Roland_Sebastian Napisano 8 Lutego Share Napisano 8 Lutego Chciałbym zaprezentować Wam mój gotowy model MiG-21 w skali 1/72. Model przedstawia samolot o numerze 7600 z 11 Pułku Lotnictwa Myśliwskiego stacjonującego w Mierzęcicach, w malowaniu z wczesnych lat 90'. Cały proces budowy przebiegł bez większych problemów. Jedynym wyzwaniem była znana z innych relacji szczelina na spodzie kadłuba, którą usunąłem poprzez wklejenie paska polistyrenu. Postanowiłem wymienić zestawową rurkę Pitota na metalową od firmy Master, co według mnie znacznie wpłyneło na odbiór gotowego modelu. Samolot został pomalowany srebrną farbą Gunze zamiast klasycznego metalizera. Całość, na koniec, zabezpieczyłem lakierem satynowym. Dodałem tylko lekkie ślady użytkowania, ponieważ zależało mi na subtelnym efekcie, bez śladów nadmiernego wyeksploatowania maszyny. O dziwo byłem bardzo zadowolony z kalkomanii, które doskonale się kładły mimo cienkiemu filmowi dzięki czemu bardzo dobrze wtopiły się we wszelkie nierówności kadłuba. Najsłabszym elementem zestawu są zdecydowanie podwieszenia – rakiety mają dość grube lotki. Warto rozważyć wymianę na żywice. Z procesu budowy i malowania zmontowałem film, który możecie obejrzeć na moim kanale YouTube: https://youtu.be/ORDX62BmaQA?si=-6scBqcR87aAmY9v Zapraszam do obejrzenia zdjęć gotowego modelu i podzielenia się swoimi opiniami! 29 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 8 Lutego Share Napisano 8 Lutego Bardzo fajny Ołówek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzejo Napisano 8 Lutego Share Napisano 8 Lutego podoba mi się Twój subtelny Mig-uś Mam jedno pytanie, z czego zrobiłeś uszczelki na oszkleniu? kalka , malowanie ? całkiem fajnie Ci to wyszło 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 8 Lutego Share Napisano 8 Lutego Bardzo ładnie zrobiony model. Podoba mi się . Tylko rakieta na prawym skrzydle gotowa do startu . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 8 Lutego Share Napisano 8 Lutego Świetna praca, podoba się . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 9 Lutego Autor Share Napisano 9 Lutego 20 godzin temu, Dzejo napisał: Mam jedno pytanie, z czego zrobiłeś uszczelki na oszkleniu? Są to zestawowe kalkomanie. 19 godzin temu, skarczu napisał: Tylko rakieta na prawym skrzydle gotowa do startu . Taak, musze to poprawić. Ogólnie przyklejaniu podwieszeń towarzyszyło mnóstwo niecenzuralnych słów. Powinienem przykleićrakiety do pylonów i taki cały zespół do skrzydła a nie kleić to na modelu. Dziękuję wszystkim za pozytywne opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 9 Lutego Share Napisano 9 Lutego Bardzo ładny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grrzesiek28 Napisano 9 Lutego Share Napisano 9 Lutego Model wygląda świetnie. R-13 bym zdjął. W Mierzęcicach zazwyczaj miały podwieszone parę R-3S albo RS-2US. Tu masz sporo zdjęć z 2ELM. https://www.2eskadra.com/strona-główna 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 9 Lutego Share Napisano 9 Lutego Ogólnie lux Dwie uwagi - godła 11.PLM czyli sępy wydają się nieco za nisko - brak anten IFF (to jest do uzupełnienia): 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 12 Lutego Autor Share Napisano 12 Lutego W dniu 9.02.2025 o 18:53, Grzes napisał: Dwie uwagi - godła 11.PLM czyli sępy wydają się nieco za nisko - brak anten IFF (to jest do uzupełnienia): Dziękuję. Godło musi zostać jak jest, a anteny się dorobi. Eduard zaprojektował to razem z kadłubem i oczywiście zostały urwane po pierwszych kilkunastu minutach od sklejenia bryły w całość... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 12 Lutego Share Napisano 12 Lutego 58 minut temu, Roland_Sebastian napisał: Godło musi zostać Myślę, że to drobiazg i nikt nie zwróci na to uwagi Godzinę temu, Roland_Sebastian napisał: zostały urwane po pierwszych kilkunastu minutach Tak myślałem ale to na szczęście łatwe do naprawienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi