa, ale nie odtwarzającego brud, a budującego bryłę (ale to kategoria ajabym). Z innych kwestii: masz kwity na to malowanie w dwóch zielonych? Nie chodzi o zarzucanie błędu, tylko o ciekawość, bo mam w (dalekich) planach kolekcję "zdobyczne" i ten Buffalo pasowałby do niej idealnie.

Edytowane przez Helmut

7 godzin temu, Helmut napisał:

Ładny, nietypowy i też dlatego fajny. Duży punkt za oryginalność! Jak na mój gust przydałoby mu się trochę washa, ale nie odtwarzającego brud, a budującego bryłę (ale to kategoria ajabym). Z innych kwestii: masz kwity na to malowanie w dwóch zielonych? Nie chodzi o zarzucanie błędu, tylko o ciekawość, bo mam w (dalekich) planach kolekcję "zdobyczne" i ten Buffalo pasowałby do niej idealnie.

To malowanie z instrukcji, ale mam trzy zdjęcia tego samolotu, oczywiście czarno-białe.  Na dwóch pierwszych widać  samolot z zamalowanymi na szybko znakami przynależności państwowej i numerami. Wygląda mi jak pozostawiony w oryginalnym kamuflażu. Trzecie zdjęcie przedstawia już staranniej odmalowany samolot. Pomyślałem, że instrukcja może być do rzeczy. Japończykom zapewne bardziej przeszkadzał brąz/czekolada niż zielony, więc założyłem, że pomalowali tym ciemnym(Nakajima Green) tylko holenderski brąz. Zielony jaśniejszy został. I stąd taki kamuflaż. To oczywiście tylko moje domysły.

1 minutę temu, GrzegorzM napisał:

To malowanie z instrukcji, ale mam trzy zdjęcia tego samolotu, oczywiście czarno-białe.  Na dwóch pierwszych widać  samolot z zamalowanymi na szybko znakami przynależności państwowej i numerami. Wygląda mi jak pozostawiony w oryginalnym kamuflażu. Trzecie zdjęcie przedstawia już staranniej odmalowany samolot. Pomyślałem, że instrukcja może być do rzeczy. Japończykom zapewne bardziej przeszkadzał brąz/czekolada niż zielony, więc założyłem, że pomalowali tym ciemnym(Nakajima Green) tylko holenderski brąz. Zielony jaśniejszy został. I stąd taki kamuflaż. To oczywiście tylko moje domysły.

FB_IMG_1738540417740.jpg

FB_IMG_1738540404708.jpg

2 minuty temu, GrzegorzM napisał:

FB_IMG_1738540417740.jpg

FB_IMG_1738540404708.jpg

FB_IMG_1737441667339.jpg

• Thanks 1