GrzegorzM Napisano 2 Lutego Share Napisano 2 Lutego Zapewne eks-holenderski samolot badany przez japońską jednostkę testującą zdobyczne maszyny na lotnisku Tachikawa w 1943. Holenderskie Buffalo stanowić mogły interesujący materiał dla Japończyków. Radzili sobie dobrze z tymi myśliwcami używanymi przez lotnictwo USA i RAF, ale Holendrzy już nie byli takim łatwym kąskiem. W wikipedii wyczytałem, że samoloty holenderskie były w wersji sporo lżejszej np. od samolotów brytyjskich. Stąd przewaga myśliwców Hayabusa czy Zero nie była już tak oczywista. Do tego piloci holenderscy potrafili latać z połową paliwa i amunicji co jeszcze bardziej poprawiało właściwości lotne myśliwca, choć było też ryzykowne. Sam model to przepak dobrze znanego zestawu Tamiya. Budowa nie nastręcza większych problemów. Malowany farbami Mr Color C126 i C15, spód Hataka C003. 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 2 Lutego Share Napisano 2 Lutego Nietypowy Bawołek, podoba się. Tylko pod szkiełkiem to łączenie... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzegorzM Napisano 2 Lutego Autor Share Napisano 2 Lutego No...widać. A szpachlowałem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helmut Napisano 5 Lutego Share Napisano 5 Lutego (edytowane) Ładny, nietypowy i też dlatego fajny. Duży punkt za oryginalność! Jak na mój gust przydałoby mu się trochę washa, ale nie odtwarzającego brud, a budującego bryłę (ale to kategoria ajabym). Z innych kwestii: masz kwity na to malowanie w dwóch zielonych? Nie chodzi o zarzucanie błędu, tylko o ciekawość, bo mam w (dalekich) planach kolekcję "zdobyczne" i ten Buffalo pasowałby do niej idealnie. Edytowane 5 Lutego przez Helmut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 5 Lutego Share Napisano 5 Lutego Podoba mi się 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 5 Lutego Share Napisano 5 Lutego 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzegorzM Napisano 5 Lutego Autor Share Napisano 5 Lutego 7 godzin temu, Helmut napisał: Ładny, nietypowy i też dlatego fajny. Duży punkt za oryginalność! Jak na mój gust przydałoby mu się trochę washa, ale nie odtwarzającego brud, a budującego bryłę (ale to kategoria ajabym). Z innych kwestii: masz kwity na to malowanie w dwóch zielonych? Nie chodzi o zarzucanie błędu, tylko o ciekawość, bo mam w (dalekich) planach kolekcję "zdobyczne" i ten Buffalo pasowałby do niej idealnie. To malowanie z instrukcji, ale mam trzy zdjęcia tego samolotu, oczywiście czarno-białe. Na dwóch pierwszych widać samolot z zamalowanymi na szybko znakami przynależności państwowej i numerami. Wygląda mi jak pozostawiony w oryginalnym kamuflażu. Trzecie zdjęcie przedstawia już staranniej odmalowany samolot. Pomyślałem, że instrukcja może być do rzeczy. Japończykom zapewne bardziej przeszkadzał brąz/czekolada niż zielony, więc założyłem, że pomalowali tym ciemnym(Nakajima Green) tylko holenderski brąz. Zielony jaśniejszy został. I stąd taki kamuflaż. To oczywiście tylko moje domysły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzegorzM Napisano 6 Lutego Autor Share Napisano 6 Lutego 1 minutę temu, GrzegorzM napisał: To malowanie z instrukcji, ale mam trzy zdjęcia tego samolotu, oczywiście czarno-białe. Na dwóch pierwszych widać samolot z zamalowanymi na szybko znakami przynależności państwowej i numerami. Wygląda mi jak pozostawiony w oryginalnym kamuflażu. Trzecie zdjęcie przedstawia już staranniej odmalowany samolot. Pomyślałem, że instrukcja może być do rzeczy. Japończykom zapewne bardziej przeszkadzał brąz/czekolada niż zielony, więc założyłem, że pomalowali tym ciemnym(Nakajima Green) tylko holenderski brąz. Zielony jaśniejszy został. I stąd taki kamuflaż. To oczywiście tylko moje domysły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzegorzM Napisano 6 Lutego Autor Share Napisano 6 Lutego 2 minuty temu, GrzegorzM napisał: To malowanie z instrukcji, ale mam trzy zdjęcia tego samolotu, oczywiście czarno-białe. Na dwóch pierwszych widać samolot z zamalowanymi na szybko znakami przynależności państwowej i numerami. Wygląda mi jak pozostawiony w oryginalnym kamuflażu. Trzecie zdjęcie przedstawia już staranniej odmalowany samolot. Pomyślałem, że instrukcja może być do rzeczy. Japończykom zapewne bardziej przeszkadzał brąz/czekolada niż zielony, więc założyłem, że pomalowali tym ciemnym(Nakajima Green) tylko holenderski brąz. Zielony jaśniejszy został. I stąd taki kamuflaż. To oczywiście tylko moje domysły. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi